Dolár oslabí voči euru v najbližších 3 mesiacoch o ďalšie 2,5 %

Londýn 19. apríla (TASR) - Spoločnosť Barclays Capital prognózuje, že dolár oslabí voči euru v priebehu najbližších troch mesiacov o 2,5 %.

Londýn 19. apríla (TASR) – Spoločnosť Barclays Capital prognózuje, že dolár oslabí voči euru v priebehu najbližších troch mesiacov o 2,5 %. Rekordné ceny ropy totiž zvyšujú hodnotu exportu do USA a vedú k rastu inflácie, ktorá zabráni Európskej centrálnej banke (ECB) znížiť úrokové sadzby.

Divízia cenných papierov tretej najväčšej britskej banky Barclays predpovedá, že kurz dolára klesne na 1,63 USD/EUR. Predchádzajúca prognóza počítala s kurzom na úrovni 1,50 USD/EUR. "Americký dolár sa pohybuje v začarovanom kruhu," píše sa v analýze Barclays Capital. Oslabovanie dolára zvyšuje ceny ropy, keďže producenti čierneho zlata sa snažia ochrániť svoje zisky, a "to vedie k ďalšiemu oslabovaniu dolára, pretože sa znižuje pravdepodobnosť, že ECB bude nasledovať Fed v uvoľňovaní menovej politiky."

Dolár počas tohto roka oslabil voči euru a japonskému jenu asi o 8,2 %. Vo štvrtok sa kurz spoločnej európskej meny vyšplhal na historické maximum 1,5983 USD/EUR. A v piatok večer dosiahla americká ropa nový rekord 117 USD (2388 Sk) za barel (159 litrov).

Výrazné zníženie úrokových sadzieb v USA, ktoré má pomôcť opäť naštartovať americkú ekonomiku, tiež viedlo k poklesu dopytu po aktívach denominovaných v dolároch.

Od septembra 2007 oslabil dolár voči euru o 12 %. Počas tohto obdobia Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v USA funkciu centrálnej banky, znížil svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 3 percentuálne body na 2,25 %. Naopak predstavitelia ECB signalizovali, že úrokové sadzby znižovať nebudú.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy