Druhá najväčšia rafinéria v Poľsku vyvracia fámy, že jej hrozí bankrot

Poľská rafinéria Lotos dnes poprela fámy, že jej hrozí bankrot. Pokúša sa tak upokojiť investorov, ktorých znervóznila správa analytikov banky UniCredit v ktorej tvrdia, že rafinéria je na pokraji kolapsu.Grupa Lotos SA, druhá najväčšia rafinéria v Poľsku uviedla, že piatkové odporúčanie UniCreditu investorom, aby predávali akcie Lotosu "bolo úplne neopodstatnené".Na začiatku dnešného obchodovania klesla hodnota akcií rafinérie o 20 %, neskôr sa mierne zotavili a uzatvárali pri cene 12,72 PLN (100,78 Sk) za kus, čo je o 6 % menej ako minulý týždeň na konci obchodovania.Podľa poľskej agentúry PAP UniCredit vo svojej správe varuje, že Lotos má približne 50-% šancu na prežitie v súčasnej podobe.

Varšava 24. novembra (TASR) – Poľská rafinéria Lotos dnes poprela fámy, že jej hrozí bankrot. Pokúša sa tak upokojiť investorov, ktorých znervóznila správa analytikov banky UniCredit v ktorej tvrdia, že rafinéria je na pokraji kolapsu.
Grupa Lotos SA, druhá najväčšia rafinéria v Poľsku uviedla, že piatkové odporúčanie UniCreditu investorom, aby predávali akcie Lotosu "bolo úplne neopodstatnené".
Na začiatku dnešného obchodovania klesla hodnota akcií rafinérie o 20 %, neskôr sa mierne zotavili a uzatvárali pri cene 12,72 PLN (100,78 Sk) za kus, čo je o 6 % menej ako minulý týždeň na konci obchodovania.
Podľa poľskej agentúry PAP UniCredit vo svojej správe varuje, že Lotos má približne 50-% šancu na prežitie v súčasnej podobe. Analytici banky údajne znížili svoju cieľovú hranicu pre akcie Lotos z 25 zlotých na nulu.
Manažment rafinérie vo svojom vyhlásení ale tvrdí, že finančná pozícia firmy je pevná, a ani jej krátkodobá, ani dlhodobá likvidita nie sú ohrozené. Rafinéria plánuje podniknúť legálne kroky na ochranu svojich práv a ako prvé predloží túto záležitosť na posúdenie štátnym orgánom, ktoré zabezpečujú dozor nad finančným sektorom.

Súvisiace články

Aktuálne správy