Globálny výpredaj akcií dnes pokračuje, Wall Street by mal trend nasledovať

Včerajší akciový kokteil: +2,02%/8691, S&P 500 +1,26%/908, Nasdaq Composite -0,73%/1603.Americké akciové trhy si včera pripísali miernejšie zisky, kedy ich po opätovne veľmi volatilnej seanse podporili k prelomeniu do zelených čísel očakávania kvartálnych výsledkov softvérového gigantu Microsoft ako aj nárast cien ropy, vďaka ktorému získavali akcie energetického sektora.

Včerajší akciový kokteil: +2,02%/8691, S&P 500 +1,26%/908, Nasdaq Composite -0,73%/1603.

Americké akciové trhy si včera pripísali miernejšie zisky, kedy ich po opätovne veľmi volatilnej seanse podporili k prelomeniu do zelených čísel očakávania kvartálnych výsledkov softvérového gigantu Microsoft ako aj nárast cien ropy, vďaka ktorému získavali akcie energetického sektora. Volatilita akciového trhu meraná indexom VIX včera dosiahla úrovne, ktoré len tesne minuli rekordné maximá a obchodné pásmo akciového indexu DJIA tak bolo opäť veľmi veľké, až 550 bodov. Ešte pred otvorením obchodovania na Wall Street zverejnili lepšie kvartálne výsledky spoločnosti Altria, Bristol Myers, Dow Chemical, UPS, Xerox a Eli Lilly, ale ich príjmy boli horšie, rovnako ani jedna zo spoločností nezverejnila lepšie vyhliadky pre budúce zisky. Rovnako horšie vyšli aj makroekonomické zverejnenia v podobe vyšších nových, ako aj pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Nastolený trend tak bol počas celého včerajšieho obchodovania medvedí, aj keď záver seansy, poznačen ý klasicky najväčšími pohybmi, priniesol prudký odraz akcií.

Po zatvorení akciových trhov zverejnil kvartálne výsledky gigant Microsoft. Zisk, tak ako príjmy, skončili lepšie než očakávania, ale vyhliadky pre zisky na budúce obdobie boli znížené. Tento výsledok tak podporil pokles US indexových futures. Hlavné pohyby na futuritnom trhu však priniesla ázijská seansa, kedy spoločnosť Sony výrazne zrevidovala svoje očakávania pre zisk na rok 2008, kvôli vplyvu silného jenu. Rovnako aj spoločnosť Toyota, najväčší producent automobilov na svete, zverejnil horšie správy v podobe prvého kvartálneho prepadu tržieb za posledných 8 rokov. Futures na US akciové indexy sa tak ocitajú spolu s globálnymi akciovými trhmi v prudkom výpredaji, kedy všetky indexy poukazujú na otvorenie s viac ako päťpercentnými stratami. Obava o recesiu svetovej ekonomiky a jej výrazný dopad na akciové trhy tak zatieňuje aj plán TARP na podporu finančného sektora, ktorý mal vďaka svojmu obrovskému rozsahu pomôcť zastabilizovať akciové trhy. Trend na akciách je vš ak stále medvedí, na čo poukazujú aj projekcie ziskov spoločností. Svetová ekonomika sa rúti do recesie a investori si to jasne uvedomujú. Pokiaľ by bola situácia opačná, akcioví investori by už skupovali akcie v očakávaní zlepšenia situácie a dno na akciových trhoch by už bolo sformované. Na trh však nevstupujú žiadne pevné ruky a akékoľvek pokusy o rely akcií sa stretávajú so silnými výpredajmi.

K plánu TARP sme doteraz počuli od oficiálnych predstaviteľov len samé podporné slová. Naposledy sa k nemu Paulson vyjadril, že daňovým poplatníkom, ktorých zdroje budú použité na nákupy rizikových aktív, kapitálové investície do bánk a iné intervencie, nehrozia žiadne straty. Výrazne iný slovník včera zvolil poverenec ministerstva financií pre tento plán, Kashkari. Podľa jeho slov sa bude ministerstvo snažiť o minimalizáciu akýchkoľvek strát. Ako je vidieť, ani oficiálny predstavitelia už nie sú presvedčení o tom, že tieto operácie budú bezrizikové. Veď je predsa nonsens tvrdiť, že nakupovanie aktív, považovaných za toxické, bude bezrizikové. Včera sa o povahe týchto aktív presvedčil aj FED, ktorý aktíva Bear Stearns (tie ktoré musel prevziať pri spojení JP Morgan s týmto problémovým brokerským domom )spravuje pod novou spoločnosťou Maiden Lane. Pôvodná hodnota týchto aktív v čase vytvorenia spoločnosti bola 30 mld. USD. Včera FED zverejnil precenenie týchto aktív k 3 0. septembru. Ich hodnota poklesla na 26,8 mld. USD. Pokiaľ tak aj FED musí priznať straty z prehodnotenia rizikových aktív, nemôžeme straty vylúčiť ani pri odkupovaní aktív v pláne TARP.

Včera sa k vládnym intervenciám vyjadrovala aj jedna z najväčších spoločností na svete, konglomerát General Electric. Táto spoločnosť povedala, že sa zapojí do facility FEDu na odkupovanie komerčných cenných papierov, nakoľko v tejto facilite vidí možnosť pre zlepšenie jej schopnosti umiestňovať tieto cenné papiere, určené na krátkodobé refinancovanie potrieb na trhu. General Electric je totiž ich najväčším emitentom a zhoršovanie situácie na tomto trhu by vážne obmedzilo jej fungovanie. Podľa včerajších štatistík FEDu, za posledný týždeň klesol opäť objem týchto cenní v obehu a v porovnaní s júlom minulého roka je ich objem takmer o polovicu nižší. Investori sú tak jasne averzní voči tomuto typu cenných papierov. Neschopnosť korporácií získavať zdroje na tomto trhu tak bude z dlhodobejšieho hľadiska výrazne negatívnym faktorom pre všetky spoločnosti, ktoré na ňom získavali zdroje.

Z dnešného makroekonomického kalendára očakávame len zverejnenie predaja existujúcic h domov za september. Tie sa očakávajú s nárastom, ktorý by mal byť odôvodnený výrazným nárastom predajov domov v Kalifornii, nakoľko v tomto štáte ceny domov prudko klesajú a začínajú lákať kupcov. Lepší výsledok by mohol mať stabilizujúci vplyv na akcie. Korporátny kalendár dnes neobsahuje žiadne kľúčové akciové zverejnenia a tak neočakávame podporu z korporátneho segmentu. Dnešné obchodovanie, na ktoré futures zatiaľ poukazujú ako na ďalší prudký výpredaj, očakávame opäť veľmi volatilné s možným predstavením ďalších intervencií zo strany ministra financií alebo FEDu v záujme stabilizácie situácie. Ostávame však v medveďom trende a prípadné býčie impulzy sa budú stretávať s prudkým výpredajom.

Akciový index DJIA 30 má hlavný support v okolí 8 200 bodov, ktorého prelomením cielime tohtoročné minimá na 7 880 bodov. V prípade stabilizácie situácie, aj keď ju neočakávame a podporný fundament na trhu zatiaľ nevidíme, mohol by index skorigovať svoje straty smerom k úrovni 8 650 bodov.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Ján Beňák


Súvisiace články

Aktuálne správy