Vykúzlia silné inflačné tlaky v USA pozitívne čísla maloobchodných tržieb?

Včerajší deň sa niesol v znamení narastajúcich inflačných tlakov v UK ekonomike, ktoré potvrdzujú obavy guvernéra BoE Kinga o úrovni inflácie na 3% Y/Y. Inflačné dáta indexu cien výrobcov (PPI) dosahujú najvyššie levely od začiatku sledovania v roku 1986. Výstupné ceny PPI stúpli o 7,5% Y/Y, vstupné ceny dokonca o 23,1% Y/Y, je teda otázkou času kedy časť nárastu cien prenesú výrobcovia na spotrebiteľov a potvrdia tak slová guvernéra BoE Kinga (dnes očakávame inflačné dáta z UK, predpoklad 2,6% Y/Y). Základom inflačného nárastu je rast surových materiálov a ropy (62,6% Y/Y). Jadrový index PPI, ktorý v UK nezahrňuje potraviny, nápoje, tabakové výrobky a ropné produkty, dosiahol úroveň 4,6% Y/Y (maximá od roku 1995).

Kábel po silných čiastkových aprílových dátach PPI atakoval maximá na úrovni 1,9620/30 GBP/USD, tento pozitívny ťah na sever mu ale nevydržal dlho, nakoľko tak ako sme už písali niekoľkokrát, UK ekonomika je výrazne zasiahnutá podobne ako US ekonomika prepadom realitného trhu.

Svedčia o tom i nočné čísla indexu cien domov z UK, podľa kráľovskej spoločnosti zememeračov (RICS), ktorá porovnáva pozitívny a negatívny rast cien domov v UK ekonomike. Úroveň -95,1% poukazuje na najnižšiu úroveň od začiatku sledovania tohto ukazovateľa v roku 1978. Podobne klesli i ceny domov v metropole UK, kde dosiahli 14-ročné minimá (-94%).

Prepad indexu cien domov RICS tak potvrdil pokles, zaznamenaný najväčším poskytovateľom hypoték v UK – HBSO, ktorá zaznamenala prvý medziročný pokles cien od roku 1996. Práve prepad realitného trhu, na ktorý úzko nadväzuje stagnácia úverového trhu tlačí kábel spätne k levelu 1,95 GBP/USD s výhľadom k minimám na 1,94/1,9350 GBP/USD.

Dnešné výsledky inflácie na zelenom ostrove sa očakávajú na úrovni 2,6% Y/Y (posledný 2,5% Y/Y), spolu s klasickým CPI (index spotrebiteľských cien) by mal mierne stúpnuť i jadrový CPI na úroveň 1,3% Y/Y (posledný 1,2% Y/Y). Prípadný výraznejší nárast spotrebiteľských cien tlačený hlavne enormným nárastom cien potravín a energií, by krátkodobo podporil kábel k maximám na 1,96 GBP/USD.

Omnoho dôležitejšia bude zajtrajšia kvartálna inflačná správa guvernéra BoE Kinga, kde bude zisťovať, či je UK ekonomika pripravená na ďalšie znižovanie úrokových sadzieb (aktuálne 5%). Analytici očakávajú napriek nárastu inflačných rizík v UK (včerajšie PPI, dnešné CPI) znižovanie sadzieb BoE na júnovom zasadnutí o 0,25% na 4,75%. Základom takéhoto očakávania je možná recesia (výrazné spomalenie) UK ekonomiky (pokles realitného a úverového trhu). Support pre rok 2008 ohľadom úrokovej sadzby BoE sa očakáva na úrovni 4,25%. BoE naďalej udržuje najvyššiu úrokovú sadzbu z najsilnejších centrálnych bánk (FED 2%, ECB 4%, BoC 3%, SNB 2,75%%, BoJ 0,5%) a má teda priestor pre podporu ekonomického rastu znižovaním sadzby.

Zelená bankovka, ktorá aktuálne stráca opäť pôdu pod nohami a na kráľovskom páre atakuje rezistenciu na úrovni 1,5560/70 EUR/USD, základom obratu boli obavy predstaviteľa FEDu Evans (prezident chikágskeho FEDu), ktorý vidí aktuálnu menovú politiku FEDu ako balans medzi bojom s infláciou a podporou ekonomického rastu. Chikágsky FED nemá ale tento rok právo hlasovania vo FOMC, preto hlas Evansa je iba poradný.

Najdôležitejším číslom tohto týždňa z US ekonomiky by mohli byť práve dnešné výsledky maloobchodných tržieb z US ekonomiky, ktoré môžu poskytnúť reálnejší obraz o spotrebiteľských výdavkoch. Trh očakáva aprílové výsledky maloobchodných tržieb v mierne záporných čísiel na úrovni -0,2% M/M (posledné 0,2% M/M). Podľa prieskumu agentúry Bloomberg je pásmo dnešných maloobchodných tržieb v intervale od -0,9% M/M až do 0,6% M/M. Negatívne vyhliadky maloobchodných tržieb sú podporované výrazným spomalením US ekonomiky, sťažením úverovej dostupnosti pre spotrebiteľov a prepadom realitného trhu.

Na druhej strane pozitívnejšie čísla sú podporované silnými inflačnými tlakmi v podobe nárastu cien energií a potravín. Tieto „pozitívne predpoklady“ majú základ i v minulotýždňových prieskumoch maloobchodných tržieb, ktoré poukazovali na mierne pozitívne výsledky (0,1% M/M až 0,2% M/M).

Veľmi dobrú koreláciu s maloobchodnými tržbami majú maloobchodné tržby spoločnosti MasterCard, ktoré v apríli stúpli o 0,1% M/M. Silná zložka maloobchodných tržieb, ceny palív, by mohli vytiahnuť nominálnu úroveň maloobchodných tržieb, kde ceny benzínu dosahujú historické maximá 3,61 USD/galón.

Pokles maloobchodných tržieb z US ekonomiky výrazne pod trhové odhady (-0,2% M/M), bude tlačiť pár EUR/USD k maximám na 1,5620, naopak pozitívne čísla by umožnili páru pokles pod level 1,55 EUR/USD k minimám na 1,5430/20 EUR/USD.

Okrem maloobchodných tržieb zelená bankovka poskytne výsledky dovoznej inflácie, ktorá vzhľadom k aktuálnym úrovniam EUR/USD dosahuje historické maximá. Trhové očakávania sú na úrovni 15% Y/Y, čo vzhľadom k aprílovým cenám ropy nemusí byť maximum. Výraznejší dopad dovoznej inflácie na USD neočakávame, trh sa sústredí hlavne na maloobchodné tržby, ktoré tvoria silnú zložku HDP americkej ekonomiky.

Carry (USD/JPY) sú dnes v očakávaní maloobchodných tržieb, ktorých pozitívne výsledky otvárajú priestor k maximám na 104,00 USD/JPY, negatívne výsledky tržieb otvárajú priestor k minimám na 102,60 USD/JPY. Okrem maloobchodných tržieb carry čakajú na zverejnenie kvartálnych výsledkov najväčšieho maloobchodného reťazca Wal-Mart za 1Q 2008 (predpoklad 0,75 USD/akcia).

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy