Potvrdia dnešné maloobchodné tržby obavy z recesie US ekonomiky?

Minulý týždeň sa niesol v znamení zasadnutí európskych centrálnych bánk, kde ECB (Európska centrálna banka) ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni 4% a BoE (Anglická národná banka) znížila sadzby o 0,25% na 5,0%. ECB tak potvrdila svoju odhodlanosť pre boj s infláciou v EU (marcová 3,5% Y/Y; 16-ročné maximum), čo bude podľa vyhlásení prezidenta ECB Tricheta dlhodobý zápas. Jeho slová potvrdili i ďalší členovia ECB Weber a Mersch, ktorí jednoznačne vyvrátili možnosť znižovania sadzby na konci aktuálneho roku, pričom trhy očakávali holubičí krok ECB v poslednom kvartály (výhľad až k 3,5%).

BoE pristúpila k holubičiemu kroku znižovania sadzieb pod tlakom spomaľovania realitného trhu (silný prepad cien nehnuteľností) a úverového trhu (pokles spotrebiteľských a hypotekárnych úverov), čo v konečnom dôsledku pôsobí na spomalenie ekonomiky zeleného ostrova.

Práve silný jastrabí tón a výhľad ECB vytlačil pár EUR/USD k novým maximám na úrovni 1,5913. Podporu stálemu býčiemu tlaku na páre poskytujú i US ekonomické fundamenty za minulý týždeň, kedy výrazne negatívne prekvapili výsledky februárového obchodného deficitu (US ekonomike nepomáha ani slabý USD) a prieskum spotrebiteľských postojov podľa Michiganskej univerzity.

Práve piatkové výsledky prieskumu michiganskej univerzity poukazujú na robustný prepad spotrebiteľskej dôvery, kde Michiganský index klesol na 26 ročné minimá na úrovni 63,2 (predpoklad 69). Základom prepadu spotrebiteľských výhľadov je výrazný prepad realitného a úverového trhu spolu s výrazným predpokladom spomaľovania US ekonomiky, ktorá vykazuje črty recesie.

Okrem výrazného spomaľovania US ekonomiky, čelí FED pretrvávajúcim inflačným tlakom, čo potvrdili i piatkové čísla indexu cien výrobcov (PPI), ktoré stúpli o 2,8% M/M, 14,3% Y/Y. Môžeme predpokladať, že holubičia politika FEDu (znižovanie sadzieb aj na aprílovom zasadnutí FOMC) bude naďalej podporovať nárast inflačných tlakov v US ekonomike spolu s vysokými cenami komodít na finančných trhoch.

Negatívne výsledky US ekonomických fundamentov navršujú predpoklady znižovania sadzieb FEDu o 0,5% na 1,75% počas aprílového zasadnutia FOMC na 50 % (posledný 40%). General Electric (GE), tretia najväčšia spoločnosť na svete podľa trhovej kapitalizácie, zaznamenala pokles kvartálneho zisku (prvýkrát od roku 2003, základom prepadu zisku GE bola finančná divízia), čo sa negatívne odrazilo na US akciovom trhu, ktorý zatváral v piatok vo výrazných stratách (DJIA -2,04%, S&P -2,04%, Nasdaq -2,61%). Prepad ekonomických fundamentov spolu s poklesom US akciových trhov udržiaval zelenú bankovku na dohľad k historickým maximám na 1,5913 EUR/USD.

Víkendové zasadnutie G7 však svojou ústnou intervenciou, kde sa najsilnejšie globálne ekonomiky obávajú silnej volatility na FX trhoch a sú ochotné ústne intervenovať, si prinieslo svoju daň v 120 bodovom gape (medzera) na páre EUR/USD, kde EUR/USD padlo z úrovne 1,5810 EUR/USD k levelom na 1,5690 EUR/USD. Okrem obáv z volatility na FX trhoch G7 bude naďalej monitorovať bankový sektor, ktorému dala 100 dní na zverejnenie celkových strát bankového sektora, čo potvrdzuje obavy z pokračujúcej úverovej krízy.

EUR/USD, ale počas dnešného ranného obchodovania vymazalo časť gapu a smeruje spätne k maximám na 1,58 s výhľadom k 1,5850. Základom ranného návratu EURa do ringu boli silné slová predstaviteľa ECB (Mersch), ktorý nevidí dôvod pre znižovanie sadzieb ECB v tomto roku.

Z dnešného fundamentálneho kalendára pre US ekonomiku púta najväčšiu pozornosť predbežné maloobchodné tržby z US ekonomiky. Trhové predpoklady pre marcovú hodnotu poukazujú na nezmenenú úroveň 0,0% M/M, pričom februárové tržby zaznamenali mierny šok prepadom o -0,6% M/M. Maloobchodné tržby tvoria silnú zložku ekonomického rastu US ekonomiky, ich pokračujúci prepad by vlastne vyriekol predbežný ortieľ nad ekonomickým rastom za 1Q, ktorý by skončil pod bodom mrazu v červených číslach.

Na možný prepad maloobchodných tržieb poukazuje silný prepad spotrebiteľských postojov, čo môže byť výsledkom obmedzenia spotrebiteľských výdavkov. Veľmi pozorne si treba všímať jednotlivé zložky maloobchodných tržieb, kde významnú položku môžu tvoriť tržby za pohonné látky a potraviny. Prepad maloobchodných tržieb do červených čísiel by otvoril páru priestor pre severnú cestu k úrovni 1,5850 EUR/USD s výhľadom na 1,59 EUR/USD. Pozitívne čísla maloobchodných tržieb by podporili zelenú bankovku k miernej korekcii s výhľadom k 1,5690/80 EUR/USD až 1,5640/30 EUR/USD.

Veľkú pozornosť dnes budú pútať i výsledky z akciového trhu , kde sa očakáva zverejnenie US banky Wachovia, ktorá chce emitovať akcie v objeme 7 mld. USD. Cez víkend prišlo prekvapivé oznámenie Deutsche Bank, ktorá chce predať 20 mld. USD dlhov za podobných podmienok ako Citigroup (90 centov za 1 USD, plus 10% diskont).

Zelený ostrov poskytne inflačné čísla indexu vstupných a výstupných cien výrobcov, ktoré poukážu na správnosť rozhodnutia BoE (zníženie sadzieb). Prípadný silný nárast inflačných tlakov v UK podporia kábel (GBP/USD) k maximám na 1,98, miernejšie inflačné čísla podporia holubičí výhľad BoE a otvoria káblu cestu k minimám na 1,9640/30 GBP/USD.

Eurozóna poskytne výsledky priemyselnej výroby za február (predpoklad 0,2% M/M, 3% Y/Y), prípadne výraznejší prepad potvrdí obavy zo spomaľovania EU ekonomiky a pribrzdilo by býčí výhľad páru EUR/USD.

Tento týždeň je jednoznačne inflačným, kde inflačné čísla poskytne US ekonomika, Eurozóna a aj zelený ostrov. EUR/USD je naďalej podporený formáciou rastúceho trojuholníka s výhľadom k prelomeniu magickej úrovne 1,60 EUR/USD.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy