Počas marca vzrástol v USA počet individuálnych bankrotov o 30%! Obchodníci sa však tešia z nalievania nového kapitálu do bánk. Dôvody na radosť sú naďalej mizivé!

Pondelková obchodná seansa na amerických akciových trhoch započala týždeň vo volatilnom tóne, keď počiatočnú eufóriu z ohlásenej finančnej injekcie pre jednu z najväčších amerických bánk Washington Mutual v závere dňa vyvážil výber ziskov v energetickom a technologickom sektore. Hlavné akciové indexy uzatvárali v tejto atmosfére v blízkosti otváracích hodnôt, Dow Jones +0,02%/12612 (obchodoval sa vo viac ako 100 bodovom zisku), Nasdaq Composite -0,26%/2364 a S&P500 +0,16%/1372. Najlepším sektorom sa stal finančný +0,72%, nasledovaný energiami +0,66%, ktoré však uzatvárali značne pod svojimi intradennými maximami. Najslabším sektorom sa stali technológie s včerajšou stratou -0,32%, k čomu prispela aj pokračujúca stagnácia rokovaní ohľadne možnej akvizície Yahoo sofwerovým gigantom Microsoft.

Hlavnou dejovou líniou pondelkového obchodovania sa bezpochyby stalo ohlásenie 5 miliardovej finančnej injekcie pre jednu z najväčších bánk v USA, Washington Mutual a zároveň najväčšieho poskytovateľa úverových a sporiacich účtov. Ako vždy pri takejto transakcii, kde ide o finančnú injekciu v zámene za akcie vzniká riziko chaotickej reakcie investorov, ktorí na jednej strane majú obavu o znehodnotenie doteraz emitovaných akcií a na druhej strane im finančná injekcia poskytuje lepší kapitálový vankúš na zvládnutie momentálnej turbulencie vo finančnom sektore. Dobrou správou z včerajšej transakcie je, že investori majú naďalej záujem vkladať kapitál do finančného sektora, na druhej strane je však podľa nášho názoru vážnejším momentom fakt, že ďalšia z najväčších bánk v USA je iba v miernej turbulencii donútená získavať dodatočný kapitál. A nejde o drobné, ale o 5 miliárd dolárov! Treba však skonštatovať, že obchodníci prijali túto správu extrémne pozitívne, credit default swapy na zabezpečenie sa proti defaultu Washington Mutual zlacneli od piatku z 380 tisíc pri objeme záväzku 10 miliónov na 305 tisíc dolárov a akcie uzatvárali včerajšie obchodovanie v zisku takmer 30%. Naďalej však upozorňujeme na výraznú rizikovosť tohto sektora a fakt, že kľúčové nie je získanie nového kapitálu, ale jeho pretavenie do nárastu ziskovosti a zastavenia strát. Pre dotvorenie celkového obrazu treba pripomenúť, že za posledných 12 mesiacoch akcie Washington Mutual oslabili o 74% a až 19% objemu emitovaných akcií bolo v polovici marca v krátkej pozícii, čiže v špekulácii na pokles hodnoty akcie.

Zaujímavé vyhlásenie priniesol včera aj tretí najväčší obchodník s cennými papiermi v USA, Merrill Lynch, ktorý zvýšil rating európskych bánk na Neutrálny, pričom predpokladá, že európske banky sú z najhoršieho v súčasnej prebehajúcej kríze úverového trhu už vonku. S týmto tvrdením v žiadnom ohľade nesúhlasíme, keďže banky od začiatku roka vo veľmi krátkych intervaloch navršujú svoje odhady strát (za všetky nám poslúži minulotýždňové zvýšenie odhadovanej straty z prehodnocovania aktív UBS v objeme 19 mld. USD) a úverová delikvencia pokračuje vo veľmi silnom vzostupnom tempe. A práve neschopnosť splácať svoje záväzky na hypotékach a úveroch je hlavným dôvodom súčasného prehodnocovania bankových portfólií.

Keď už hovoríme o neschopnosti splácať svoje úverové záväzky, pozrime sa na vývoj bankrotov počas marca, ktoré počas víkendu zverejnila spoločnosť Jupiter eSources LLC na základe skúmania štatistík vedených na súdoch. Podľa týchto štatistík sme zaznamenali v marci 30%! medziročný nárast bankrotov (v absolútnom objeme 90 tisíc bankrotov za marec), čo je najvyššia úroveň individuálnych bankrotov od októbra 2005, kedy prišlo k sprísneniu pravidiel, ktoré umožňovali ľuďom vyhlásiť osobnú platobnú neschopnosť. Pričom treba poznamenať, že práve koncom roka 2005 došlo pred vstúpením do platnosti prísnejších pravidiel upravujúcich možnosť vstupu do bankrotu k ich rekordnému nárastu. Rastúce tempo bankrotov spolu s rekordným tempom prepadnutia hypoték a oslabovaním pracovného trhu sú jednoznačnými signálmi, že recesia realitného sektora výrazne zasahuje spotrebiteľov. Nie je preto ani prekvapením, že minulý týždeň šéf FEDu Bernanke dokázal po dlhom odmietaní vysloviť obavu, že hrozba recesie v USA nie je vylúčená! A verte, či nie, ak by nebola reálna, Benanke by to nikdy nevyslovil. Hlavnými oblasťami nárastu bankrotov sú mestá, kde rástli ceny nehnuteľností najvýraznejším tempom počas realitného boomu. V Kalifornii sme zaznamenali za prvý kvartál v medziročnom porovnaní 42% nárast individuálnych bankrotov, na Floride 35% nárast a v Nevade +32%. Toto sú jednoznačné dôkazy dopadu realitno-úverovej krízy, ktoré budú mať dopad na tempo spotrebiteľských výdavkov nevyhnutných na udržanie ekonomiky aspoň v mierne rastovom pásme.

Z makroekonomických zverejnení sme včera získali iba tradične menej sledovaný údaj o vývoji spotrebiteľských úverov, avšak o to viac nám môže napovedať v súvislosti s predchádzajúcim odstavcom o vývoji bankrotov. Vo februári sme zaznamenali 2,4% (5,2 mld. USD) nárast celkových spotrebiteľských úverov, pričom úvery na kreditné karty vzrástli o 6% a podieľali sa na celkovej sume 4,7%. A práve kreditné karty sú nástrojom, ktorý v súčasnej situácii sprísnenia poskytovania úverov proti hodnote nehnuteľností a pri súčasnom náraste nákladov na energie a potraviny poskytuje najjednoduchšiu možnosť udržania si doterajšieho životného štandardu. Opätovný nárast spotrebiteľských úverov v súčasnej situácii nepovažujeme za pozitívny signál, americká ekonomika sa potrebuje nevyhnutne oddĺžiť.

Z firemných zverejnení včera otvoril sezónu kvartálnych hospodárskych výsledkov roku 2008 tradične komponent indexu Dow Jones, tretí najväčší svetový producent alumínia Alcoa Inc. (AA). Výsledný zisk na akciu 44 centov nedosiahol očakávania analytikov na hladine 48 centov, a príjmy zaznamenali medziročný pokles tempom -6,7%. Hlavnými dôvodmi je podľa slov spoločnosti nárast nákladov na energie a veľmi slabý dolár. Hlavnou podporou ostáva silný dopyt z Číny a Ázie. Včerajšie uzatvorenie ropy pod 110 dolárovou hranicou je taktiež signálom, že nákladové položky energeticky náročných výrob čaká veľmi ťažká skúška v najbližších kvartáloch. Pričom OPEC sa včera taktiež vyjadril, že zatiaľ neplánuje navŕšenie svojich produkčných kvót. Tento fakt bude ťažiť jednoznačne aj sektor pozemných aj leteckých prepravcov, ktorých prevažná časť aktivít leží v USA. Najvyššiu ochranu v portfóliových akciových investíciách budú poskytovať podľa nášho názoru naďalej spoločnosti s čo možno najväčšou zahraničnou diverzifikáciou.

V globále včerajší vývoj zapadá do našich očakávaní a nevidíme dôvod na zmenu pokračovania strednodobého aj dlhodobého klesajúceho trendu akcií. Krátkodobý trend môže byť volatilný, avšak jedna negatívnejšia správa môže kedykoľvek v súčasne napätom sentimente obnoviť korekciu akcií. Rizikových faktorov iba pre dnešok je dostatok: prvým bude zverejnenie nerealizovaných predajov domov za február. Ak vyjdú v okolí konsenzu, nie je vylúčené, že obchodná aktivita bude volatilná, keďže večer očakávame správu FOMC minutes ohľadne marcového rozhodovania o úrokových sadzbách. Práve dôvody vedúce FED k tomuto ďalšiemu silnému redukovaniu úrokovej sadzby môžu napovedať, akým smerom sa US ekonomika uberá. Minulotýždňové “nevylúčenie” možnej recesie USA Bernankem nedáva zatiaľ veľa dôvodov na optimizmus. Očakavané udalosti tak zatiaľ nahrávajú skôr dnešnému medvediemu sentimentu. Pozn. dnes sa neočakávajú žiadne kľúčové firemené zverejnenia.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webove

Súvisiace články

Aktuálne správy