Odhodlá sa dnes ECB k „jastrabiemu tónu“ čo by otvorilo priestor k magickej úrovni 1,60 EUR/USD a podporí BoE ekonomický rast zeleného ostrova znížením sadzieb?

Dnešný deň sa nesie v znamení zasadnutí dvoch najsilnejších európskych centrálnych bánk ECB (Európska centrálna banka) a BoE (Národná banka Anglicka). Trhové očakávania smerujú k rozdielnym záverom ich zasadnutí, ktoré by mali znamenať „jastrabí tón“ pri ECB a „holubičí tón“ pri BoE.

ECB udržuje už od polovice roka 2007 nezmenenú úrokovú sadzbu na úrovni 4%, tento výsledok je jednoznačnou reakciu na pretrvávajúce inflačné tlaky v Eurozóne, ktoré dosiahli v marci historické maximá na úrovni 3,5% Y/Y. Práve inflačné cielenie do 2% Y/Y je základným cieľom ECB, ktorá mu podriaďuje celú svoju menovú politiku.

Prezident ECB Trichet pri svojich posledných komentároch jasne naznačil, že ECB neustúpi v boji proti inflačným rizikám a „inflačné cielenie“ je jediný „kurz na kompase menovej politiky ECB“. Práve tieto silné „jastrabie“ vyhlásenia by mali byť základom pre očakávané ponechanie sadzieb ECB na nezmenenej úrovni 4%. I európske dlhopisy, ktoré predpokladali znižovanie sadzieb ECB už na konci prvého polroku výrazne posunuli tento „holubičí“ predpoklad na posledný kvartál roku 2008.

Boj proti inflácii znemožňuje ECB aktuálne podporiť ekonomický rast, ktorý by mal v roku 2008 spomaliť na úroveň 1,3-1,5% Y/Y naďalej však ostáva vysoko nad predikciami US ekonomického rastu, ktorý sa očakáva na leveloch 0,5-0,6% Y/Y. Na spomaľovanie EU ekonomiky poukazujú výsledky PMI (index nákupných manažérov) z výrobného sektora a sektora služieb, ktoré sa nebezpečne približujú k negatívnemu výhľadu 50-tich bodov. Ďalším dôvodom prečo by ECB potrebovala zmierniť úrokové sadzby je pnutie na medzibankovom trhu, ktoré tlačí medzibankové úrokové sadzby (Libor) k maximám.

Druhým negatívnym výsledkom silnej „jastrabej politiky“ ECB je silné EURo, ktoré brzdí export krajiny a ekonomický rast Eurozóny. EUR/USD tak naďalej atakuje historické levely na úrovni 1,58/1,59 s výhľadom k možnej „magickej úrovni“ 1,60 EUR/USD. Niektorí členovia ECB síce tvrdia, že silné EURo tlmí dopady inflácie (dovozná inflácia) v podobe zmierňovania cien komodít, na druhej strane ako sme už spomenuli silné EURo brzdí ekonomický rast. Inflačné tlaky v EU nie sú len výsledkom vysokých cien komodít ale aj sekundárnych dopadov prudkého navršovania miezd v Nemecku a Holandsku.

Očakávané ponechanie sadzieb ECB vytlačilo pár EUR/USD počas včerajšieho večera k maximám na 1,5860 EUR/USD, prípadne silný jastrabí komentár prezidenta ECB na tlačovej besede po rozhodnutí ECB by mohol vytlačiť pár k historickým maximám na 1,5900/10 EUR/USD. Naopak obavy prezidenta ECB o výrazné spomaľovanie ekonomiky a negatívne dopady silného EURa na EU ekonomiky by otvorili páru priestor pre návrat na svoju domovskú stanicu na úrovni 1,57 EUR/USD s možným výhľadom až k minimám na 1,56 EUR/USD.

BoE sa snaží zmierňovať dopad US hypotekárnej krízy a globálne spomaľovanie postupným uvoľňovaním menovej politiky (znižovaním úrokovej sadzby BoE od decembra 2007 o 0,5% na aktuálnu úroveň 5,25%). Trhové očakávania dnes jednoznačne preferujú znižovanie sadzieb BoE o 0,25% na úroveň 5%, pričom objavujú sa i radikálne riešenia na 0,5% (tento scenár vzhľadom k opatrnej menovej politike BoE je málo pravdepodobný).

Kábel (GBP/USD) je poslednú dobu pod silným medvedím tlakom, ktorý je spôsobený výrazným prepadom cien nehnuteľností v UK ekonomike (marcový prepad o 2,5% M/M je najväčší od roku 1992 a za prvý kvartál ceny nehnuteľností padli na minimá z roku 1995). Podobne ako realitný trh sa vyvíja i hypotekárny kde schválené hypotéky klesli vo februári na úroveň 73 tis. (minimá z 1995), pričom ešte v roku 2007 boli mesačné úrovne schválených hypoték na leveloch 120/130 tis.

Pri poslednom zasadnutí, kde BoE ponechala úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 5,25% boli dvaja členovia MPC (menový výbor BoE) za zníženie sadzieb, dá sa teda predpokladať, že silní zástupcovia expanzívnej menovej politiky (Blanchflower a Gieve) budú hlasovať za výraznejšiu redukciu úrokovej sadzby BoE.

Holubičie rozhodnutie BoE umožňuje prijať i úroveň inflácie v UK, ktorá je síce na úrovni 2,5% Y/Y (sledované pásmo BoE je do 2% Y/Y), ale diferenciál medzi aktuálnou sadzbou (5,25%) a infláciou v UK (2,5% Y/Y) vytvára pohodlný vankúš BoE pre pokračovanie znižovania sadzieb a podporu ekonomického rastu. Odhady hovoria, že sadzba BoE by mohla dosiahnuť koncom roka 2008 úroveň 4,5%, čo by bola spodná akceptovateľná hranica pre BoE.

GBP/USD sa tak otvára priestor k minimám na úrovni pod levelom 1,97 GBP/USD s výhľadom až k supportu na 1,9660/50 GBP/USD, prípadné prekvapivé rozhodnutie BoE a ponechanie sadzieb by vrátilo pár nad level 1,98 GBP/USD.

Zelená bankovka dnes poskytne výsledky obchodnej bilancie za február, kde sa očakáva pokračujúci pokles deficitu obchodnej US ekonomiky na úroveň 57,5 mld. USD (posledný 58,2 mld. USD.). Oslabujúca zelená bankovka dáva priestor pre enormný nárast exportu US produktov, na druhej strane ako spomínala i marcová zápisnica zo zasadnutia FOMC, spomaľovanie globálnej ekonomiky limituje tento pozitívny efekt. Práve globálne limity ekonomiky nemusia mať pozitívny dopad na US obchodnú bilanciu, kde hlavne prudký nárast cien komodít (ropa cez 100USD/barel) bude tlačiť deficit US obchodnej bilancie k úrovni 60 mld. USD.

Okrem obchodnej bilancie US ekonomiky poskytne výsledky z pracovného trhu v podobe pravidelných údajov nových a pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Práve nové a pokračujúce žiadosti svojim enormným nárastom počas minulého týždňa boli predzvesťou „štatistického šoku“ v marcovej US nezamestnanosti (nárast na 5,1%). Nové žiadosti by mali poklesnúť z dlhoročných maxím na úrovni 403 tis. k levelom 390/380 tis. a pokračujúce by sa mali vrátiť pod level 2,9 mil. (posledný 2,937 mil.).

Pozitívne výsledky US obchodnej bilancie a pracovného trhu by mohli napomôcť k miernej korekcii zelenej bankovky k levelu 1,5760/50 EU/USD až k minimám na 1,57 EUR/USD. Prípadný nárast deficitu obchodnej bilancie podporený jastrabím komentárom prezidenta ECB bude tlačiť pár k novým historickým maximám na 1,5900/10 s výhľadom k 1,5950/60.

Včerajšie obchodovanie sa nieslo v býčom trende na páre EUR/USD k večerným maximám na páre EUR/USD, ktorému pomohli predpoklady Svetovej banky a MMF, ktoré stanovili výhľad US ekonomiky pre rok na úroveň 0,5% Y/Y a EU ekonomiky na úroveň 1,3% Y/Y.

Negatívny výhľad US ekonomiky potvrdili i včerajšie fundamenty US ekonomiky kde síce veľkoobchodné zásoby vzrástli o 1,1% M/M, ale rast bol ťahaný výrazným prepadom veľkoobchodného predaja o -0,8% M/M.

Na druhej strane EU ekonomika poskytla pozitívne výsledky obchodnej bilancie z Nemecka, kde na priek historickým maximám si nemecký obchod udržiava vysokú úroveň obchodného prebytku. Nemecké čísla našli podporu i v dnešných ranných číslach z Francúzska, kde priemyselná produkcia zaznamenala pozitívny nárast (0,3% M/M).

Negatívny vývoj v US ekonomike výstraha globálneho spomaľovania (Svetová banka, MMF) vystrašilo carry, ktoré prudko utekali zo svojich pastvín k minimám na USD/JPY 100,80, EUR/JPY 159,60 a GBP/JPY 199,00.

Prípadný dnešný prepad US ekonomických fundamentov (obchodná bilancia, pracovný trh) spolu so silným jastrabím komentárom ECB vytvára predpoklady možného ataku na úroveň 1,60 EUR/USD, čo je už hraničná úroveň akceptovateľnosti pre EU ekonomiku. Aktuálne úrovne EUR/USD môžu tlačiť prezidenta ECB k neutrálnemu poprípade holubičiemu slovníku práve kvôli uvoľneniu tlakov na EUR. Takýto scenár by podporil zelenú bankovku ku korekcii až k minimám na 1,56/1,5520 UR/USD.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založen

Súvisiace články

Aktuálne správy