Akciové trhy stratili najviac od roku 1937

Oba najväčšie americké indexy Dow Jones Index ako aj S&P500 za tento rok dosiahli najvyššie ročné straty od roku 1937.

Oba najväčšie americké indexy Dow Jones Index ako aj S&P500 za tento rok dosiahli najvyššie ročné straty od roku 1937. Americké akcie dnes padli o ďalších 8% po tom, ako sa na trh vrátila možnosť predajov na krátko (čiže predaj akcií, ktoré investor nevlastní, iba si požičiava).

Investori prijali veľmi nepriaznivo slová amerického ministra financií Paulsona, ktorý naznačil, že sú pred nami ďalšie bankové kolapsy. Rovnako ani globálne zníženie úrokových sadzieb neprinútilo investorov zmeniť ich víziu ďalších poklesov na trhu. Zníženie úrokových sadzieb centrálnych bánk neovplyvnilo trhové sadzby a likvidita je rovnakým problémom ako na začiatku týždňa.

Napriek tomu, že ropa za posledný deň klesla skoro o 5%, najväčší výpredaj zaznamenali najvýznamnejšie americké automobilky General Motors (-28%) a Ford (-19%). Investori predpokladajú, že ani nižšia cena ropy neodradí spotrebiteľov od pravdepodobného scenára zastavenia nákupov luxusných tovarov. General Motors tak poklesol na najnižšiu hodnotu za posledných 58 rokov.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Ronald Ižip


Súvisiace články

Aktuálne správy