Dôvera amerických spotrebiteľov sa rekordne znížila

New York 17. októbra (TASR) – Dôvera amerických spotrebiteľov sa v októbri prepadla najviac od začiatku vypočítavania jej indexu. Príčinou je najhoršia finančná kríza od Veľkej hospodárskej krízy, ktorá spôsobuje šoky naprieč celou ekonomikou.

Index spotrebiteľskej dôvery agentúry Reuters a University of Michigan sa v októbri prepadol na 57,5 bodu zo 70,3 bodu v septembri. "Spotrebiteľská dôvera zaznamenala na začiatku októbra najväčší mesačný pokles v histórii tohto prieskumu," uvádza sa v správe.

Index sa v súčasnosti nachádza na najnižšej úrovni od júna. Prepad indexu bol podstatne vyšší, ako predpokladali analytici, ktorí počítali s jeho znížením na 65,5 bodu. Index spotrebiteľskej dôvery michiganskej univerzity sa začal vypočítavať v roku 1952 a najnižšiu úroveň 51,7 bodu zaznamenal v máji 1980.

Spotrebitelia hodnotia svoju súčasnú situáciu najhoršie od začiatku prieskumu v roku 1952. Príslušný index sa v októbri prepadol na 58,9 bodu zo septembrových 75 bodov. Znepokojujúci je aj nárast krátkodobých inflačných očakávaní: zo 4,3 % na 4,5 %, ktoré sa zvýšili aj napriek zhoršeniu v oblasti osobných financií a situácie na trhu práce.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy