Zahraničný obchod vo februári v prebytku, prepadol sa však … (2)

Bratislava 9. apríla (TASR) – Zahraničný obchod SR dosiahol vo februári tohto roka prebytok v objeme 84,3 milióna eur (2,54 miliardy Sk) a opäť sa tak dostal do kladných čísiel po tom, ako v januári skončil v deficite 164,7 milióna eur (4,96 miliardy Sk).
Januárový prebytok obchodnej bilancie SR bol pre trh pozitívnym prekvapením. Bližší pohľad na čísla však už pozitívny nie je, upozorňuje analytička ČSOB Silvia Čechovičová. "Export, tak ako aj import prudko poklesol. Zahraničný obchod trpí pod vplyvom globálnej ekonomickej recesie," vysvetľuje.
Ako dnes ďalej informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR, celkový vývoz zo Slovenska vo februári medziročne klesol o 31 % na 3,02 miliardy eur (90,98 miliardy Sk). Ešte výraznejší pokles, o 32,7 % vykázal dovoz a dosiahol tak hodnotu 2,94 miliardy eur (88,57 miliardy Sk).
Za prvé dva mesiace tohto roka sa v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška znížil celkový vývoz tovaru o 32,1 % na 5,80 miliardy eur (174,73 miliardy Sk) a celkový dovoz o 30,7 % na 5,88 miliardy eur (177,14 miliardy Sk). Kumulatívny deficit zahraničného obchodu tak dosiahol objem 80,4 milióna eur (2,42 miliardy Sk), pričom v rovnakom období minulého roka bolo toto saldo aktívne v hodnote 51,8 milióna eur (1,56 miliardy Sk).
Aj keď detailná štruktúra zahraničného obchodu zatiaľ nie je známa, aktuálne štatistiky produkcie priemyslu naznačujú podľa Čechovičovej pokles vývozu automobilov, strojov a elektrických zariadení. Nižší dovoz je zasa spojený s nižšími cenami komodít. "Takisto útlm výroby si nevyžaduje vysoký dovoz materiálov či tovarov na ďalšie spracovanie," približuje ekonómka. Zahraničnému obchodu Slovenska môže podľa nej v nasledujúcich mesiacoch čiastočne pomôcť zavedenie šrotovného v západoeurópskych krajinách, pozitívne by obchod mala naďalej ovplyvňovať aj pretrvávajúca nízka cena ropy.
(1 EUR = 30,1260 SKK)

UPOZORNENIE:
Správa je doplnená o analytický komentár v 2. a 5. odseku

Súvisiace články

Aktuálne správy