Udrží nový plán FEDu EUR/USD nad úrovňou 1,30?

Napriek udržaniu býčieho tábora US akciových trhov na uzde (DJIA 0,43%, SP 0,66%, Nasdaq -0,5%) sa kráľovskému páru podarilo vynoriť nad dôležitou bariérou 1,30 EUR/USD a vytvoriť tak nové maximá na úrovni 1,3080/90 EUR/USD. Základom včerajšieho rastu kráľovského páru bolo oznámenie FEDu o zachovanie prvotnej myšlienky TARPu (záchranného plánu USA v objeme 700 mld. USD), ktorá bola v podobe odkupovania nelikvidných aktív od finančných inštitúcií. Neskôr prostriedky TARPu boli využité na navršovania kapitálu vo finančných inštitúciách a ich záchranu. FED včera oznámil vytvorenie nových úverových facilít v objeme 820 mld. USD, 220 mld. USD, ktoré budú slúžiť na odkupovanie rizikových cenných papierov naviazaných na trh spotrebných úverov, 100 mld. USD sa využije na odkupovanie nelikvidných cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh od vládou podporovaných hypotekárnych spoločností (Fannie Mae, Freddie Mac). Zároveň FED oznámil vytvorenie balíčka ďalších 500 mld. pre pokračovanie odkupu nelikvidných aktív naviazaných na realitný trh, ktoré by sa malo začať realizovať koncom roka.

Z ekonomických fundamentov zaujala prvá revízia ekonomického rastu US ekonomiky za 3Q, ktorá potvrdila vstup US ekonomiky do recesie. Dáta boli revidované na úroveň -0,5% Y/Y (posledný -0,3% Y/Y), čo bolo v súlade s trhovými očakávaniami. Okrem revízie ekonomického rastu US ekonomika poskytla pozitívnejšie dáta spotrebiteľskej dôvery, čo je vzhľadom k pokračujúcemu prehlbovaniu ekonomickej krízy prekvapujúce, ale môže to súvisieť s novou tvárou v prezidentskom kresle (nové pozitívnejšie očakávania spotrebiteľov).

Realitný trh včera poskytol výsledky indexu cien domov Case/Shiller, ktorý pokračuje vo vytváraní nových historických miním, dokonca pri zložke 10-metropol sa pomaly dotýka úrovne -20% Y/Y. Ani jedna zo sledovaných zložiek indexu v 10 (resp. 20) metropolách nezaznamenala pozitívny prírastok (hlavne Phoenix a Las Vegas čelia výraznému kolapsu cien nehnuteľností). Pokračujúci prepad cien nehnuteľností vzhľadom k aktuálnemu stavu úverového trhu a spotrebiteľských financií však nebol pre trh žiadnym prekvapením.

Z dnešných ekonomických fundamentov zaujme prvá revízia ekonomického rastu ostrovnej ekonomiky, ktorá by mohla potvrdiť najhorší prepad od roku 1981. Omnoho dôležitejšie dáta prinesie zelená bankovka v podobe októbrových objednávok tovarov dlhodobej spotreby, ktoré tvoria kľúčovú zložku HDP. Trhové odhady smerujú k poklesu -2,2% M/M, čo vzhľadom k prehlbujúcemu poklesu spotrebiteľských financií a nárastu nezamestnanosti potvrdzuje negatívne odhady ekonomického rastu USA pre 4Q (-3,5% Y/Y).

Vzhľadom k zajtrajšiemu sviatku v USA sa dnes očakávajú dáta pracovného trhu v podobe nových a pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti, ktoré naposledy prelomili rizikové úrovne nové (500 tis.) a pokračujúce (4 mil.), čím sa dotiahli na 20-ročné maximá. Práve výsledky žiadostí o podporu poukazujú na možnú pokračujúcu erupciu novembrových Nonfarm Payrolls na úroveň -300 tis., čo by potvrdzovalo stratu pracovných miest v US ekonomike 11-ty mesiac po sebe a celkový objem takmer 1,5 mil.

Realitný trh US ekonomiky bude dnes zastúpený svojou najmenšou zložkou a to predajom nových domov (tvoria iba 10% celkového realitného trhu), ktoré pod tlakom kolapsu začatej výstavby (-38% Y/Y) majú predurčený jasný smer nadol, napriek pokračujúcemu poklesu cien nehnuteľností. Dopad pokračujúceho prepadu predaja nových domov na finančné trhy by mal byť minimálny.

Dnešný vývoj by mal byť ovplyvnený hlavne výsledkami objednávok tovarov dlhodobej spotreby (kľúčový intradenný údaj) a údajmi pracovného trhu (nové a pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti). Oba ekonomické fundamenty sa očakávajú v negatívnom pásme, čo môže podporiť medvedí tlak na akciovom trhu a odlivom carry trades (k minimám na 93,60/50 USD/JPY). Tento vývoj by podporil medvedí tábor na kráľovskom páre k minimám na 1,2820/00 EUR/USD. Pozitívnejšie dáta objednávok tovarov dlhodobej spotreby by hodili jeden „svetlý lúč“ na očakávaný výsledok ekonomického rastu US ekonomiky za 4Q, čo by udrža lo akcie nad vodou (posledné tri obchodné seansy im zachutil býčí útok) a EUR/USD za podpory carry trades (rezistencia USD/JPY 96,00/10) by atakovali včerajšie maximá 1,3080/90 UER/USD.

Napriek včerajšiemu vynoreniu kráľovského páru nad levelom 1,30 EUR/USD ponechávame výhľad do konca roka medvedí k minimám na 1,22/1,21 EUR/USD, čo je podporené obavami o dlhodobejšie problémy EU ekonomiky. Tento výhľad naznačil dnes i prezident ECB Trichet, ktorý prvýkrát oficiálne priznal kontrakciu EU ekonomiky i pre rok 2009. Jedine pokračujúca stabilizácia US akciových trhov a odliv investícií zo „safe heaven“ (USD dlhopisy) by podporili zmenu výhľadu na býčí k pásmu 1,37/1,38 EUR/USD.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy