Padne tento týždeň bájna méta EUR/USD 1,50

Minulý týždeň sa niesol v znamení úrokových sadzieb, ktoré napomáhajú k stanoveniu menových politík centrálnych bánk. Zatiaľ čo dve európske banky (BoE a ECB) si ponechali úrokové sadzby na nezmenenej úrovni (BoE 5,5% a ECB na 4%) a potvrdili tak svoju ochotu pre boj s inflačnými tlakmi, americký FED prostredníctvom vyhlásení čelných predstaviteľov FOMC naznačil možnosť prudkého znižovania úrokových sadzieb na svojom januárovom zasadnutí FOMC (30.január).

Piatkové obchodovanie sa nieslo ešte v dozvukoch štvrtkových ponechaní úrokových sadzieb európskych centrálnych bánk a komentároch dvoch najsilnejších mužov finančného trhu – šéfa ECB (Tricheta) a šéfa FEDu (Bernankeho).

Páve silno protichodné komentáre týchto dvoch predstaviteľov najsilnejších centrálnych bánk boli hnacou silou obchodovania ma konci minulého týždňa. Výrazný jastrabí komentár prezidenta ECB Tricheta, ktorý potvrdil silné inflačné obavy ECB z dlhodobého hľadiska a tvrdenia, že ECB neuvažovala o možnom znižovaní sadzieb potvrdili silnú „jastrabiu“ politiku ECB ,ktorá by sa mohla prejaviť v budúcnosti nárastom úrokovej sadzby o 0,25% na úroveň 4,25%.

Naopak FED prostredníctvom svojho prezidenta Bernankeho potvrdil svoju „holubičiu“ politiku pokračujúceho znižovania úrokových sadzieb (od 18.septembra FED znížil úrokové sadzby o 1% na aktuálnu úroveň 4,25%). FED sa obáva možného spomalenia US ekonomiky aj keď príznaky recesie nevidí. Práve obavy zo spomalenia sú základným impulzom pokračujúceho znižovania úrokovej sadzby na januárovom zasadnutí FOMC. Futures na úrokovú sadzbu USD dlhopisov kótujú 100% pravdepodobnosť znižovania sadzieb o 0,25%, 90% pravdepodobnosť znižovania sadzieb o 0,5% a skoro 50% (presne 44%) pravdepodobnosť znižovania sadzieb o 0,75%. Treba si uvedomiť, že pravdepodobnosť znižovania o 0,75% je reálne skoro nulová, ale na druhej strane za posledných 15 rokov sa takýto príklad už stal, bolo to v roku 1984, kedy FED pod vedením Paula Volckera navršoval sadzbu o 0,75% na úroveň 20% práve kvôli silným inflačným tlakom.

Dá sa teda konštatovať, že najpravdepodobnejší scenár ostáva pri znižovaní sadzieb o 0,25% a 0,5%, pretože súčasní členovia FOMC asi nie sú zástancami „Volckerovej školy“ a pri vysokých inflačných tlakoch v US ekonomike dávajú prednosť obavám zo spomalenia ekonomického rastu a znižovania sadzieb. Na druhej strane treba však povedať, že Volckerová politika vysokých úrokových sadzieb pomohla znížiť inflačné tlaky v USA z 13,5% (rok 1981) na 3,2% (rok 1983). Možno by si mali súčasní členovia FOMC predsa len zobrať príklad a riešiť silné inflačné riziká v US ekonomike aj reštriktívnou menovou politikou.

Práve tieto dva protichodné komentáre vytlačili pár EUR/USD spätne nad level 1,48 s výhľadom k levelu 1,49, ktorý stoji pred historickými maximami na úrovni 1,4970. Vysoké pravdepodobnosti výraznejšieho znižovania sadzieb FOMC (o 0,5% až 0,75%) a tvrdá protiinflačná politika ECB, ktorá sa môže prejaviť v reštriktívnu menovú politiku (navršovanie sadzieb), o čom svedčia i dnešné slová člena ECB Liebschera, ktorý vidí stabilné a silné ekonomické fundamenty eurozóny aj pre rok 2008 ( rast HDP bude cez 2%) a ECB by sa tak mala zamerať na inflačné riziká.

Okrem možnosti výraznejšieho znižovania sadzieb FOMC tlačia EUR/USD i trhové špekulácie o možnom navršovaní strát US finančných inštitúcií z cenných papierov naviazaných na realitný trh US ekonomiky. Citigroup by mala navŕšiť svoju stratu podľa Goldman Sachs z úrovne 10,5 mld. na úroveň 18,5 mld. USD a dnešné zverejnenia televíznej stanice CNBC hovoria dokonca o sume 24 mld. USD. Páve nasledujúce dni (utorok – štvrtok), ktoré prinesú zverejnenia hospodárenia finančných inštitúcií v US, môžu stanoviť budúce smerovanie USD, ktorý sa v prípade negatívnych výsledkov môže dostať skôr k dohľadu magickej úrovne 1,50 ako po predpokladanom výraznom znižovaní sadzieb FOMC.

Piatkový fundamentálny kalendár ponúkal hlavne čísla zo zeleného ostrova na podporu GBP a údaje spoza oceána k USD a Looniemu (CAD).

UK ekonomika priniesla údaje v podobe výrobnej produkcie a priemyselnej výroby za november. Oba údaje výrobná produkcia (-0,1% M/M, 0,1% Y/Y, predpoklad 0,1% M/M, 0,4% Y/Y) a priemyselná výroba (-0,1% M/M, 0,4% Y/Y, predpoklad 0,1% M/M, 0,5% Y/Y) poukazujú na mierne spomalenie, čo vyvracia ponechanie úrokovej sadzby BoE na úrovni 5,5% pri zasadaní MPC (menový výbor BoE). Treba si však uvedomiť, že pre BoE je dôležitejší sektor služieb, ktorý tvorí až 90% HDP UK a obava z nárastu inflačných rizík.

USD priniesol zaujímavé čísla v podobe nárastu salda obchodnej bilancie za november na úroveň 63,12 mld. USD (predpoklad 59,4 mld. USD a októbrový revidovaný údaj 57,77 mld. USD). Pozitívny je mierny pokles deficitu s Čínou na úroveň 24 mld. USD z 25,9 mld. USD. Negatívny dopad na obchodnú bilanciu má neustály rast cien ropy a komodít na finančných trhoch. US ekonomika tak nevie využívať naplno slabý USD a podporiť export, naopak trpí slabým USD, ktorý sa naplno prejavuje v nominálnom náraste importu, kvôli vysokým cenám ropy a rastom inflácie.

Zelená bankovka zároveň potvrdila pokračujúce inflačné tlaky v podobe importnej inflácie za december, ktorá skončila na úrovni 3% M/M (predpoklad 0,0%, posledná 2,7%) 10,9% Y/Y (10,2%, 11,4%), kde nárast cien ropy sa podieľal na decembrovej inflácií až neuveriteľnými 50,1%.

Kanadská ekonomika priniesla dôležité čísla z pracovného trhu, kde decembrová miera nezamestnanosti si udržiava historické minimá na úrovni 5,9%, aj napriek strate 18tis. pracovných miest. Kanadská ekonomika však naďalej bude podrobne sledovať vývoj US ekonomiky a kroky FEDu, pretože nepriaznivý vývoj „veľkého brata“ sa automaticky prenesie na spomalenie kanadskej ekonomiky. Dá sa predpokladať, že znižovanie sadzieb FOMC vyvolá znižovanie sadzieb BoC.

Okrem ekonomických fundamentov boli zaujímavé i piatkové vystúpenia čelných predstaviteľov ECB a FEDu. Weber ECB naďalej potvrdzoval jastrabí výhľad ECB, ktorá neustúpi inflačným tlakom. Naopak predstavitelia FEDu Mishkin a Rosengren potvrdzovali postoj svojho šéfa Bernankeho o nutnosti znižovania sadzieb v US ekonomike a povzbudenie ekonomického rastu.

Dnešné čísla fundamentálneho kalendára v podobe decembrových inflačných čísiel z UK (jadrový index vstupných cien výrobcov) len potvrdili správnosť BoE o ponechaní sadzieb na nezmenenej úrovni. Index skončil s hodnotami 0,4% M/M (predpoklad 0,2% M/M, posledný 0,1% M/M) 2,6% Y/Y (2,3%, 2,2%). Pričom index vstupných cien (11,2% Y/Y) je najvyšší od mája 2006 a index výstupných (5% Y/Y) je najvyšší od augusta 1991.

Okrem čísiel z UK očakávame výsledky z priemyselnej výroby z EU za november, kde by sa mal prejaviť pokles PMI výrobného sektora a výroba by mala spomaliť na -0,8% M/M (posledný 0,4% M/M) a 2,8% Y/Y (3,8% Y/Y). Dnešné čísla indexu cien domov z UK za november 9,5% Y/Y, -0,9% M/M poukazujú na ďalší pokles realitného sektora.

Vyhliadky znižovania sadzieb v USA spolu s negatívnymi vyhliadkami finančných správ US bánk tlačia pár EUR/USD k prelomeniu levelu 1,49 s výhľadom k historickým maximám 1,4970. Prípadne negatívne čísla EU výrobnej produkcie môžu vrátiť pár k úrovni 1,4850. Kábel (GBP/USD) podporený dnešnými silným inflačnými číslami z UK a globálnym oslabovaním USD by sa mohol tlačiť k levelu 1,9650/60.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.

Súvisiace články

Aktuálne správy