Býci presedlali na komodity

Dnes vystúpia pred bankovou komisiou šéf FEDu Bernanke a US minister financií Paulson. Oboznámením verejnosti o detailoch chystaného plánu, môže prísť k uvoľneniu napätia na finančných trhoch, ktoré sprevádzalo najmä „informačné vákuum“ počas včerajšieho dňa. Nakoľko na trhu zatiaľ nejestvuje jednotný názor, či návrh iného riešenia, dá sa preto očakávať „relatívne“ kladné prijatie týchto informácií počas dnešného dňa. Je však pravdepodobné, že pre ďalšie dni nebude takýto sentiment udržateľným, nakoľko trh rozoberie výhody i nevýhody tohto plánu v nasledujúcich dňoch či týždňoch oveľa podrobnejšie. Zamerajme sa však na krátkodobý dopad týchto správ: Presadzovanie plánu v podobe, ako ho poznáme, by prehlboval US deficit, čím by sa dolár dostal po úvodnej korekcii k záveru obchodovania opäť p od výpredajný tlak. Akcie by mohli zastaviť svoj prepad, reagujúc na snahu US vlády zabezpečiť i ich investície. Tento scenár by nahrával k rastu tuhého i kvapalného zlata.

Včera zverejnil SPDR Gold Trust -najväčší ETF fond na zlato, nárast minulotýždňovej držby zlata o 11 %, pričom len za piatok objem držaného zlata vzrástol o 3,7 %. Záujem o zlato cez tento fond rástol i včera a to o 4 % a celkovo tak fond evidoval rekordný objem držaného zlata (709,62 ton). SPDR Gold Trust však nie je jediným fondom, ktorý v ostatnom čase pociťuje nárast záujmu o zlato. Do popredia sa dostávajú aj ostatné komodity, ktoré zaznamenávajú novú vlnu pozornosti ako investičných alternatív, v súvislosti s problémami na finančných trhoch.

Už koncom minulého týždňa síce trh zaznamenal snahu vlády o záchranný plán, ktorý by pomohol finančným inštitúciám dostať sa z najhoršieho, keď ich vláda odľahčí od najrizikovejších aktív, zatiaľ však nie je isté, či bude plán schválený a aké konečné dôsledky môže mať pre celkovú ekonomiku. Viacerí ekonómovia varujú, že nalievanie prostriedkov v objeme stovák miliárd dolárov zvýrazní verejný dlh a v konečnom dôsledku tak zaťaží celú ekonomiku, vrátane daňových poplatníkov. Práve tohto bodu sa včera týkali poznámky demokratov, ktorí podľa prvých indícií môžu tlačiť plán „bližšie k ľuďom“. To by mohlo znamenať rozšírenie o pomoc aj pre iné než finančné spoločnosti, napríklad o automobilky, ktoré zamestnávajú najviac ľudí. Dá sa však predpokladať, že ak by sa otvorili dvere automobilkám, hneď za ne sa postavia do rady letecké spoločnosti a takto by sa mohlo pokračovať koniec koncov do všetkých sektorov. (klesá dolár)

Ďalším návrhom demokratov je, že by vláda mala predsa len za svoju pomoc čosi dostať. Štát by teda mohol získať podiel v tých spoločnostiach, ktorým pomôže, čím by sa znížil výnos z držby akcií daných spoločností. (Klesajú akciové trhy)

Pokles dolára i akcií včera zvýraznil funkciu komodít ako investičných alternatív a na ich cene sa to patrične odzrkadlilo. Ropa (CLZ8) sa včera výraznejšie vzdialila od psychologickej 100 dolárovej úrovne a pokračovala až tesne pod 110 USD/barel. Ropa si tak včera zaknihovala viac ako 6 % zisk. Zlato (GCZ8) si včera zapísalo takmer 4 % a opäť sa pozrelo nad 900 dolárovú úroveň. Dnes síce obe komodity klesajú, je to zrejme len dôsledkom vyberania predošlých ziskov a vyčkávacej taktiky obchodníkov pred dnešným prejavom šéfa FEDu Bernankeho a US ministra financií Paulsona pred bankovou komisiou senátu. Bez ohľadu na to, aké slová dnes padnú pred senátom, komodity majú veľkú šancu naviazať na svoje predošlé cenové nárasty.

Ropa

V prípade, že dôjde k schválenie plánu, čo by bol stabilizujúci signál pre finančný sektor a priaznivý krok pre ekonomiku, trh sa môže upriamiť na nárast dopytu po komoditách, vrátane ropy. USA sú pri tom najväčším spotrebiteľom ropy na svete a v súčasnosti majú navyše problémy s dostatočnými zásobami (dôsledkom hurikánov Gustav a Ike je naďalej poškodených viacero ropných zariadení v Mexickom zálive).

Toto povzbudenie zo strany dopytových fundamentov tak môže len navršovať hodnotu ropy ako investičnej alternatívy, predovšetkým voči doláru, na ktorý určite nemá priaznivý vplyv možné navršovanie dlhu USA. Z krátkodobého i dlhodobejšieho hľadiska by tak ropa mohla mať zabezpečený rast.

Zlato

Tak ako ropa, i zlato môže mať rovnako zaujímavú seansu. Zlato totiž podporujú rovnaké faktory, ako ropu, keď ho obchodníci využívajú ako investičnú alternatívu voči doláru (hrozba nárastu zadlženia USA) i voči akciám. A hoci je zlato voči dopytovým fundamentom viac menej imúnne – na rozdiel od ropy, dokáže si tento faktor vynahradiť tým, že ho investori využívajú aj ako zábezpeku proti rastúcej inflácii. Tú by jednak mohla vyvolávať znova rastúca ropa, ktorá týmto vplyvom ťahala cenu zlata celý prvý polrok, nesmieme však zabudnúť ani na to, že vláda chce zachraňovať finančný trh cestou nalievania prostriedkov. A viac peňazí v obehu spravidla znamená vyššiu infláciu, čo je ďalšia voda na mlyn pre zlato, ale aj ostatné vzácne kovy – striebro, platinu, paládium.

Napriek dnešnému váhaniu, ktoré sa prejavuje na rope i zlate od samého rána, už po uvoľnení atmosféry po zverejnení Bernankeho a Paulsona, sa obe komodity môžu znova pustiť do zdražovania a ako sme si ukázali, majú sa o čo oprieť.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy