FED pre komodity krátkodobou skazou, no dlhodobou vzpruhou

Od začiatku včerajšieho dňa komodity trpeli silným medvedím tlakom. Na rope nechal pootvorené medvedie dvere málo dôrazný OPEC a následne dvere naplno rozrazili akciové trhy. Zlato doplatilo na silný záujem o US štátne dlhopisy.

Ropa sa mohla začať spúšťať nadol od samého začiatku nového pracovného týždňa. Víkendové zasadnutie OPECu totiž rope neprinieslo žiadnu podporu. OPEC v podstate sklamal trhy hneď dva krát, keď nie len že priamo nezaintervenoval, ale tiež nepadlo ani slovo o tom, ako by takáto prípadná intervencia mohla v budúcnosti vyzerať (akú by mohla mať intenzitu a či sa k nej pripoja producenti aj mimo tejto organizácie).

Ropa sa týmto sklamaním razom dostala z predošlých týždňových maxím (tesne pod 56 USD/barel) nižšie takmer o 3 doláre. Výpredaje však neustali, naopak v priebehu ďalších hodín ropa zaznamenávala ďalšie a ďalšie straty, keď boli na trhu stále viac citeľné obavy z horších US ekonomických výsledkov, čo citlivo vnímali najmä akciové trhy.

Obavy zo zhoršujúcej sa ekonomickej situácie nabrali reálnu podobu, keď ISM výrobného sektora v novembri prepadol na minimá z roku 1982. Hodnota ISM dosiahla 36,2 (vs. 38,9 v predošlom mesiaci), pričom hranica medzi expanziou a kontrakciou je 50.

Výsledky tak splnili, alebo lepšie povedané prekonali pesimistické očakávania trhu. Dovtedajšie medvedie tlaky preto nemali prečo poľaviť, naopak ropa sa znova pustila do dobíjania psychologickej 50 dolárovej úrovne, pričom zaznamenávala viac ako 6 % straty.

Na tejto úrovni sa ropa zastavila, no trvalo to len krátko, keď medvedím impulzom ešte ani z ďaleka nemal byť koniec. Na večer Národný výskum pre ekonomiku (NERB) zverejnil správu, z ktorej vyplýva, že US ekonomika je v recesii už od minuloročného decembra. Rope však neprospel ani večerný prejav šéfa FEDu Bena Bernankeho, ktorý nepriamo naznačil možné schladenie ďalšieho znižovania úrokových sadzieb pod 1 %. Pokles rizika z očakávaného ďalšieho znižovania sadzieb tak favorizuje dolár. Trh už totiž v predchádzajúcich dňoch započítal pravdepodobnosť nižších sadzieb v USA a rovnako i v EU. Bernanke síce nepoprel ďalšie znižovanie, no jeho komentár vyznel skôr „jastrabo“ ako „holubičo“.

Absencia podpory zo strany OPECu, ustráchané akciové trhy, zhoršujúca sa ekonomická situácia a silnejší dolár, to je koktail, ktorý včera poslal ropu do výraznej straty 11,5 %, čím ropa prekonala i svoje tohtoročné dno 48,35 USD/barel. Ropa posunula cenový spodok až na 47,49 USD/barel, čo je najnižšia cena od mája 2005.

Zlato (GCG9) sa podobne ako ropa včera dočkalo silnej prevahy trhových medveďov, ktorí dokázali po piatich dňoch vrátiť cenu kovu pod 800 dolárovú hranicu. Dôvodom bol sústredený presun pozornosti investorov k US štátnym dlhopisom, ktorých atraktivitu podporovali obavy z horších amerických ekonomických výsledkov (ISM výroby za november).

Ako sme uviedli v texte k rope, výsledky ISM výroby nakoniec potvrdili opodstatnenosť týchto obáv, no dlhopisy sa mali následne dočkať ešte výraznejšej podpory. Tú im doslova nalial šéf FEDu Bernanke, keď vo svojom prejave naznačil možnosť odkupovania US štátnych cenných papierov zo strany FEDu. Vidina istého dopytu okamžite vyvolala vlnu nákupov a dlhopisy vyskočili s cenami na nové maximá.

Zlato najmä dôsledkom negatívneho vplyvu dlhopisov ešte v priebehu dňa prepadlo pod dôležitú 800 dolárovú úroveň a keď Bernanke „vyšpičkoval“ dlhopisový optimizmus, cena kovu prepadla až na 770 USD/uncu. Približne pri tejto úrovni sa cena zlata držala počas celej ázijskej seansy a je úvodnou úrovňou aj pre Európanov. Dlhopisy si v súčasnosti udržujú pomerne strmé rastové pásmo a pre zlato tak môžu i dnes znamenať hlavný zdroj výpredajových tlakov. Zatiaľ si zlato sťažka drží cenu pri 770 dolárovom supporte, ak by však po včerajšej 800 dolárovke dnes povolila aj táto bariéra, ešte dnes by sme sa mohli skloniť až k 750 USD/uncu.

Čo by týmto opatrením mohol FED sledovať? Odpoveď zrejme ponúkol sám Bernanke, ktorý len potvrdil súčasnú prax, keď znižovanie úrokových sadzieb s cieľom podporiť ekonomickú kondíciu sa míňa účinkom. Treba si uvedomiť, že včerajší prudký nárast ceny dlhopisov, kedy napríklad 10-ročné dlhopisy vzrástli o 1,4 %, sa zároveň spája s poklesom ich výnosu. Ten pri tomto type dlhopisov prepadol na najnižšiu úroveň od kedy sa meria mesačná báza, to znamená od roku 1955. Rekordne nízke výnosy zaznamenali aj 30 a 2-ročné dlhopisy.

Práve od poklesu výnosu dlhopisov, ktoré by sa mohli odraziť aj na nižších medzibankových úrokoch by si FED mohol sľubovať rozprúdenie medzibankového trhu a následne presmerovanie tokov do iných investičných alternatív, ako napríklad akciových trhov. Toto sa však môže začať prejavovať až od začiatku nového roka.

Ak sa však pozrieme na vec hlbšie, „umelé“ presmerovanie pozornosti k akciovým trhom môže priniesť ďalšie riziká. Akciové trhy sa totiž riadia základným princípom, že ak firemný sektor nevykazuje dobré hospodárske výsledky, akýkoľvek nárast ceny akcii je v podstate postavený na vode. V tejto súvislosti by sa, podobne ako tomu bolo v priebehu prvej polovice tohto roka, mohli ujať slova opäť komodity. V tom čase otriasajúca sa ekonomika a prepadávajúce sa akciové trhy vyniesli celý komoditný sektor nahor a len vďaka tomu sa rope podarilo dosiahnuť takmer na 150 dolárovú úroveň a zlatu nad 1 000 dolárov za uncu.

Komodity totiž ponúkajú investorom hodnotu, ktorá síce môže klesať, no nikdy nedosiahne nulu. Okrem toho komodity ako napríklad práve ropa, ale i zlato nie sú nevyčerpateľné zdroje a tento faktor by sa mohol stále viac dostávať do popredia a znamenať štartovací impulz pre komodity.

Späť k dnešnému dňu, kedy kalendár okrem ABC spotrebiteľskej dôvery neposkytuje dôležitejšie ekonomické fundamenty a trh by tak mohol pokračovať (hoci miernejšie) vo včerajšom smerovaní. Komodity ako celok by sa tak mohli dostať pod medvedí tlak. Ropa (CLF9) môže prejaviť ochotu skloniť sa bližšie k 45 USD/barel, keď jej v náraste prekáža celkový negatívne naladený sentiment, prihliadajúci na zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu. Tento týždeň pre investorov predstavujú riziká najmä ISM služieb a US pracovný trh, negatívne posolstvá však stále znova vysiela aj druhý najväčší spotrebiteľ ropy na svete Čína, ktorej klesá ekonomická aktivita.

Zlato má výrazne lepšiu pozíciu než ropa, keď kov sústredene zaznamenáva dopyt po fyzických nákupoch a to aj zo strany centrálnych bánk. Motiváciou je pokles ponuky na trhu, keď klesá produkcia u viacerých najdôležitejších producentov žltého kovu. O prepade produkcie o 17 % hovorí v Juhoafrickej republiky a dokonca až o 64 % v Zimbabwe. Fyzický nákup zlata v 3Q2008 podľa prestížnej výskumnej agentúry Welington West Capital Markets vzrástol až o 179 % a predpokladá sa, že v silnom tempe porastie ďalej.

Z tohto hľadiska sa ukazuje úroveň 750 USD/uncu ako hladina, pri ktorej sa začínajú obnovovať nákupné príkazy so stupňujúcou intenzitou, ak by sa cena kovu približovala ďalej k 700 USD/uncu.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované

Súvisiace články

Aktuálne správy