Poľské banky vlani zarobili 10 mld. zlotých

Podľa šéfa poľského úradu pre finančný dohľad banky, ktoré zaznamenali stratu, alebo prechádzajú reštrukturalizáciou, nebudú môcť vyplatiť dividendy.

Poľské banky zarobili v minulom roku zhruba 10 mld. poľských zlotých (PLN). Vyhlásil to v pondelok šéf poľského úradu pre finančný dohľad (KNF) Stanislaw Kluza. Finančným ústavom, ktoré zaznamenali stratu, alebo prechádzajú reštrukturalizáciou, úrad podľa neho nepovolí vyplatenie dividend. Vyplatiť dividendy nebudú môcť ani banky, ktorých ukazovateľ solventnosti klesne pod 8 až 10 %. K dividendám bude úrad pristupovať individuálne, „jednoznačne však neschválime dividendy v bankách, v ktorých prebiehajú reštrukturalizačné programy, ktoré zaznamenali čistú stratu, alebo v ktorých sa ukazovateľ solventnosti pohybuje okolo minimálnych hodnôt,“ povedal Kluza pre pondelňajšie vydanie denníka Gazeta Prawna.

V inom rozhovore pre denník Rzeczpospolita šéf poľského finančného dozoru uviedol, že „zlé“ úvery sa podieľajú na bilancii poľských bánk asi piatimi percentami, pričom „prirodzená rovnováha“ zlých úverov sa pohybuje medzi 5 až 10 %. Objem problémových úverov bude pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch rásť, v žiadnom prípade však neohrozí bezpečnosť a stabilitu poľských bánk, zdôraznil Kluza.

(1 EUR = 4,1045 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy