PREMIÉR: SR sa dostáva do elitnej skupiny európskych štátov (2)

Bratislava 7. mája (TASR) – Prijatie eura, ak bude po dnešnom odporúčaní Európskej komisie (EK) formálne schválené aj najvyššími orgánmi Európskej únie (EÚ), je pre Slovensko a jeho občanov vážnym historickým rozhodnutím. "Hoci sa týmto rozhodnutím Slovensko dostáva do elitnej skupiny európskych štátov, máme pred zavedením eura plný rešpekt," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii po zverejnení hodnotiacich správ EK a Európskej centrálnej banky (ECB) premiér Robert Fico.

Odporúčanie komisie, aby Slovensko vstúpilo od 1. januára 2009 do eurozóny, považuje premiér za dobré vysvedčenie ekonomickej a finančnej politiky súčasnej vlády. "Sme presvedčení, že vzhľadom na súčasný stav slovenskej ekonomiky a slovenskej koruny je rok 2009 tým najvhodnejším okamihom," zdôraznil Fico.

Predseda vlády neočakáva ťažkosti s rozhodnutím najvyšších politických orgánov únie, ktoré ešte musia potvrdiť vstup Slovenska do eurozóny. "Muselo by sa stať niečo výnimočné, aby orgány EÚ prijali rozhodnutie, ktoré by išlo proti odporúčaniu EK," upozornil Fico. Nič sa však už stať nemôže, dodal, pretože verejné financie sú stabilné, hospodársky rast je zdravý a inflácia je pod kontrolou.

Vláda si podľa svojho predsedu uvedomuje možné riziká a prechodné problémy, ktoré sú spojené so zavedením eura a chce sa na ne dobre pripraviť. "Budeme prijímať potrebné opatrenia a konať tak, aby euro nebolo iba na prospech podnikateľskému sektoru, Slovensku a jeho zahraničnej politiky, ale aby bolo úspechom každého jednotlivca, ktorý žije na území SR," zdôraznil premiér.

‚ UPOZORNENIE:

TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Správa je rozšírená o 3. a 4. odsek.

Súvisiace články

Aktuálne správy