Zlato a US štátne dlhopisy diktujú tempo

Včerajším dňom pohli najmä dve udalosti. Tou prvou bol nový balíček stimulov zo strany amerického FEDu a ministerstva financií, druhý impulz prišiel zo strany výsledku US ekonomického rastu za 3. kvartál, ktorý povzbudil akciové trhy a následne aj väčšinu komodít tým, že nesklamal.

Od začiatku včerajšieho obchodného dňa obchodníci postupným tempom vypredávali väčšinu komodít. Dôvodom bol výber predošlých veľmi slušných ziskov, keď v pondelok vyhnala komodity nahor správa o vládnej záchrane v základoch otriasajúcej sa banky Citigroup. Zlato v pondelok zaknihovalo približne 2,6 %, ropa dokonca viac ako 9 % zisk.

Výber ziskov však nebol jediný dôvod pomalého ale vytrvalého zosúvania cien, ktoré napríklad ropu priviedli z pondelkových viac ako 55 dolárových úrovní o 5 dolárov nižšie (v čase tesne pred zverejnením výsledkov amerického HDP za 3. kvartál). Bolo to práve čakanie na tieto výsledky (trh predpokladal horšie čísla), ktoré mrazili silu komoditných býkov počas celej európskej seansy.

Ropa (CLF9) sa teda ocitla v strate viac ako 8 % a hrozilo, že sa jej cena znova prepadne pod psychologickú 50 dolárovú hranicu, keď US ministerstvo financií spolu s FEDom predstavilo, len pár minút pred výsledkami amerického HDP, novú podporu pre finančný sektor.

Ide hneď o dva podporné plány v objeme 800 mld. USD. Prvým balíčkom v objeme 600 miliárd chce vláda zbaviť nelikvidných aktív najväčších poskytovateľov hypoték Freddie Mac a Fannie Mae (dvaja najväčší poskytovatelia hypoték, ktoré pred časom vláda čiastočne zoštátnila, aby ich uchránila pred kolapsom) a štátom dotovanú Ginnie Mae. Cieľom je ozdravenie sektora a sprístupnenie čerpania hypoték. Druhým podporným programom je takzvaný ABS plán ( Asset –Backed Securities) s objemom 220 mld. USD, ktorým chce vláda podporiť najmä spotrebiteľský sektor a malých podnikateľov. Jedná sa o pôžičky cestou kreditných kariet, študentské pôžičky a pôžičky na kúpu automobilov.

Nový plán povzbudil najmä akciové trhy, ktoré vyrazili nahor ako prvé a potiahli so sebou aj ropu. Nárast sa ešte viac zintenzívnil, keď vyšiel výsledok amerického HDP za 3Q v súlade s očakávaniami. Býčia sila však trhu dlho nevydržala, keď na priaznivejší výsledok z HDP zareagovali nárastom aj US štátne dlhopisy, ktoré začali tlačiť celý komoditný kôš nadol.

K medvedím tlakom sa následne pridali aj akciové trhy, ktoré v južnom smere viedol technologický sektor po tom, ako najväčšia švajčiarska banka UBS vyjadrila obavy z klesajúceho dopytu po technológiách. Okrem toho Úrad pre ochranu depozitov (FDIC) zverejnil správu, podľa ktorej je v súčasnosti v USA najviac problémových bánk od roku 1995. Ropa sa vplyvom akciových trhov dostala späť k 50 dolárovej úrovni.

K prepadu pod túto úroveň sa trh neodhodlal, keď sa včera znova ozvala téma „OPEC“. Ruský minister energetiky Sergej Šmatko včera naznačil ochotu Ruska pripojiť sa k prípadnej intervencii OPECu v snahe zamedziť ďalšiemu zlacňovaniu čierneho zlata. Tento faktor by mohol limitovať prudšie poklesy pod 50 USD/barel aj v najbližších dňoch, keďže najbližšie zasadnutie OPECu je už tento víkend.

Intervencia straší ropné medvede už od polovice októbra, kedy OPEC znížil ropnú produkciu o 1,5 mil. /deň v záujme zamedziť ďalšiemu zlacňovaniu čierneho zlata. Včera strach z intervencie vzrástol, keď ruský minister energetiky Sergej Šmatko naznačil ochotu Ruska pripojiť sa k prípadnej ďalšej intervencii OPECu. Tento vplyv môže pomôcť rope uhájiť si cenu okolo 50 USD/barel aj v najbližších dňoch. Už túto sobotu by sa totiž mali stretnúť členovia OPECu a nedá sa vylúčiť, že pristúpia k intervencii už na tomto mítingu.

Dnešné obchodovanie s ropou môžu ovplyvniť najmä výsledky z US ekonomiky. Dnešná ponuka je skutočne pestrá, o 14:30 budú zverejnené výsledky z pracovného trhu (nové a pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti), z priemyselnej oblasti môžu mať vplyv najmä objednávky tovarov dlhodobej spotreby a predaj nových domov. Ďalej bude zverejnená osobná spotreba a príjem a neskôr o 16:00 bude zverejnený prieskum michiganskej univerzity a Chicagsky PMI.

Okrem týchto výsledkov sa dnes ropa dočká aj zmeny ropných zásob v USA. Väčšina analytikov predpokladá nárast zásob ropy i benzínu, naopak pre destiláty sa očakávajú nižšie zásoby z dôvodu chladnejšieho počasia na východnom pobreží USA, čo znamená nárast spotreby vykurovacích olejov. Práve vďaka destilátom by sa dnešný vplyv ropných zásob mohol vyvážiť, nepredpokladáme preto dlhodobejší efekt z tejto strany. Väčší dôraz by preto mohol zostať na ekonomických výsledkoch.

Väčšina výsledkov sa očakáva s horšími číslami, čo môže udržiavať cenu ropy na dolných úrovniach medzi 50 až 52 USD/barel. (Prvé US výsledky budú zverejnené o 14:30 hod.). Ak by sa potvrdili predpoklady a celkové výsledky by dopadli horšie, najmä reakciou akciových trhov sa ropa môže dostať znova do pokušenia prelomiť 50 dolárovú hranicu s výhľadom k tohtoročným minimám na 48,35 USD/barel. Vzhľadom na riziko intervencie zo strany OPECu by sa však následne ropa mohla vrátiť späť k 50-ke, ktorá by mohla zostať ubránená až do konca tohto týždňa.

Zlato (GCG9) včera zaznamenalo podobné pohyby ako ropa, avšak na rozdiel od ropy zlato viac reagovalo na nárast ceny US dlhopisov, ktoré reagovali silným rastom po zverejnení výsledkov HDP. Zlato po oznámení nového plánu FEDom, dostalo jednoznančný rastový impulz, podobne ako akciový trh. Tento plán totiž znížil averziu k riziku obchodníkov, ktorí využili dočasné zníženie napätia na trhu k presunom kapitálu do rizikovejších aktív a inštrumentov. Zlato sa však z býčej nálady netešilo dlho, keď už o necelých 15 minút neskôr 14.30h prišli výsledky revízie US HDP za 3Q na -0.5% y/y, v rámci očakávaní. Pokračujúce recesné besnenie US ekonomiky je tak pretrvávajúcou hrozbou, pod ktorou obchodníci volia radšej bezpečie US štátnych dlhopisov. Tým sa rast zlata po týchto výsledkovh zastavil, zatiaľ čo naopak US dlhopisové futures nabrali na sile. Rast US dlhopisov následne pribrzdil straty i USD a akciového trhu v ďalších hodinách. Zlato sa tak po dosiahnutí najvyššej c eny od polovice októbra (833,60 USD/uncu) vrátilo späť k 800 dolárovej úrovni. Celkovo si tak zlato pripísalo len mierny zisk 0,13%.

Včerajšie pohyby však len potvrdzujú, že dominantným dôvodom pohybov zlata a US dlhopisových futures je premenlivá averzia k riziku. Akciový trh a ropa strácajú pre toto obdobie svoj vplyv nad USD a zlatom.

Dolár včera zareagoval poklesom, keď jednak nový plán podpory zo strany vlády môže len zvýrazniť doterajší štátny deficit USA, ktorý sa po započítaní včerajšieho podporného 800 miliardového vládneho balíčka odhaduje na úrovni 1,3 bilióna USD. Negatívne dolár prijal aj výsledok HDP, ktorý za 3Q klesol o 0,50 %. Dolárový index tak včera stratil takmer 1,7 %.

Po tom, ako na včerajší výsledok HDP štátne dlhopisy zareagovali nárastom, dnešné horšie výsledky by mohli znova podporiť nákup dlhopisov a vytvoriť tak medvedí tlak na zlate. Cena kovu by sa v takomto prípade mohla znova dostať bližšie k 800 dolárovej úrovni prípadne až k 790 USD/uncu.

Naopak priaznivejšie výsledky by dnes mohli zlato podporiť smerom ku včerajším intradenným maximám 833,60 USD/uncu s dlhodobejším výhľadom až k 850 USD/uncu.

Z dlhodobejšieho hľadiska však práve dlhopisy môžu byť jedným z hlavných zdrojov rastového potenciálu zlata, keďže potreba stále ďalších podporných balíčkov pre US ekonomiku môže znamenať nárast ponuky dlhopisov, ktorými by vláda získaval prostriedky pre objemné balíčky záchrany. A vyššia ponuka dlhopisov znamená pokles ich atraktivity a následne i ceny.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spolo

Súvisiace články

Aktuálne správy