Akcie v USA korigujú straty po zvýšení ponuky na akcie problémového brokera Bear Stearns a klamlivej stabilizácii realitného sektora. Ceny domov poklesli najviac od roku 1968!

Akciový trh v USA má za sebou ďalšiu býčiu seansu, keď praktiky FEDu podobné socialistickému ekonomickému zriadeniu, nadchýnajú investorov a dokonca niektorých analytikov až tak zaslepili, že volajú po náraste indexu Dow Jones na 20000 bodov ešte v tomto roku. To všetko iba jeden týždeň po tom, čo finančný sektor USA čelil krachu jedného z najväčších brokerských domov na Wall Street a zároveň sme mohli byť svedkami spustenia reťazovej reakcie v celom bankovom sektore. Teraz si položme otázku, stačí aby FED za peniaze všetkých daňovníkov v USA podporil jednu z najagresívnejších spoločností na hypotekárnom trhu v posledných rokoch (Bear Stearns na realitnom boome ťažil enormným spôsobom) sumou 30 miliárd dolárov a všetky problémy sú vyriešené? Ekonomika by bola veľmi jednoduchým systémom ak by to takto fungovalo, avšak s krátkodobými zmenami trhového sentimentu sa niekedy nevypláca bojovať. Dow Jones tak po lepšej ponuke pre Bear Stearns ukončil obchodovanie v slušnom zisku +1,52%/12548, Nasdaq Composite +3,04%/2326 a S&P500 +1,53%/1349.

Pozrime sa najskôr na vývoj situácie spomínaného problémového brokera Bear Stearns. Hlavný výkonný riaditeľ banky JPMorgan Chase sa očividne prerátal s jednoduchosťou tejto transakcie, keď sa ešte minulý týždeň vyjadril, že za akcie Bear Stearns neponúkne ani o jednu pencu viac nad pôvodné 2 doláre za akciu. Sila odporu niektorých akcionárov Bear Stearns však prináša svoje ovocie. Jedným z podporných faktorov pre týchto akcionárov je očividne promptná reakcia FEDu, ktorá naznačuje ich strach pred prípadných krachom spoločnosti otvára priestor pre špekulantov. Je totiž veľmi pravdepodobné, že ak by sa FED nezabezpečil za 30 miliárd nekvalitných aktív Bear Stearns, dnes by táto spoločnosť mala za sebou krach. Ako sme si však už v histórii zvykli, FED je vždy pripravený naliať do systému toľko likvidity, koľko bude potrebné. Táto situácia včera vyústila do zmeny pôvodnej dohody a razom stojí ponuka na odkúpenie jednej akcie Bear Stearns na 10tich dolároch, čo je päťnásobok pôvodnej dohody. Položme si otázku? Pristúpila by banka JPMorgan k odkúpeniu Bear Sterns ak by FED neposkytol bezrizikovú 30 miliardovú záruku? Pravdepodobne nie. Na druhej strane však FED nateraz zachránil trh pred panickými prepadmi. Aký bude vývoj tejto transakcie k jej zdarnému koncu je nejasné, avšak veľa nám napovie aj dnešný vývoj akcií Bear Stearns. Ak by po včerajšom viac ako 90% náraste hodnoty ich akcií došlo k pokračovaniu tohto trendu nad hodnotu 10 dolárov na akciu, riziko ďalších komplikácií je reálne a cena by vyjadrovala snahu niektorých akcionárov zabrániť tejto transakcii.

Druhým býčím faktorom včerajšieho obchodovania sa stali správy o stabilizácii predaja existujúcich domov, keď sa väčšina spravodajských médií predbiehala, kto skôr zverejní 2,9% medzimesačný nárast predaja domov. Tento nárast nasledoval po 6 mesiacoch poklesov v rade. Pozrime sa však pod povrch tohto “pozitívneho” výsledku. Predaje existujúcich domov v medziročnom porovnaní činili 23,8!, čiže o stabilizácii nemožno hovoriť ani v humoristickom programe. Zásoby existujúcich domov zaznamenali mierny pokles o 3% na 4,03 mln. domov, to však ponecháva zásobu domov pri súčasných predajoch na 9,6 mesačnej úrovni. Dôvodom medzimesačnej stabilizácie však mohlo byť niečo oveľa prozaickejšie. Stredná hodnota ceny predaných domov zaznamenala vo februári rekordný 8,2% medziročný pokles, najvýraznejší od roku 1999 odkedy sa tieto údaje zbierajú. Ceny samostatných rodinných domov dopadli ešte horšie, keď medziročne poklesli o 8,7%, najrýchlejším tempom od roku 1968!. O stabilizácii nemožno hovoriť v žiadnom ohľade. Netreba pripomínať, že zastavenie poklesu cien domov je jedna z nevyhnutných podmienok stabilizácie strát finančných inštitúcií na cenných papieroch hypotekárneho trhu. Pokles hodnoty zábezpeky týchto cenných papierov neustále povedie k znižovaniu ich už teraz takmer nulovej trhovej hodnoty. Navyše pokles cien domov zabraňuje domácnostiam získavať ďalšie úvery proti hodnote svojich nehnuteľností a enormným tempom zároveň rastie počet domácností s dlhmi väčšími ako je hodnota ich nehnuteľností. Poklesy cien domov treba preto vnímať veľmi pozorne a predstavujú výrazné riziko dlhodobejšej trhovej stabilizácie.

Práve z tohto dôvodu bude dnes veľmi ostro sledované zverejnenie ukazovateľa vývoja cien domov v hlavných 20 metropolách počas januára, tzv Case Shiller Home Price Index (index cien domov), považovaný momentálne za jeden z najlepších indikátorov cenového vývoja na realitnom trhu. Decembrový výsledok hovoril o 2,1% medzimesačnom a 9,1% medziročnom poklese. Očakávania pre dnešný výsledok sú -10,5% na medziročnej báze. Ak by bol výsledný ukazovateľ ešte horší, mohol by poskytnúť silný tromf do rúk medveďov, počas dnešnej seansy. Do trhového trendu však určite prehovorí aj výsledok Spotrebiteľskej dôvery (konsenzus za marec 74, február 75) a Prieskum výroby Richmondského FEDu (konsenzus za január -5, predchádzajúci -5). Všetky tri makro fundamenty budú zverejnené o 15:00 a pravdepodobne určia úvodný smer. Krátkodobý sentiment je po krokoch FEDu mierne býčí, ale stojí na vratkých základoch. Ak spomínané ukazovatele vyjdú v súlade s konsenzom, poprípade mierne lepšie, trh má našliapnuté na pokračovanie korekcie. Výrazne horší výsledok, najmä Case Shiller Indexu však môže situáciu razom zmeniť. Budovanie akýchkoľvek investičných akciových portfólií s dlhodobou držbou je podľa nášho názoru rizikové a predčasné. Strednodobý a dlhodobý trend na akciových trhoch aj podľa techniky, nie je zatiaľ žiadnym spôsobom narušený.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy