I. BARÁT: K zavedeniu eura pristupujeme s novou intenzitou

Bratislava 7. mája (TASR) – Slovensko pristúpi k plneniu úloh pred zavedením eura s oveľa väčšou intenzitou potom, čo Európska komisia (EK) dnes odporučila vstup Slovenska do eurozóny od 1. januára 2009. "Teraz bude pre Slovensko významnou úlohou zabezpečiť bezproblémový prechod na používanie spoločnej meny a jej hladké používanie aj do ďalšieho obdobia," povedal na dnešnej tlačovej konferencii po zverejnení hodnotiacej správy EK a Európskej centrálnej banky (ECB) splnomocnenec vlády SR pre zavedenie eura Igor Barát.

Po stanovení konverzného kurzu v júli tohto roka sa najneskôr mesiac po tomto termíne začne duálne zobrazovanie nielen cien, ale aj všetkých hodnôt. Takisto bude podľa neho dôležité dokončenie všetkých legislatívnych noriem. "Musíme tiež zabezpečiť razbu európskych mincí so slovenskými národnými stranami a ich distribúciu do bánk," pripomenul Barát.

Predzásobenie podnikov a bánk peňažnou hotovosťou ako aj distribúcia štartovacích balíčkov pre verejnosť budú ďalšie z úloh, ktoré bude musieť splnomocnenec vlády a centrálna banka splniť.

"So zavedením eura bude tiež potrebné stiahnuť slovenskú menu z obehu a zlikvidovať ju," upozornil Barát.

"Najdôležitejšie však bude zabezpečiť vhodnú dobrú a zrozumiteľnú informačnú kampaň pre všetkých obyvateľov tejto krajiny tak, aby nikomu žijúcemu na Slovensku nevznikli v tejto súvislosti žiadne problémy, ťažkosti alebo komplikácie," dodal a pripomenul, že do zavedenia eura zostáva 239 dní.

UPOZORNENIE:

TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy