Dlžníci v USA prišli o domy za viac ako 4 mld USD

NEW YORK – Dlžníci hypotekárnych ústavov od Nevady po New Hampshire čelia rastu úrokov na pôžičky, ktoré si zobrali na nehnuteľnosti.
V posledných mesiacoch prišli v dôsledku schopnosti splácať dlhy o majetok, ktorého hodnota sa odhaduje na viac ako 4 miliardy USD, v prepočte 96,4 miliardy SKK.

BBC uviedla, že na v posledných troch mesiacoch tohto roka vzrastú úroky asi 250 000 dlžníkom ústavov a z nich asi polovica bude musieť tvrdo bojovať o ich udržanie. Na budúci rok skončí úvodná fáza nízkych úrokov pre dva milióny amerických rodín. Zatiaľ nie je jasné, koľkým z nich exekútori odoberú majetok.

Majitelia domov, ktoré sú na úver, si už nemôžu pomôcť predajom nehnuteľnosti a vyplatením svojho dlhu veriteľovi. Ceny domov klesajú, avšak sankcie za nedodržanie kalendára splátok rastú.

Z celkového počtu predaných domov na úver súčasná kríza postihuje len malý počet dlžníkov, ale exekútori prichádzajú do štvrtí menších i väčších miest, v ktorých takmer každý pozná každého. Ľudia začínajú myslieť na to, že si musia vytvárať rezervy na horšie časy, v ktorých sa im nemusí dariť tak ako doteraz. Obavy sa začínajú prejavovať na poklese spotrebiteľskej dôvere, spomalenom raste nových pracovných miest a aj v obchodoch, kde napríklad jesenné kabáty zostávajú visieť na vešiakoch v regáloch.

Spomalenie tempa rastu amerického hospodárstva, prípadne pokles hrubého domáceho produktu, môže doviesť medzi neplatičov ďalšie tisíce dlžníkov, ktorí si teraz možno ešte myslia, že im nijaké nebezpečenstvo nehrozí. Koľko ich bude, to je zatiaľ veľká neznáma.

Spravodajca BBC v New Yorku Dharshini David tvrdí, že plavba americkej centrálnej banky cez súčasné krízové finančné more nebude ani krátka a ani ľahká. Informovala o tom BBC na svojej internetovej stránke.

Súvisiace články

Aktuálne správy