IMF odhaduje straty z prebiehajúcej krízy na svetových finančných trhoch v objeme 945 miliárd dolárov! Finančné inštitúcie doteraz zverejnili iba 200 miliárd. Opatrnosť je namieste

Včerajšia obchodná seansa na amerických akciových trhoch nepriniesla žiadne razantné trhové pohyby, avšak vo svetle slabších hospodárskych výsledkov AMD a Washington Mutual, ďalším neutešivým výsledkom z realitného trhu a pesimistickejšieho tónu FED minutes treba uznať, že býci to s krátkodobou korekciou nahor začínajú myslieť vážne. Hneď v úvode však treba povedať, že treba ísť najmä v súlade s dlhodobejšími trendmi a pozerať sa na vývoj fundamentov, ktorých dopad sa síce neprejaví v priebehu týždňa, ale o to väčší prepad nás môže potom čakať ak by sme špekulovali na krátkodobé korekcie celkového trhu. Akciové indexy tak vo včerajšej nevýraznej seanse uzatvárali obchodovanie v miernych stratách Dow Jones -0,29%/12576, Nasdaq Composite -0,68%/2348 a S&P500 -0,51%/1365. Zo sektorového pohľadu to vyzeralo už trošku horšie, iba tri z 12 sektorov zaznamenali kladné prírastky, viedli základné materiály +1,3% a energie +0,7%, najslabším sektorom sa stal opäť finančný -1,04% nasledovaný technologickým -0,81%.

Je evidentné, že akciový trh zatiaľ udržiava nad vodou komoditný trh, kde sa investori sústreďujú primárne na ropné spoločnosti, avšak obrodu zažívajú už niekoľko mesiacov malé ťažobné spoločnosti a vlastníci strategických ložísk surovín. Spoločnosti ťažiace drahé kovy (zlato, striebro má ešte väčší potenciál, platinu, paládium), pestovatelia poľnohospodárskych plodín (sója, kukurica, atď.) spolu so spracovateľmi ropy, považujeme za najlepšie súčasti portfólií diverzifikujúcich sa pred možným dopadom prebiehajúcej krízy. Dlhodobý trend dolára, ktorý motivuje investorov k nákupom komodít denominovaných v dolároch ako spôsobu ochrany kúpnej sily totiž napriek nedávnej korekcii má jednoznačne oslabujúci trend. A pokým sa ten nezmení, čo súčasná inflačná politika dodávania enormného množstva likvidity FEDom do systému nenaznačuje, tak sa bude komoditný sektor tešiť obľube.

Vráťme sa však k hlavným udalostiam včerajšej seansy. Tak ako v utorok banka Washinton Mutual s ohlásením miliardovej finančnej injekcie odštartovala rely finančného sektora, tak včera odhalenie podrobností spustilo jej korekciu. Washington Mutual včera ohlásil prepustenie 3000 zamestnancov (to by ešte bolo z hľadiska redukcie nákladov pre akcie WaMu relatívne pozitívne), avšak zároveň znížil dividendovú výplatu o neuveriteľných 93%. Jej akcie sa tak stali včera najhorším komponentom indexu S&P500 so stratou -10%. Ďalší príklad toho, že sa netreba dať zlákať návnadou eufórie po získaní nového kapitálu vo finančnom sektore. Ako sme už hovorili, kľúčová bude až schopnosť spoločnosti pretaviť získaný kapitál do rastu ziskov. Zatiaľ ho však finančný sektor získava iba na vykrývanie strát a to treba mať a pamäti.

Z makroekonomických zverejnení sme včera očakávali ďalšiu indikáciu z realitného sektora, kde tkvie prapôvodný dôvod súčasnej krízovej situácie. Bohužiaľ, nerealizované predaje domov, ako jeden z fundamentov výborne korelujúcich s následným vývojom predaja existujúcich domov zaznamenali za február medzimesačný pokles o 1,9%. Čo je však alarmujúce je medziročný pokles, ktorý dosiahol tempo -21,4%. Nie je potrebné opäť do podrobna rozoberať tieto čísla, ale už na prvý pohľad by malo byť jasné, že k žiadnej stabilizácii zatiaľ nedochádza. Spotrebitelia zasiahnutí slabším pracovným trhom, vysokými cenami energií a potravín, nárastom nákladov na hypotéky, slabším pracovným trhom a v neposlednom rade aj deprimujúcim pohľadom na svoje akciové portfóliá nemajú dôvod uvažovať nad nákladnejšími investíciami. Trend realitného trhu je zatiaľ jednoznačne klesajúci.

Zaujímavým momentom, ktorý mierne unikol hlavným titulkom informačných serverov bola najnovšia správa Medzinárodného Menového Fondu. Ten včera zvýšil odhad možných strát z prebiehajúcej úverovej krízy na 945 miliárd dolárov na nasledujúce dva roky. To je približne 5 násobok doteraz zverejnených strát finančných inštitúcií. Straty naviazané na realitný trh by mali dosiahnuť podľa ich projekcií 565 miliárd dolárov, avšak vyššie spomenuté číslo blízkeho k jednému triliónu dolárov je výsledkom sledovania prelievania problémov z realitného trhu do ostatných segmentov. Ako rizikové vnímajú najmä úvery na kreditných kartách, komerčných nehnuteľnostiach a firemné úvery. Tieto najnovšie odhady nepotrebujú žiadny ďalší komentár a naše denné prehľady už dlhodobo upozorňujú na trend prelievania problémov do vyššie spomínaných segmentov.

Jedným z najočakávanejších momentov včerajšieho dňa bolo nepochybne zverejnenie FOMC minutes k marcovému rozhodovaniu o úrokových sadzbách v USA, kde pristúpili členovia FEDu k 0,75% zníženiu úrokovej sadzby. Zhrnutie v skratke: 1. Obava zo silného spomalenia ekonomiky dominovala celému priebehu zasadania, 2. Väčšina členov FEDu očakáva kontrakciu ekonomiky v prvej polovici roka 2008, 3. FED znížil projekcie ekonomického rasu z predchádzajúcich zasadaní FOMC, 4. Väčšina členov očakáva zmiernenie rastu cenovej hladiny v druhej polovici roka 2008, 5. Inflačné očakávania však v marci zaznamenali vo FEDe mierny nárast, 6. Dvaja členovia FEDu vidia nárast inflačných tlakov ako zvýšené riziko. V globále všetky skutočnosti, ktorým čelíme pri každodennom obchodovaní. Americká ekonomika jednoznačne spomaľuje a inflácia je na vzostupe. Z dlhodobého hľadiska to nie je pre akciový trh v žiadnom ohľade býčia projekcia. A následne by mali investori jednoznačne začať zvažovať, či investície do akcií prinášajú požadované výnosy aj po očistení od inflácie a hlavne po prepočte na silnejšiu menu, keďže dolár zatiaľ nejaví známky obratu trendu.

Dlhodobý aj strednodobý trend akciových trhov je naďalej klesajúci, aj z technického aj z fundamentálneho pohľadu. Krátkodobý trend vykazuje pri negatívnych správach relatívnu odolnosť voči výraznejším poklesom, čo nevylučuje pokračovanie miernej korekcie nahor. Opakujeme, krátkodobej a to iba v prípade absencie negatívnejších správ z finančného sektora. Z dnešných makroekonomických zverejnení očakávame o 16:00 februárové Veľkoobchodné zásoby (konsnezus +0,5%, nemali by mať zásadnejší trhový vplyv), no väčšiu pozornosť môžu pritiahnuť vystúpenia Bernkankeho o 15:30 a Fishera o 19:30. Pozorne treba sledovať najmä protiinflačnú rétoriku, ktorá by mohla naznačovať zmierňovanie priestoru FEDu pre ďalšie znižovanie úrokových sadzieb. Priestor už totiž nie je až taký veľký, ak nechceme úrokovou sadzbou poklesnúť pod klamlivú, ale pre FED smerodajnú mieru inflácie meranú tempom rastu osobných výdavkov (PCE, Personal Consumption Expenditures).

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý

Súvisiace články

Aktuálne správy