US priemysel potvrdil recesiu US ekonomiky

Včerajšie makroekonomické fundamenty z USA opäť potvrdili reálnu recesiu najsilnejšej globálnej ekonomiky. Výsledky priemyselnej produkcie svojim septembrovým prepadom o 2,8% na medzimesačnej báze zaznamenali najväčší pokles za posledných 34 rokov. Na recesiu výrobného sektora však poukazovali už dlhšie predchádzajúce výsledky priemyselného sektora v podobe prieskumu ISM výrobného sektora (negatívny výhľad pod úrovňou 50 bodov), prieskumy výroby NY FEDu (minimá od roku 2001, rok kedy sa tieto údaje začali po prvýkrát zverejňovať ). Tento výsledok je podľa FEDu výrazne ovplyvnený letnými hurikánmi (Gustáv a Ike) spolu so štrajkom zamestnancov u svetového výrobcu lietadiel Boeing, čo malo spomaliť produkciu o 2,75%, takže výsledok mal skončiť podľa FEDu na úrovni -0,1% M/M. Tieto n ázory však boli výrazne znegované, keďže podľa viacerých analytikov hurikán Katrína, ktorý bol omnoho ničivejší, v roku 2005 spôsobil spomalenie produkcie iba o 1% M/M.

V kolapse US priemyselnej produkcie sa výrazne stratili dáta využitia priemyselných kapacít, ktoré klesli na úroveň 76,4%, pričom priemerná hodnota medzi rokmi 1972-2007 je na úrovni 81%!. Aktuálne využitie kapacít priemyslu v US ekonomike je teda pod úrovňou z predchádzajúcich dvoch období recesie 1981/83 a 1991/93. Výsledný obraz aktuálneho stavu priemyslu v USA dotvoril prieskum výroby Filadelfského FEDu. Práve filadelfský dištrikt FEDu bol pri poslednej béžovej knihy jediný, ktorý zaznamenal pozitívny vývoj sektora výroby. Októbrový prieskum výroby však dosiahol minimá od roku 1990, čo bol spôsobené kolapsom dôležitej zložky nových objednávok (minimá od roku 1980) a prepadom zamestnanosti na minimá z roku 2001. Prieskum Filadelského FEDu poukazuje na reálny stav ekonomiky USA, kde klesá inflácia (výsledok korekcie cien ropy na komoditných trhoch a spomalenia ekonomického rastu), rastie nezamestnanosť (údaje smerujú k 8%, aktuálne 6,1%) a pokračuje útlm spotreby ( kolaps nových objednávok).

Sektor priemyslu netvorí až tak dôležitú zložku ekonomiky USA ako sektor služieb, ale jeho výhľad predznamenáva vývoj sektora služieb, čo bude musieť FED riešiť pokračujúcim uvoľňovaním menovej politiky. Práve trhové očakávania smerujú k tomu, že FED pristúpi do konca roka k zníženiu sadzieb o ďalších 0,5% na level 1% (aktuálne 1,5%). FED funds dokonca kótujú 50% pravdepodobnosť 0,5% znižovania sadzieb FEDu už počas októbrového zasadnutia FOMC (29. októbra).

Okrem priemyselného sektora zaujali dáta z US ekonomiky v podobe inflačných rizík, ktoré naplnili očakávania pod tlakom spomalenia ekonomiky a poklesu ropy, keď index spotrebiteľských cien CPI zaznamenal pokles k úrovni 4,9% Y/Y (posledný 5,4% Y/Y), jadrová inflácia (očistená o ceny potravín a energií) ostáva na nezmenenej úrovni 2,5% Y/Y (základ inflačného sledovania FEDu).

Pracovný trh (podľa prezidenta FEDu Bernankeho jedno z rizikových ohnísk US ekonomiky) priniesol zmiešané dáta v podobe nových a pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Zatiaľ, čo nové žiadosti klesli, tak pokračujúce udržiavajú naďalej rastový trend. Ich výsledky sú však naďalej 20% nad recesným pásmom pracovného trhu, čo podporuje negatívny výhľad US nezamestnanosti v najbližších mesiacoch (náš odhad do konca roka smeruje k úrovni 7%).

Práve výsledky US ekonomiky prehlbujúce obavy o zvládnutie aktuálne úverovej krízy podporovali zvýšenú nervozitu na akciových trhoch, ktoré zo začiatku obchodnej seansy tlačili akcie do nových miním. Obrat priniesol až výrazný prepad ropy pod level 70 USD/barel, čo mohlo spôsobiť odliv špekulačného kapitálu a nalievanie do akcií. US akciový trh tak zatváral v pozitívnych číslach (DJIA 4,68%, Nasdaq 5,49%, SP 4,25%), čo sa prejavilo obnovou pastvín pre carry trades, ktoré sa vzdialili od rizikovej úrovne 100,00 USD/JPY k nočným maximám na 101,60/70 USD/JPY. Obnova carry trades podporila odliv investícií zo „safe heaven“ USD dlhopisov do ostatných aktív, čo podporilo návrat kráľovského páru EUR/USD k úrovni 1,35.

Naďalej však pokračujúca neistota na finančnom trhu, ktorú spôsobujú čierne vyhliadky globálnej ekonomiky (nemecká vláda včera „zmrazila“ ekonomický rast pre rok 2009 na 0,2% Y/Y z 1,2% Y/Y) a správy z bankového sektora (švajčiarska UBS požiadala vládu o kapitálovú injekciu vo výške 5,4 mld. USD, pričom vláda ma pripravených ďalších 54 mld. USD na reštrukturalizáciu zlých aktív v UBS), nedáva pozitívne vyhliadky pre býčie nálady na akciových trhoch. Tieto vyhliadky budú determinovať výraznejšiu obnovu carry pastvín, čo bude limitným faktom pre býčie odrazy EUR/USD a kábla GBP/USD.

Medzi ďalšie negatívne správy patrí nepovšimnutá informácia, že FED prostredníctvom diskontného okienka umožnil finančným inštitúciám načerpať likviditu v objeme 101,9 mld. USD, čo je nové týždenné maximum. Táto informácia len potvrdzuje krehkosť US bankového sektora, ktorému nepomáha ani schválený záchranný balíček (jeho implementácia do praxe bude komplikovanejšia ako sa predpokladalo), nalievanie likvidity na medzibankový trh a koordinované zníženie úrokových sadzieb.

Dnešný fundamentálny kalendár prináša výsledky augustovej obchodnej bilancie, kde sa očakáva výraznejšie prehĺbenie obchodného deficitu na 6 mld. EUR (posledný -2,3 mld. EUR). Najdôležitejšia zložka v podobe exportu bude pod výrazným drobnohľadom, kde aktuálne globálne spomalenie ekonomiky a naďalej „nadhodnotené“ EURo bude výrazne tlmiť najsilnejšiu európsku zbraň. Prekvapenie môže prísť v tlmení importu (ochladenie domácej spotreby a pokles cien ropy), čo by mohlo vyrovnávať predpokladaný pokles exportu.

US ekonomika prináša výsledky z realitného trhu, ktorý je v hlbokej recesii a je pôvodcom aktuálnej úverovej krízy v USA. Jeho obnova je v nedohľadne, čo by mohli potvrdiť i dnešné výsledky septembrovej začatej výstavby a vydaných stavebných povolení. V oboch prípadoch sa predpokladá prehĺbenie miním. Niečo už naznačil i včerajší index cien domov podľa spoločnosti NAHB (US staviteľov), ktorý dosiahol 17-ročné minimá. Posledným údajom z US ekonomiky bude prvotný odhad spotrebiteľskej dôvery podľa Michiganskej univerzity (októbrové obdobie), kde septembrový kolaps finančných inštitúcií (Lehman Brothers, AIG, Washington Mutual, Wachovia) môže výrazne zatriasť výsledkami (predpoklad 65,5, posledný 70,3).

Intradenný výhľad bude závisieť naďalej od vývoja akciových trhoch a ich snahy zabrániť medvediemu táboru opätovne okúpiť akciový sentiment. Volatilita posledných týždňov však napovedá, že nervozita sa môže prehlbovať naďalej, čo môže podporovať pokračujúce nalievanie kapitálu do USD dlhopisov. Rizikom je i výhľad na kalendár dôležitých udalostí, kde sa približuje dátum vysporiadania záväzkov s Lehman Brothers (21. októbra), čo určite nedáva spávať viacerým finančníkom (podľa nemeckého regulačného orgánu BaFin je len mimo USA objem záväzkov vo výške 300 mld. USD).

Posledné dni poukazujú na podobný vývoj finančných trhov, kde počas európskej seansy sa kráľovský pár snaží čerpať energiu z tvorby carry USD/JPY (intradenné predpokladané maximá na úrovni 102,00/20), čo by otváralo priestor k maximám na 1,3600/10 EUR/USD. Nástup US ekonomických fundamentov a otvorenie US akciových trhov býva veľmi turbulentný, čo prináša odliv carry (support kľúčový na úrovni 100,00 USD/JPY) a korekciu zelenej bankovky na páre EUR/USD s možným poklesom k minimám na 1,3370/60 (kľúčový intradenný support). Intradenný výhľad ne menových pároch EUR/USD, USD/JPY nechávame medvedí (pokračujúca neistota a riziko na akciových trhoch), strednodobý výhľad na EUR/USD smeruje k úrovni 1,30.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďa

Súvisiace články

Aktuálne správy