Španielsko zaznamenalo po 24 rokoch negatívnu jadrovú infláciu

Medziročná jadrová inflácia, ktorá vylučuje premenlivé ceny potravín a energií, v Španielsku minulý mesiac klesla na úroveň -0,1 % z marcových 0,2 %

Španielsko zaznamenalo v apríli prvýkrát za 24 rokov negatívnu infláciu. Informoval o tom v piatok španielsky štatistický úrad. Medziročná jadrová inflácia, ktorá vylučuje premenlivé ceny potravín a energií, minulý mesiac klesla na úroveň -0,1 % z marcových 0,2 %. Španielska inflácia sa ocitla v negatívnom teritóriu naposledy v roku 1986. Spotrebiteľské ceny v Španielsku v apríli vzrástli o 1,5 % z marcových 1,4 %, pod čo sa podpísali najmä ceny energií, ale aj medzimesačný rast cien oblečenia o 9,5 %. Harmonizovaný index spotrebiteľských cien podľa metodiky EÚ v Španielsku minulý mesiac vzrástol na 1,6 % v porovnaní s marcovým zvýšením o 1,5 %.

Španielska ekonomika sa v prvom kvartáli dostala z recesie, naďalej však bojuje s krízou. Spotrebiteľský dopyt a ceny tlačí nadol najmä nezamestnanosť, ktorá je v Španielsku s 20-percentnou mierou najvyššia v EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy