Zlato a ropa naďalej v poklese

Utorňajšie slová guvernéra BOE o tom, že ekonomika Veľkej Británie vstupuje do recesie rezonovali ešte počas celej včerajšej európskej seansy. Dolár si potvrdzoval svoju pozíciu voči libre i euru a tlačil nadol celý komoditný kôš. Popri dolári zobrali komodity veľmi negatívne aj samotné slová varujúce pred recesiou, keďže tá implikuje ďalší pokles dopytu po komoditách.

Zhoršujúce sa dopytové fundamenty dostali reálnu podobu, keď EIA (sekcia US ministerstva pre energetiku) zverejnila výsledok celkového dopytu po ropných produktoch v USA s prepadom o 8,5 % za ostatné 4 týždne. V tomto období klesol dopyt po benzíne o 4,3 % a to napriek tomu, že sa ceny pohonných látok v krajine priblížili najnižším hodnotám v tomto roku.

Čísla o znižujúcej sa spotrebe energií v USA doplnili výsledky stavu ropných zásob, ktoré ukázali viac ako očakávaný nárast zásob ropy, benzínu i ropných destilátov. Tieto výsledky poznačili zvyšok obchodného dňa, ktorý ropa so svojim decembrovým kontraktom (CLZ8) zatvárala so stratou približne 5,80 % a zaznamenala najnižšiu hodnotu za posledných 16 mesiacov.

Zlato (GCZ8) ukončilo včerajšiu seansu so stratou 4,30 %. Doteraz malo zlato voči doláru lepšiu bilanciu než ropa, čo bol pozostatok predošlých prudkých nákupov zlata ako bezpečnej investičnej alternatívy. Zlato bolo investormi využívané ako bezpečný prístav najmä v čase neistoty, keď prebehol prvý neúspešný pokus schválenia vládneho záchranného plánu TARP určeného na záchranu US finančného sektora.

Ropa i zlato sú tak až do zajtrajšieho zasadnutia OPECu v rukách dolára. Príchod amerických obchodníkov bude sprevádzať výsledok z pracovného trhu (nové a pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti), ktoré minulý týždeň prekvapili priaznivým nižším výsledkom. Dnes však trh predpokladá nárast žiadateľov, najmä tých nových. Akékoľvek zlé ekonomické výsledky v súčasnosti nahrávajú doláru, respektíve štátnym dlhopisom denominovaným v USD. Zároveň zlé výsledky, či už z jednej či druhej strany Atlantiku, znamenajú ďalšiu hrozbu pre dopyt po komoditách.

Ropa sa dnes môže dostať na úroveň včerajšieho intradenného minima 66,22 USD/barel, so zlými výsledkami sa však dá očakávať tlak na ešte nižšie úrovne s výhľadom 65 USD/barel. Naďalej však treba rátať s tým, že vyjadrenia predstaviteľov OPECu a špekulácie o zajtrajšej intervencii môžu zamiešať karty. Zlato vplyvom dolára a za asistencie ropy môže potvrdiť včerajšie prelomenie supportnej úrovne na 730 USD/uncu a ak sa mu podarí klesnúť aj pod včerajšie minimá 720 USD/uncu, otvorí sa kovu priestor až k psychologickej hladine 700 USD/uncu. I pri zlate však upozorňujeme na vplyv ropy.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy