Vláda zlyháva v informovaní občanov o eure

Bratislava 7. mája (TASR) – Vláda Roberta Fica podľa poslanca SDKÚ-DS Ivana Štefanca zlyháva v príprave občanov Slovenska o zavedení eura. "Slovensko je jedinou krajinou, kde klesala podpora eura pred jeho zavedením," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii. Dodal, že namiesto prospešných krokov Fico odvádza pozornosť a straší avízom o zákaze zvyšovania cien. Zákaz zdražovania považuje bývalý splnomocnenec druhej Dzurindovej vlády pre zavedenie eura za nerealizovateľný.

Infokampaň začala podľa Štefanca neskoro a je slabá. Televízny spot údajne poskytuje nekorektné informácie. Napríklad tvrdením, že v júli sa kurz koruny k euru "zastaví a nikdy sa nezmení." Štefanec zdôraznil, že konverzný kurz bude platiť až od 1. januára 2009. Dovtedy bude Národná banka Slovenska denne meniť kurz eura a koruny. Poslanec sa nazdáva sa, že SDKÚ-DS pri informovaní supluje úlohy vlády.

SDKÚ-DS zdieľa obavy Európskej centrálnej banky (ECB) z rastu inflácie a deficitu verejných financií. Ako podčiarkol, zavedením eura Slovensko stratí možnosť realizovať vlastnú menovú politiku. "O to dôležitejšia bude hospodárska politika vlády,“ nazdáva sa Štefanec. Vyzval ju preto na zodpovednú rozpočtovú politiku.

S Ficom sa Štefanec zhodol na potrebe čo najsilnejšieho konverzného kurzu. Myslí si, že ekonomika sa prispôsobí širokému pásmu vzájomnej hodnoty koruny a eura. Výhodný konverzný kurz však ovplyvní hodnotu úspor obyvateľov Slovenska. „Budeme pozorne sledovať vyjednávacie schopnosti Roberta Fica v oblasti konverzného kurzu,“ uviedol Štefanec.

Prácu médií v oblasti informovania o spoločnej európskej mene hodnotí Štefanec pozitívne. S výrokmi predsedu vlády, že peniaze na infokampaň dostanú len niektoré médiá zásadne nesúhlasí. "Nie sú to peniaze jednej strany, ale všetkých daňových poplatníkov,“ povedal.

Prijatie eura odobrila dnes zverejnená hodnotiaca správa Európskej komisie o pripravenosti Slovenska na zavedenie jednotnej európskej meny euro. Spoločnou európskou menou by sa na Slovensku malo platiť od 1. januára 2009. SDKÚ táto skutočnosť teší a považuje ju za šancu, je však na vláde ako ju využije. Za najdôležitejší považuje Štefanec kvalitný legislatívny rámec.

Dosiaľ nie je známy konverzný kurz, na základe ktorého si budú občania budú meniť koruny na eurá. Rada EÚ by ho mala stanoviť v júli, analytici očakávajú, že sa bude pohybovať okolo 32 korún za euro. Fico si želá, aby bol kurz čo najviac v prospech koruny.

Záväzok prijať euro bol súčasťou zmluvy o vstupe Slovenska do Európskej únie. SR sa stala po Slovinsku len druhou z postsocialistických krajín, ktorá dokázala splniť všetky tzv. maastrichtské kritériá. Po zavedení eura stratí Slovensko možnosť realizácie vlastnej menovej politiky, vykonávať ju bude Európska centrálna banka v nemeckom Frankfurte nad Mohanom.

UPOZORNENIE:

TASR ponúk ak správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy