Väčšinu medzinárodných poštových zásielok sa podarilo odoslať

Slovenská pošta, a.s. po dohode s partnerským leteckým operátorom po obnovení leteckej dopravy v utorok vyexpedovala do zahraničia okolo 250 balíkov a 450 kilogramov listov. Pošta eviduje už len jednu destináciu, kam nemá letecké spojenie, a to Londýn.

Prevažná väčšina medzinárodných zásielok, ktoré pre obmedzenie leteckej dopravy v Európskej únii nemohli prísť na miesto určenia, už je na ceste. Slovenská pošta, a.s. po rokovaní so svojím partnerským leteckým operátorom v utorok vyexpedovala zhruba 250 kusov balíkov a 450 kilogramov listov, ktoré ešte v pondelok nemohli odísť zo Slovenska.

„Dnes evidujeme už len jednu destináciu, kam pre situáciu v Európskej únii nemáme letecké spojenie – Londýn. Neznamená to však, že tam pošta nepríde. Po operatívnej dohode pripravujeme prepravu listov pozemnou cestou v spolupráci s Deutsche Post,“ povedal PR manažér Slovenskej pošty Juraj Danielis. Balíky do Veľkej Británie chodia pozemnou cestou štandardne.

Ešte v pondelok boli v európskych leteckých uzloch slovenské zásielky z predchádzajúcich dní, ktoré pre výluku nemohli odísť. „Predpokladáme, že aj tieto balíky a listy už sú na ceste k svojim adresátom. Nedokážeme však vylúčiť meškanie predovšetkým expresných zásielok,“ dodal Danielis. Bežné zásielky bez časovej priority však ešte stále môžu prísť včas. Situácia je podobná aj pri zásielkach, ktoré smerujú na Slovensko zo zahraničia. Slovenská pošta vypravuje približne 50 % všetkých medzinárodných zásielok letecky, do vybraných európskych krajín prepravuje zásielky pozemnou

Slovenská pošta, a.s. vznikla ako štátny podnik 1. januára 1993. Na akciovú spoločnosť sa pretransformovala v októbri 2004, eviduje základné imanie v prepočte 214,3 mil. eur. Jej 100-percentným vlastníkom je štát prostredníctvom Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Slovenská pošta zabezpečuje zo zákona tzv. univerzálnu službu, čo znamená, že je povinná doručovať zásielky do všetkých sídiel minimálne jedenkrát denne a za primeranú cenu. Slovenská pošta prevádzkuje 1 593 pôšt, z nich 1 333 je v malých obciach a okolo dvesto v mestách. Zákazníci majú k dispozícii 7 094 poštových schránok.

Súvisiace články

Aktuálne správy