Ďalšia vlajková loď US finančného sektora narazila na plytčinu

Piatkové ekonomické fundamenty zo starého kontinentu v podobe PMI (index nákupných manažérov) len potvrdil výraznú kontrakciu EU ekonomiky. PMI výrobného sektora skončili pod levelom 40 bodov, čo poukazuje na hlbokú recesiu výrobného sektora a PMI sektora služieb sa približujú k recesnému výhľadu 40 bodov. Skôr ako negatívne dáta PMI však zaujali komentáre predstaviteľov ECB, ktorí naďalej podporujú uvoľňovanie menovej politiky, čím naznačujú prehlbovanie ekonomickej recesie i do 4Q 2008.

Zelená bankovka nepriniesla žiadne ekonomické fundamenty a trh sa tak výlučne zameral na vývoj US akciových trhov, ktoré počas dňa pod tlakom negatívnych správ o vlajkovej lodi US finančného trhu Citigroup smerovali k novým minimám. Tento vývoj podporoval odliv carry (94,50/40 USD/JPY) trades a zastabilizoval prepad US 10-ročných dlhopisov, čoho výsledkom bola korekcia zelenej bankovky až k minimám na 1,2440/30 EUR/USD.

US akciové trhy si opäť počkali do poslednej hodiny svojho obchodovania a ukázali tentokrát svoju býčiu silu v podobe erupcie akciových trhov (DJIA 6,54%, SP 6,32%, Nasdaq 5,18%). Tento vývoj bol podporený navrhnutím prezidenta NY FEDu Geithnera (pracoval na záchrane AIG) za nového US ministra financií , čo bol pre trh výrazne pozitívny impulz. Ďalším pozitívnym impulzom je vyhlásenie pracovného týmu nového US prezidenta Obamu, že chcú vytvoriť v najbližších dvoch rokoch 2,5 mil. pracovných miest. Ale najsilnejší býčím tlakom boli očakávania na záchranu Citigroup. Finančné trhy sa správy o Citigroup dočkali až dnes ráno, kedy US vláda podporí svoju vlajkovú loď 20 mld. USD (preferenčné akcie) a zároveň sa zaručí za 306 mld. USD v nelikvidných aktívach naviazaných na realitný trh. Zároveň dohoda obsahuje doložku, že ministerstvo financií použije ďalších 20 mld. USD na kapitálové investície do spoločností ak si to vyžiada situácia (všetky prostriedky použije vláda zo z áchranného balíčka TARP).

Pozitívny obrat na carry trades (96,00/10 USD/JPY) podporili odliv investícií z USD (prepad US 10-ročných dlhopisov) a rast kráľovského páru k maximám na 1,2660/70 EUR/USD. Okrem záchrany Citigroup zaujali pripravované fiškálne stimuly z ostrovnej ekonomiky, kde je UK vláda pripravená podporiť potápajúcu sa ekonomiku vládnymi stimulmi vo výške 20 mld. GBP a znížením DPH o 2,5% (podpora spotrebiteľských financií). Tieto informácie spolu s nočným rastom carry trades podporili kábel k maximám na 1,4960/70 GBP/USD.

Dnešný fundamentálny kalendár priniesol dáta podnikateľského prieskumu Ifo inštitútu z nemeckej ekonomiky, ktorý pokračuje vo vytváraní nových historických miním a klesá šiesty mesiac po sebe. Omnoho zreteľnejší je komentár predstaviteľov Ifo inštitútu, ktorí očakávajú výrazné zhoršenie ekonomickej aktivity, ktoré so sebou prinesie rapídny rast nemeckej nezamestnanosti. Základom prehlbovanie nemeckej ekonomickej recesie bude kolaps exportu (kľúčová zložka nemeckej ekonomiky) a stagnovanie domácej spotreby. Ifo zároveň vidí priestor pre zníženie sadzieb ECB až o 100 bázických bodov na level 2,25%.

Zelená bankovka prináša dáta z realitného trhu v podobe predaja existujúcich domov, ktoré tvoria až 90% celého realitného trhu US ekonomiky. Prieskumy poukazujú na pokračujúci prepad predaja napriek výraznému prepadu cien nehnuteľností. Tento stav jasne poukazuje na zhoršujúcu sa situáciu na úverovom trhu (záchrana Citigroup to len potvrdzuje) a spotrebiteľských financií.

Poloprázdny US ekonomický kalendár tak opäť umožňuje US akciovým trhom prostredníctvom tvorby (resp. odlivu) carry trades vládnuť menovým párom. Ak trhy príjmu vládnu záchranu Citigroup negatívne (potvrdila by sa nedôvera v celý bankový systém, čo potvrdzuje i víkendový krach troch lokálnych bánk) a budú pokračovať v medveďom trende, tak odliv carry trades (94,50/40 USD/JPY) môže podporovať návrat páru pod level 1,25 EUR/USD k minimám na 1,2440/30 EUR/USD. Na druhej strane záchrana vlajkovej lode US finančného sektora znamená o jeden pevnejší stavebný kameň v reštrukturalizácií finančného sektora viac, čo by sa mohlo premietnuť rastom carry trades (USD/JPY 96,00/10) a prelomením silnej technickej formácie na kráľovskom páre. Práve silná strednodobá formácia trojuholníka (na 2-hodinovom grafe) výrazne limituje býčie nálady, aktuálne udržanie US akciových trhov v pozitívnom trende podporuje prelomenie úrovne 1,2600/20 a rast až k maximám na 1,2740/50 EUR/USD (tento výv oj by mohli podporovať i aktuálne medvedie tlaky na US dlhopisoch).

Z týždenného výhľadu sa javia ako kľúčové revízie ekonomického rastu z US a EU ekonomiky (zajtra) a UK (stredu). Realitný trh US ekonomiky okrem dnešných dát predaja existujúcich domov dodá kľúčový index cien nehnuteľností (Case/Shiller) a predaj nových domov. Dôležité pre ekonomický rast USA za 4Q budú stredajšie dáta objednávok tovarov dlhodobej spotreby za októbrové obdobie. Dáta z US ekonomiky by mali poukazovať na prehlbujúcu sa finančnú krízu. Je však dôležité, či sa udrží aktuálny trend odlivu carry trades za podpory prepadu US akciových trhov. Práve tento vývoj posledný týždeň nefunguje na plný výkon, čo by znamenalo odklon od tohto trendu a prostredníctvom prepadu US akciových dlhopisov (minimálny výnos a výhľad sadzby FEDu k 0%) oslabovanie zelenej bankovky. Ak si však carry trades uchovávajú svoju moc nad finančným trhom tak výhľad dát podporuje skôr korekciu zelenej bankovky na menových pároch. Dôležité sú však náznaky oslabovania moci carry trades, ktoré môže skončiť na prelome rokov (január), kedy sa očakáva najhlbší kolaps US ekonomiky od 80-rokov, čo by mohlo spustiť výraznejší výpredaj US dlhopisov a nalievanie do bezpečnejších aktív – zlato (veľa už naznačilo diverzifikovanie čínskych devízových rezerv do zlata). Týždenný výhľad EUR/USD nechávame v pásme rezistencie 1,2800/20 EUR/USD a supportu 1,2340/30 EUR/USD, kde bude rozhodovať hlavne vývoj US akciových trhov a ich reakcia na výsledky objednávok tovarov dlhodobej spotreby a revízie ekonomického rastu za 3Q (predpoklad -0,5% Y/Y, posledný -0,3% Y/Y). Strednodobý výhľad nechávame naďalej medvedí do pásma 1,22/1,21 EUR/USD až do kľúčového januárového obdobia, tento výhľad by zmenila iba strata sily carry trades nad finančným trhom.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy