Výrobný sektor v USA už 5 mesiacov v kontrakcii. Naznačia dnešné čísla z pracovného trhu smerovanie do recesie?

Býčí tábor obchodníkov na amerických akciových trhoch odignoroval kontrakciu výrobného sektora už po tretí mesiac v rade, ďalší negatívny signál pracovného trhu, dokonca aj inflačnejší slovník obsiahnutý v rozhodnutí o úrokových sadzbách, keď lepšie výsledky z technologického sektora prevalcovali akýkoľvek medvedí sentiment. Treba pripomenúť, že pomoc prišla po dlhšom čase aj od technických obchodníkov, ktorí dokázali prelomiť kľúčové pásma rezistencie. Najmä benchmark index S&P500 dokázal uzatvoriť nad dôležitou rezistenciou na hladine 1400 bodov. To znamená, že momentálne je S&P500 12% od svojich ročných miním, ale napriek tomu ostávame v 11% vzdialenosti od ročných maxím. 8 z 10 sektorov skončilo v pozitívnom pásme, najlepšie finančný +3,9%, energie -2,2% (posilnenie dolára v oneskorenej reakcii po inflačnejšom slovníku FEDu v stredu.

Z technologického sektora poskytol silnú podporu trojnásobne väčší zisk za prvý kvartál najväčšieho svetového výrobcu ochranného počítačového softvéru Symantec. Ich akcie sa s 12% ziskom stali druhým najlepším komponentom indexu S&P500. Celý sektor bol navyše podporený aj vyhláseniami hlavného výkonného riaditeľa svetového výrobcu čipov Intel, ktorý hovoril o zvyšovaní produkcie z dôvodu vysokých očakávaní na výrobu nových nízko nákladových čipov pre prenosné počítače. Najlepším sektorom sa však napokon stal finančný, keď dlhodobo vypredávané akcie boli skupované po vyhláseniach predstaviteľov Kuvajtského štátneho investičného fondu, že plánuje zvýšiť podiel v investičnej banke Merrill Lynch a Citigroup. K tomu sa pridali vyhlásenia najväčšieho zaisťovateľa dlhopisových rizík MBIA, ktorý má podľa vlastných slov dostatočný kapitál na udržanie veľmi potrebného AAA ratingu. Iba pripomíname, že MBIA podľa nášho názoru mala už dávno prísť o svoj rating a iba zákulisné tlaky na ratingové agentúry udržujú tieto inštitúcie nad vodou. Zníženie AA ratingu by totiž mohlo viesť obrovskému trhovému riziku pre celý finančný sektor. Pozn. MBIA v posledných 12 mesiacoch stratila 83% svojej hodnoty.

Býci dokázali silnú vôľu pokračovať v strednodobom rastovom trende, čo dokazuje ignorácia ďalších makroekonomických čísiel. Áno priamy dopad týchto fundamentov nie je nikdy bezprostredný, ale čo by malo byť kľúčové, takmer vždy si vyberie časom svoju daň. Nové požiadavky o podporu v nezamestnanosti opäť poskočili o 35 tisíc na 380 tisíc, pričom analytici očakávali iba miernejší 18 tisícový nárast. Volatilita nových požiadaviek je tradične vysoká, avšak negatívny trend sledujeme na dôležitejšom ukazovateli, 4-týždennom priemere pokračujúcich požiadaviek o podporu, ktoré sa dostali na 4 ročné maximá 2,799 milióna.

Najočakávanejším fundamentom včerajšieho dňa bol prieskum výroby ISM, ktorý hovorí už o trojtýždennej kontrakcii vo výrobnom sektore. ISM za apríl dosiahol 48,6%, avšak efekt nebol negatívny z dôvodu, že analytici očakávali dokonca pokles k 48%tám. Hodnoty pod 50% pritom hovoria o kontrakcii daného sektora. Treba pripomenúť, že 2/3 HDP je tvorených sektorom služieb a preto ISM výrobného sektora tradične nevytvára až taký rozruch. Čo však stojí za týmto slabým výsledkom je ešte varovnejšie: je to inflácia, keď cenový komponent indexu ISM výrobného sektora vzrástol z marcových 83,5% na 84,5% a 71% všetkých dopytovaných firiem hovorí o náraste inflačných tlakov. Komponent nových objednávok ostal bez zmeny na hladine 46,5%, ale pod 50% (t.j. značí kontrakciu) sa nachádza už 5 mesiac v rade.

Z hľadiska dnešného obchodného dňa budú absentovať dôležitejšie firemné výsledky a všetká pozornosť sa po včerajšej rely sústredí na výsledok odhadu tvorby pracovných miest za apríl Nonfarm Payrolls. Analytici očakávajú stratu 70 tisíc pracovných miest a mierny nárast oficiálnej nezamestnanosti na 5,2% z marcových 5,1%. Ak by sa naplnili očakávania, tak by sa strata pracovných miest za prvé 4 mesiace roka vyšplhala na 300 tisíc. Je treba opäť zopakovať, že výsledok ktorý dostaneme bude s najväčšou pravdepodobnosťou nadhodnotený, keďže tzv. Birth/Death Model (t.j. model čisto štatistických projekcií vzniku a zániku nových pracovných miest novovzniknutými firmami) v časoch obratov ekonomických trendov veľmi zle odzrkadľuje skutočnosť. Ako však vieme, trh bezprostredne reaguje na zverejnené čísla a ich vzdialenosť od trhového konsenzu. Ak budeme teda svedkami tvorby pracovných miest v súlade s očakávaniami, poprípade lepším výsledkom, strednodobá rely akciových trhov môže pokračovať. Výsledná strata pracovných miest cez -70 tisíc by naopak pravdepodobne viedla k prudkému výberu ziskov, keďže dnes žiadne dôležité firemné zverejnenia hospodárskych výsledkov podporu neposkytnú. Poznámka: kľúčovým bodom z dlhodobého hľadiska je to, že ekonomika potrebuje mesačne vytvárať 150 tisíc nových pracovných miest, aby udržala tempo s nárastom populácie. Trh práce je slabý a v oveľa horšom stave ako nám ukazujú Nonfarm Payrolls.

Sumár: dlhodobý trend ostáva v našom ponímaní medvedí, strednodobý trend po včerajšom prielome S&P500 nad 1400 bodov získal býčí tón (veľa bude závisieť od dnešných Nonfarm Payrolls), krátkodobý je rastový.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy