Spotrebiteľské ceny klesli v USA o 1,7 %, najviac za 61 rokov

Washington 16. decembra (TASR) – Spotrebiteľské ceny v USA klesli v novembri najviac za 61 rokov. Hlavnou príčinou poklesu, ktorý dosiahol takmer dvojnásobok hodnoty z predchádzajúceho mesiaca, bolo zníženie energetických nákladov.
Ako dnes informovalo americké ministerstvo práce, spotrebiteľské ceny klesli v novembri o 1,7 % a prekonali rekord októbra, keď ceny prvýkrát klesli o 1 %. Novembrový prepad bol zároveň najväčším mesačným poklesom spotrebiteľských cien od februára 1947, odkedy sa tento ukazovateľ zaznamenáva.
Obrovský posun smerom nadol odráža zostrujúcu sa recesiu v krajine a zvyšuje tlak na Federálny rezervný systém, aby urobil všetko pre zabránenie deflácii.
Oslaboval aj trh s domami. Podľa informácií ministerstva obchodu výstavba nových domov v USA klesla v novembri o 18,9 %, čo je zasa najväčší pokles za ostatných 25 rokov. Počet nových domov dosiahol v novembri len 625.000, zatiaľ čo v októbri to bolo ešte 771.000. Ekonómovia na Wall Street pritom očakávali 740.000 nových domov.

Súvisiace články

Aktuálne správy