Bankrot Lehman Brothers by mal právnikom priniesť 906 miliónov USD

New York 23. októbra (TASR) – Poplatky pre právnikov, účtovníkov a iných finančných profesionálov, ktorí pracujú na likvidácii investičnej banky Lehman Brothers, by mohli dosiahnuť najvyššiu hodnotu v histórii USA a vysoko presiahnuť aj doterajší rekord, ktorý držali právnici likvidujúci energetický koncern Enron.

Zatiaľ čo v prípade Enronu predstavovali celkové náklady spojené s jeho likvidáciou 757 miliónov USD (17,97 miliardy SKK), likvidácia Lehman Brothers bude stáť asi 906 miliónov USD, povedal Lynn LoPucki, ktorý vyučuje bankrotové právo na Harvardskej univerzite. Jeho odhad vychádza z priemeru poplatkov 101 najväčších bankrotov v USA od roku 1998 do konca roka 2007.

Najväčší objem z celkového balíka získa právnická firma Weil, Gotshal & Manges, poradca Lehman Brothers, ktorá by mala získať 209 miliónov USD. Pre Lehman pracovala 24 rokov. Táto firma bola najväčším príjemcom poplatkov z celkového balíka aj v prípade Enronu, keď zo 757 miliónov USD získala 149,4 milióna USD.

"Lehman Brothers je príliš veľká kauza, ktorá si vyžiada aj veľké peniaze," povedal LoPucki. Predpokladanú výšku poplatkov musí ešte schváliť sudca bankrotového súdu, ktorému kauza Lehman Brothers patrí.

Ďalšia právnická firma Milbank, Tweed, Hadley & McCloy by mala za poradenstvo pre výbor veriteľov v tejto kauze získať približne 58 miliónov USD. Čo sa týka veriteľov, firma pre výskum trhu Nyppex Private Markets Research očakáva, že z likvidácie aktív Lehman Brothers získajú späť asi 398 miliárd USD.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy