Silná koruna pripravila ČNB o 37 miliárd Kč

Praha 14. januára (TASR) – Nálepku najstratovejšieho podniku v krajine vlani Českej národnej banke (ČNB) prisúdila posilňujúca koruna.

Centrálna banka odhaduje, že ku koncu uplynulého roku skončila so stratou 37 miliárd Kč, v prepočte 47,5 miliardy Sk. Presné výsledky ešte nezverejnila. "Dôvodom je posilňujúca česká mena," povedal Pavel Zúbek z tlačového odboru. Ak by nebolo českej koruny, bola by centrálna banka v zisku 10 miliárd Kč.

Je to pritom práve ČNB, ktorá na kurz českej meny dohliada, aj keď posledné roky oproti nemu zasahuje pramálo. Centrálni bankári nemajú v popise práce dosahovať zisk, ale hlavne krotiť infláciu, a podľa toho konajú. Preto vlani zvyšovali úroky, ktoré ďalej korunu povzbudzujú k posilňovaniu.

Plusom do hospodárenia hlavnej banky v krajine prispievajú úročené devízové rezervy. Ich výnos však bol väčšinu posledných rokov vymazaný práve posilňujúcim kurzom koruny.

"Kurz by mohol aj trochu posilniť a ČNB by sa napriek tomu nemusela dostať do straty," hovorí k tomu Zúbek. Jej zhodnotenie by však muselo byť veľmi malé.

Každé posilnenie koruny o 10 halierov pritom vrhne ČNB do straty 2,7 miliardy Kč. Za vlaňajší rok pritom kurz k euru posilnil z 27,5 na 26,6 koruny za euro. Voči doláru bol skok ešte väčší, z 20,7 na 18,1 koruny za dolár.

Celková strata ČNB sa tak aj bez predchádzajúceho roku nakopila do obrích rozmerov 162 miliárd Kč.

Prakticky ide len o stratu na papieri, ktorú minimálne dovtedy, ako sa koruna zmení na euro, nikto nerieši. "Na našom predpoklade, že strata ČNB bude uhradená z budúcich ziskov, sa nič nemení," hovorí Zúbek.

Informoval o tom český denník Mladá fronta Dnes.

Súvisiace články

Aktuálne správy