Nižší ekonomický rast USA, vyššia inflácia, vyššia nezamestnanosť. To je včerajšie posolstvo FEDu. Je to koniec naivnej akciovej rely?

Býčí tábor na amerických akciových trhoch dostal silnú facku. Pokles zásob ropy v USA v kombinácii so špekuláciami o výraznom znížení odhadu produkcie ropy zo strany Medzinárodnej agentúry pre energiu vyslali ropu do historických maxím až na 135 dolárov za barel, FED pristúpil k zníženiu odhadu ekonomického rastu USA, k zvýšeniu odhadu inflácie a taktiež k zvýšeniu odhadu miery nezamestnanosti na rok 2008, vyšetrovanie nesprávneho pridelenia vysokého AAA ratingu nekvalitnej skupine dlhových cenných papierov, problémy aerolínií s vysokými cenami pohonných hmôt a takto by sme mohli pokračovať. Akciové trhy v podstate nemali na výber inak ako smerom na juh. V sumári tak máme za sebou približne 4% pokles akciových indexov v rámci dvoch dní. Index Dow Jones za včerajší deň -1,77%/12601, Nasdaq Composite -1,77%/2448 a S&P500 -1,61%/1390. Index Dow Jones sa tak vrátil pod dôležitý support 12700-12800 bodov, ktorý bol hornou hranicou obchodného pásma od januára do polovice apríla, blue chips index S&P500 nedokázal taktiež udržať dôležitú technickú hladinu 1400 bodov. Všetkých hlavných 10 sektorov indexu S&P500 ukončilo obchodovanie v zápornom pasme, dokonca aj energie -0,07%.

Upriamme teraz pozornosť na najdôležitejší bod včerajšej seansy a hlavný katalyzátor výpredaja akciových trhov. A to zápisnicu zo zasadania FOMC o úrokových sadzbách z apríla, kde členovia FEDu rozhodli o znížení úrokovej sadzby o 0,25% na 2%. Z celej zápisnice cítiť silnú skepsu a náznak kapitulácie na snahy zahmlievať skutočnú situáciu. Doteraz sme boli zvyknutý počúvať, že: „ekonomika je v zložitej situácii ale stimulačné opatrenia prispejú k vyššiemu rastu v druhej polovici roka 2008”, „inflácia je dobre ukotvená a koncom roka a v roku 2009 sa bude zmierňovať”. Včerajší tón zápisnice bol jasný. FED pristúpil k silnému zníženiu odhadu rastu ekonomiky z pôvodného pásma 1,3-2% do pásma 0,3-1,2% na rok 2008. Spolu so znížením odhadu rastu ekonomiky zvýšil odhad rastu inflácie z pôvodnej projekcie 2,1-2,4% do pásma 3,1-3,4% a navŕšil aj projekciu rastu nezamestnanosti z 5,2-5,3% do pásma 5,5-5,7%. Je veľmi ťažké si predstaviť horšiu kombináciu zmeny projekcií pre národnú ekonomiku a tieto projekcie môžu byť ešte veľmi triezve. Dôležitou zmenou v správe zo zasadania FOMC bolo vybalansovanie rizík medzi infláciou a ekonomickým rastom. FED sa už nedokáže skrývať za čísla očistené od cenového nárastu všetkého najdôležitejšieho stojaceho za aktuálnym cenovým boomom (ako potraviny a energie) a vyslal signál, že nateraz môže byť znižovaniu úrokových sadzieb koniec. Akciový trh tak stráca vo FEDe svojho spojenca počas posledných 9 mesiacov. Nešťastím je, že znižovanie úrokových sadzieb neprinieslo želaný efekt v ráznom znížení nákladov na hypotéky a spotrebiteľské úvery, ale naopak zakódovali do ekonomiky veľmi negatívne inflačné trendy. Únik z akciových trhov do komodít je evidentný. Kombinácia slabého ekonomického rastu s vysokou infláciou je najhoršou možnou kombináciou.

Dlhodobo opomínaný trend rastu cien ropy sa tak môže stať v najbližšej dobe jeden z hlavných faktorov trhového sentimentu. Aerolínie American Airlines včera ohlásili plán zníženia počtu vnútroštátnych letov, zníženia počtu pracovných miest a dokonca zaviedli 15 dolárový poplatok za prvý kus batožiny. To všetko v dôsledku enormného nárastu nákladov na pohonné hmoty. Viac ako 150% nárast cien ropy od januára 2007 je neudržateľným škrtom do rozpočtu celého sektora prepravcov a bude ďalším faktorom negatívne pôsobiacim na peňaženky spotrebiteľov. Padajúce ceny domov obmedzujúce veľmi obľúbené refinancovanie ďalšími úvermi, úverová kontrakcia väčšiny bánk, enormný nárast cien energií a potravín, zhoršujúci sa pracovný trh…. všetko poukazuje na veľmi zložité obdobie pre spotrebiteľov. Internetová bublina začiatkom tisícročia súvisela so silným nadhodnotením technologického sektora a viedla k silným stratám držiteľom akcií, avšak nemala bezprostredný dopad na životný štýl bežného spotrebiteľa. Aktuálne recesia alebo ak chcete kontrakcia ekonomiky bude ťahaná spotrebiteľom a predstavuje tak výrazne vyššie riziko.

Dnes nebudeme rozberať podrobne jednotlivé faktory včerajšieho obchodovania, aby nedošlo k odpútaniu od podstaty, ktorá môže ovplyvňovať obchodovanie najbližších mesiacov.

Počas dnešného obchodovania očakávame tieto makroekonomické zverejnenia, ktoré môžu ovplyvniť trhový sentiment: Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti (konsenzus 375 tisíc, predchádzajúci 371 tisíc, prípadné prekvapenie nad 400 tisíc by mohlo byť trhom prijaté veľmi negatívne), Pokračujúce žiadosti o podporu (konsenzus 3,065 mln., predchádzajúci 3,06 mln.). O 16:00 zverejní Federálny úrad dohľadu nad realitným trhom (OFHEO) Index cien domov za 1Q 2008. Analytici odhadujú pokles cien domov v 1Q 2008 na úrovni -1,3%. Každý výraznejší pokles cien bude vnímaný veľmi citlivo, keďže je nevyhnutnou podmienkou zastavenia strát na hypotekárnych cenných papieroch. Sumár: dlhodobý trend ostáva medvedí, strednodobý a krátkodobý naznačuje taktiež obrat do medvedieho. Negatívnym technickým signálom bolo prelomenie Dow Jones pod pásmo 12800-12700 a zároveň odraz od 200 dňového kĺzavého priemeru v úvode týždňa. Taktiež blue chips index S&P500 prelomil späť pod dôležitý support na hladine 1400 bodov.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy