P. Mihók: Bankový sektor nepredstavuje v súčasnosti riziko

Bratislava 23. októbra (TASR) – Podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Petra Mihóka je bankový sektor na Slovensku v dobrej kondícii a nepredstavuje v súčasnej svetovej finančnej kríze riziko. Má dostatok zdrojov na financovanie aktivít podnikateľskej sféry v SR.

Tu, v tejto oblasti, ako zdôraznil, sa ukázala správnosť obozretného postupu Národnej banky Slovenska (NBS), ktorú za to v minulosti často kritizovali. Dôsledky finančnej krízy sa však začínajú prejavovať aj na Slovensku, keďže finančné inštitúcie sprísnili podmienky úverovania a prefinancovania podnikateľských aktivít.

Podľa Mihóka SOPK už má viacero signálov o nastávajúcich problémoch od podnikateľských subjektov v SR. Mihók predpokladá, že pokles sa najviac dotkne segmentov automobilového, strojárskeho a stavebného priemyslu. Jeho výška sa odhaduje v týchto odvetviach až do 30 %. S tým súvisí aj problematické zachovávanie pracovných miest, zvýšený tlak na sociálne zabezpečenie pri prípadnom raste nezamestnanosti.

Za jeden z rizikových faktorov označil aj skutočnosť, že v súčasnosti pracuje v zahraničí až 320.000 ľudí zo Slovenska. Vzhľadom na skutočnosť, že vyspelé zahraničné ekonomiky avizujú recesiu, existuje riziko návratu značnej časti z nich späť na Slovensko. Len keby sa ich vrátila tretina z uvedeného počtu, už by to mohlo spôsobiť problémy na trhu práce.

V tejto súvislosti Mihók vyzdvihol postup Francúzska, ktoré schválilo niekoľkomiliardový balík pomoci pre malých a stredných podnikateľov. Podľa jeho slov by sa k podobnému kroku mohlo pristúpiť aj na Slovensku.

UPOZORNENIE:

TASR ponúka k správe zvukové záznamy.

Súvisiace články

Aktuálne správy