Maloobchodné tržby v USA nám napovedia o zdraví amerického spotrebiteľa. Ako ho zasiahnu rekordné ceny benzínu a potravín?

Americké akciové trhy mali pri včerajšom prázdnom makroekonomickom kalendári našliapnuté na kľudnú pásmovitú obchodnú seansu, avšak z letargie ich vytrhol výrobca počítačového hardvéru Hawlett-Packard, ktorý podľa posledných správ má v úmysle odkúpiť poskytovateľa IT riešení Electronic Data Systems. Okrem tohto býčieho impulzu poskytol pôdu pod nohami jeden z najväčších zaisťovateľov finančných rizík MBIA, keď obchodníkom napriek silnej strate v 1Q 2008 stačilo vyjadrenie vedenia spoločnosti, že má dostatočnú likviditu na krytie zabezpečovaných strát na portfóliách dlhopisov a štruktúrovaných cenných papierov hypotekárneho trhu. Hlavné akciové indexy tak uzatvárali obchodovanie v slušných ziskoch: Dow Jones +1,02%/12876, Nasdaq Composite +1,76%/2488 a S&P500 +1,1%/1403. Z hľadiska sektorov si najlepšie počínali: technológie +1,4% (výsledok špekulácií o akvizícii Electronic Data Systems), služby +1,27% a finančný +1,12%. Všetkých 10 hlavných sektorov benchmark indexu S&P500 ukončilo obchodovanie v pozitívnom pásme.

Na úvod však chceme upozorniť na jeden menej viditeľný trhový fundament. Objem zobchodovaných akcií na New York Stock Exchange (NYSE) bol počas včerajšej seansy najnižší od začiatku kalendárneho roka. Zdravé rely by pritom mali byť podporené jednoznačne zvýšeným objemom obchodov. Viacerí analytici tak včerajšiu rely pripisujú uzatváraniu predajných špekulačných pozícií, čo je charakteristické pre medvedie trhy. Po takýchto rely často dochádza k obnoveniam poklesov. Treba byť preto opatrný.

Veľkým prekvapením včerajšieho dňa bola aktivita na akciách jedného z najväčších zaisťovateľov rizík dlhopisov a štruktúrovaných cenných papierov hypotekárneho trhu MBIA. Ten počas priebehu krízy patril medzi najväčšie trhové riziká, keďže jeho likviditné problémy by znamenali vážny problém pre všetky finančné inštitúcie. Ich zaistenie totiž udržuje hodnotu mnohých cenných papierov, a zníženie ich ratingu by znamenalo priamy dopad na hodnoty cenných papierov nimi zaisťovaných. Ich včerajší hospodársky výsledok za 1Q 2008 pritom nepriniesol nič pozitívne, celková strata na akciu v tomto období dosiahla neuveriteľných 13 dolárov, pričom analytici očakávali stratu iba 19 centov na akciu. Kumulatívne dosiahla MBIA za 1Q 2008 stratu 2,4 miliardy dolárov, kým ešte pred rokom v rovnakom období dosiahla zisk 198,6 milióna. Iba strata na úverových derivátoch (kde spadá hlavne zabezpečenie cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh) dosiahli 3,6 miliardy dolárov. A ako ukončili obchodovanie ich akcie? Predstavte si v zisku 4,45%, pričom pred otvorením obchodovania sa akcie obchodovali v strate -9%. Stačili vyjadrenia vedenia spoločnosti, že MBIA má dostatočný kapitál na plnenie všetkých záväzkov zo zaistenia. Takýchto vyjadrení už bolo mnoho a tento výsledok vnímame veľmi negatívne, keďže jednoznačne dokumentuje, že straty na úverových derivátoch sa nestabilizujú, ale naopak zvyšujú svoje tempo. Trend zastavenia poklesu cien nehnuteľností ani poklesu úverovej delikvencie zatiaľ nesledujeme a straty budú podľa nášho názoru pokračovať.

Veľmi dobre si včera počínali po minulotýždňových pozitívnych odhadoch aprílových tržieb maloobchodné reťazce. V podstate všetkých 30 spoločností z maloobchodného sektora obsiahnutých v benchmark indexe S&P500 ukončilo obchodovanie v pozitívnom pásme. Akcie najväčšieho maloobchodného reťazca Wal-Mart si včera pripísali 1,47%. Wal-Mart je pod špekulačným tlakom najmä po minulotýždňovom prvom odhade rastu tržieb za apríl na úrovni +3,8%. Čo si však mnoho ľudí neuvedomuje je fakt, že Wal-Mart dosiahol tento výsledok aj zásluhou výrazných redukcií cien celej rady produktov, aby v súčasnej situácii vysokých cien potravín a energií pritiahol spotrebiteľov od cenovo nižších maloobchodných reťazcov. Pozn: Wal-Mart bude aj dnes stredobodom pozornosti, ako hlavné dnešné firemný zverejnenie, analytici očakávajú zisk na akciu za 1Q 2008 na úrovni 75 centov. Wal-Mart je mnohými vnímaný ako barometer zdravia spotrebiteľov, preto budú jeho výsledky vnímané veľmi citlivo.

Hlavný prím v určení trhového sentimentu však môžu zohrať očakávané maloobchodné tržby za apríl. Mesiac apríl bol slabým mesiacom predajov automobilov, čiže žiadne zázraky maloobchodných tržieb sa očakávať nedajú. Minulotýždňový odhad rastu maloobchodných tržieb Wal-Martu za apríl na +3,8% však vytvára mierne pozitívne očakávania. Konsenzus analytikov predpokladá pokles maloobchodných tržieb za apríl o -0,2%, po očistení od predaja automobilov +0,2%. Tak či tak, akýkoľvek možný výsledok neprekoná tempo rastu spotrebiteľských cien, ale ako všetci vieme, trh bezprostredne reaguje na výsledné číslo a jeho vzdialenosť od konsenzu. Celkovo pozitívne maloobchodné tržby by pravdepodobne podporili rast akciových trhov, ale pozor na jednu zložku, a to benzín. Ak by za nárastom tržieb stál primárne benzín, táto rely by sa mohla veľmi rýchlo skončiť. Všetci analytici totiž budú pri súčasne vysokých cenách ropy maloobchodné tržby rozoberať na jednotlivé položky. Sumár: pozitívne výsledky maloobchodných tržieb za apríl by pomohli akciovým trhom k ďalším rastom, výsledok pod -0,2% by mohol byť trhom prijímaný veľmi negatívne. Okrem Wal-Martu a Maloobchodných tržieb môže ovplyvniť trhovú náladu prezident FEDu Bernanke, ktorý bude mať o 14:20 vystúpenie ohľadne likviditných operácií FEDu. Sumár: dlhodobý trend ostáva medvedí, strednodobý javí náznaky býčieho s otáznikmi (avšak SP500 naďalej koketuje s prelomením kľúčovej strednodobej rezistencie 1400, Dow Jones sa zatiaľ zásadnejšie neodrazil od pásma 12700-12800), krátkodobý ostáva po včerajšku býčí.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy