Britský minister financií predpovedá krajine na budúci rok recesiu

Hrubý domáci produkt (HDP) Británie na budúci rok klesne o 1,25 %. Vyhlásil to minister financií Alistair Darling v rámci revízie svojej marcovej prognózy, v ktorej pred ôsmimi mesiacmi predpovedal britskej ekonomike v roku 2009 ešte expanziu.Podľa Darlinga HDP v prvých dvoch kvartáloch 2009 klesne a v druhej polovici roka začne opäť rásť.Vplyvný londýnsky Národný inštitút pre ekonomický a sociálny výskum však predpovedá, že HDP Británie sa na budúci rok zmenší o 1,5 %.Súčasné problémy Británie sú dôsledkom globálnej úverovej krízy a jej motorom je prepad cien nehnuteľností.

Londýn 24. novembra (TASR) – Hrubý domáci produkt (HDP) Británie na budúci rok klesne o 1,25 %. Vyhlásil to minister financií Alistair Darling v rámci revízie svojej marcovej prognózy, v ktorej pred ôsmimi mesiacmi predpovedal britskej ekonomike v roku 2009 ešte expanziu.
Podľa Darlinga HDP v prvých dvoch kvartáloch 2009 klesne a v druhej polovici roka začne opäť rásť.
Vplyvný londýnsky Národný inštitút pre ekonomický a sociálny výskum však predpovedá, že HDP Británie sa na budúci rok zmenší o 1,5 %.
Súčasné problémy Británie sú dôsledkom globálnej úverovej krízy a jej motorom je prepad cien nehnuteľností. Britský premiér Gordon Brown a minister Darling už sľúbili, že pomôžu rozprúdiť úvery, aj keby to malo viesť k nárastu rozpočtového deficitu. Británia, podobne ako iné krajiny, potrebuje totiž opäť naštartovať spotrebiteľské výdavky, ktoré sú jedným z hlavných motorov ekonomiky, ale kríza núti ľudí uťahovať si opasky a šetriť.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy