OPEC pripravuje výrazné zníženie produkcie ropy

Oran/Teherán 16. decembra (TASR) – Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sľubuje, že na svojom stredajšom zasadnutí výrazne obmedzí produkciu ropy. Týmto spôsobom sa snaží bojovať s vysokým prepadom dopytu a poklesom cien.
Dnes sa cena americkej ropy dostala nad úroveň 45 USD (1004,40 SKK) za barel (159 litrov), keďže predstavitelia kartelu signalizovali zníženie dodávok na trh až o 2 milióny barelov denne. Od júla však ropa oslabila viac ako o 100 USD na barel kvôli recesii globálnej ekonomiky, ktorá znížila dopyt.
"Potrebujeme veľmi, veľmi energické rozhodnutie," uviedol pred novinármi venezuelský minister ropného priemyslu Rafael Ramirez. Na otázku, aké veľké zníženie podporí, odpovedal: "Medzi jedným až dvoma miliónmi."
Výrazné zníženie ťažby požaduje aj Irán, ktorý je rovnako ako Venezuela závislý na vyšších cenách čierneho zlata. Dokonca aj krajiny z Perzského zálivu potrebujú cenu aspoň okolo 50 USD za barel.
"Zníženie ťažby OPEC o 1,5 až 2 milióna barelov denne môže obnoviť stabilitu na ropnom trhu a udržať cenu ropy na primeranej úrovni," uviedol iránsky minister ropného priemyslu Gholam Husejn Nozari.
V prípade obmedzenia produkcie o 2 milióny barelov denne by išlo o historicky najväčšie zníženie dodávok OPEC. Aj producenti z Perzského zálivu sú pripravení podporiť výraznú redukciu ťažby, aby zabránili zvýšeniu svetových zásob ropy na príliš vysokú úroveň.
OPEC nemá stanovenú žiadnu oficiálnu cieľovú cenu pre ropu. Saudskoarabský kráľ Abdulláh v novembri vyhlásil, že za férovú cenu považuje 75 USD za barel. Tento názor neskôr podporili aj ostatní členovia kartelu.

Súvisiace články

Aktuálne správy