Export ruskej ropy sa v novembri prudko znížil

Moskva 2. decembra (TASR) – Export ruskej ropy sa v novembri medzimesačne znížil o 12 % na 3,7 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). Rusko v novembri vyviezlo na mesačnej báze najmenej čierneho zlata od začiatku roka. Príčinou je zníženie dodávok zo strany producentov pre nízke ceny ropy a vysoké exportné poplatky.
Dnes zverejnené údaje ministerstva energetiky ukázali, že vývoz ruskej ropy cez transportný monopol Transnefť dosiahol 15,142 milióna ton oproti 17,8 milióna ton (4,21 milióna barelov denne) v októbri.
Ruské ropné koncerny pohrozili, že v novembri znížia dodávky až o štvrtinu, pretože export je pre nich stratový. Exportné poplatky totiž predstavujú 287 USD (6896,90 SKK) za tonu, čo znamená 39 USD za barel, pričom priemerná predajná cena hlavnej ruskej ropy Urals dosiahla v novembri 55 USD za barel.
Pokles vývozu čierneho zlata je jednou z hlavných starostí ruskej vlády, keďže rozpočet krajiny je vysoko závislý na príjmoch z predaja ropy.
Údaje ministerstva energetiky tiež ukázali, že produkcia ropy v krajine sa v novembri tohto roka medzimesačne znížila o 0,4 % na 9,82 milióna barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy