Dolár bude ďalej posilňovať, investori nemajú chuť riskovať

Washington/Frankfurt nad Mohanom 23. októbra (TASR) – Terajšia situácia by nemala nahrávať americkému doláru, ale opak je pravdou. USA sú na pokraji recesie a vláda sa musí ponáhľať s pomocou v hodnote stoviek miliárd dolárov, aby zachránila finančný sektor, čo ešte viac zaťaží už aj bez toho vysoko deficitné hospodárenie štátu. No napriek tomu, že USA sú epicentrom svetovej finančnej krízy, doláru ako symbolu americkej ekonomiky sa opäť darí.

Zelená bankovka slávi od leta návrat a naopak, euro prudko klesá. V stredu sa kurz spoločnej európskej meny voči doláru dostal prvý raz po takmer dvoch rokoch pod úroveň 1,28 USD/EUR a dnes tam aj zostal. Od polovice júla posilnil dolár voči euru o 20 %.

Vývoj na devízových trhoch je paradoxný iba na prvý pohľad. Trhy skôr veria USA ako európskym krajinám, že sa dostanú z recesie. Dolár je tiež odmenený za aktívny prístup USA pri riešení finančnej krízy. Šéf Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní v USA funkciu centrálnej banky, Ben Bernanke začiatkom tohto týždňa podporil nový balík na oživenie konjunktúry, čo bolo ďalším stimulom pre posilnenie zelenej bankovky. „Naopak, očakávania týkajúce sa budúcnosti Európy sú pesimistické, pretože sa vo veľkej rýchlosti otvárajú nové konjunkturálne problémy,“ uviedol hlavný ekonóm DekaBank Ulrich Kater. Zatiaľ čo niektorí prognostici počítajú na budúci rok v USA už s rastom ekonomiky nad úrovňou 1 %, experti nepredpokladajú, že konjunktúra eurozóny bude vyššia ako 0,5 % až 0,7 %.

Bezprostrednou príčinou slabosti spoločnej európskej meny sú predpoklady, že Európska centrálna banka (ECB) bude pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb. Obchodníci očakávajú, že ECB do konca roka výrazne uvoľní svoju menovú politiku. Eurozóna doteraz profitovala z vyšších úrokových sadzieb v porovnaní s USA. V súčasnosti je základná úroková sadzba v eurozóna na úrovni 3,75 % a v USA na úrovni 1,5 %. Zníženie úrokových sadzieb zo strany ECB zmenší atraktivitu investícií do eura. Európa a Británia zaostávajú za USA v znižovaní úrokových sadzieb, uviedol devízový stratég americkej banky Brown Brothers Harriman & Co Win Thin. Dodal, že to je v súčasnosti pozitívny fakt pre dolár, ktorého posilňovanie bude pokračovať. „Jeho koniec zatiaľ nie je v dohľade.“

Avšak za terajšou silou dolára je ešte niečo iné. Finančný svet stratil chuť riskovať. „Dolár profituje z toho, že investori hromadne opúšťajú rizikové investície a likvidujú pozície, pri ktorých využívali požičané peniaze,“ napísal americký denník Wall Street Journal. Investori masovo predávajú doteraz vysoko ziskové akcie podnikov v rozvíjajúcich sa krajinách. Predaj a splácanie záväzkov výrazne podporujú dopyt po americkej mene. „Peniaze pritekajú do amerických štátnych dlhopisov, ktoré sú považované za bezpečný investičný prístav,“ tvrdí ekonóm Commerzbank Michael Schubert. To zasa pomáha doláru.

Euro oslabuje aj voči iným menám. Voči košu najdôležitejších svetových mien stratilo počas ostatných štyroch týždňov asi 5 %. Hlavný ekonóm Deutsche Bank Norbert Walter ešte stále považuje spoločnú európsku menu za nadhodnotenú. Podľa Waltera je férový kurz na úrovni 1,15 USD/EUR.

Opätovné posilnenie dolára však ekonómovia sledujú s obavou, keďže USA hrozí recesia. Do leta bola slabá mena jednou z mála pozitívnych správ pre americkú konjunktúru. Slabý dolár totiž zlacňuje a podporuje americký export. S tým však bude po razantnom raste kurzu dolára koniec.

A Európania si budú môcť vďaka slabému euru aj napriek konjunkturálnym obavám trochu vydýchnuť. Znehodnotenie spoločnej európskej meny zlacnelo európsky tovar a posilnilo konkurenčnú pozíciu firiem z eurozóny. Na druhej strane však vývoj na devízovom trhu čiastočne zmazáva uvoľnenie na ropnom trhu. Keďže ropa sa obchoduje v dolároch, jej zlacnenie pocítia Európania pre posilnenie zelenej bankovky voči euru menej.

Informovala o tom agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy