Slabý export stiahol Nemecko v 3. kvartáli do recesie

Nemecký spolkový štatistický úrad dnes oficiálne potvrdil, že najväčšia ekonomika eurozóny sa v 3. štvrťroku 2008 prepadla do recesie.Zo spresnených údajov vyplýva, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa v 3.

Berlín 25. novembra (TASR) – Nemecký spolkový štatistický úrad dnes oficiálne potvrdil, že najväčšia ekonomika eurozóny sa v 3. štvrťroku 2008 prepadla do recesie.
Zo spresnených údajov vyplýva, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa v 3. kvartáli 2008 v porovnaní s predchádzajúcim znížil o 0,5 %. Toto číslo sa zhoduje s predbežným odhadom, ktorý štatistický úrad zverejnil začiatkom novembra. V 2. štvrťroku klesol HDP o 0,4 %.
Carsten Brzeski, ekonóm ING Financial Markets, predpovedá Nemecku ďalšie slabé výsledky. "Plný dopad krízy na reálnu ekonomiku pocíti Nemecko v 4. kvartáli 2008 po ďalšom poklese priemyselnej výroby," uviedol.
Podľa analytikov nemeckú ekonomiku stiahol do recesie zahraničný obchod, ktorý prispel k zníženiu HDP v období júl – september o 1,7 %. Export z Nemecka v sledovanom období klesol o 0,4 %, pričom import vzrástol o 3,8 %.
Nemecko bolo od roku 2003 najväčším svetovým exportérom, a tak niet divu, že ho globálna finančná kríza, ktorá spôsobila zníženie dopytu, tvrdo zasiahla.

Súvisiace články

Aktuálne správy