OPEC nevidí dôvod, prečo by mal zvýšiť produkciu ropy

DUBAJ – Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nevidí žiaden dôvod, prečo by mala na svojom najbližšom stretnutí zvyšovať produkciu.
Zásoby čierneho zlata sú vysoké a dodávky na trhy dostatočné. Dnes to povedal katarský minister ropného priemyslu Abdullah al-Attiyah.

Kartel sa 11. septembra stretne vo Viedni, kde bude rokovať o svojej ťažobnej politike. Predstavitelia OPEC opakovane odmietli výzvy zo strany spotrebiteľských krajín, ktoré požadujú zvýšenie produkcie. Podľa OPEC je na trhu dostatok ropy.

„Podľa môjho názoru sú dodávky dostatočné,“ povedal Attiyah pre agentúru Reuters. „Nemyslím si, že OPEC by mal spraviť nejaké zmeny na svojom budúcotýždňovom stretnutí.“ Katarský minister dodal, že zatiaľ je príliš skoro špekulovať o tom, či Organizácia zvýši ťažbu počas zimy. Prisľúbil však, že v prípade nedostatku na trhu kartel bude konať veľmi rýchlo.

Podľa Attiyaha sú v súčasnosti ropné rezervy v priemyselných krajinách vysoké a rafinérie nežiadajú dodatočnú ropu. OPEC má obavy z hypotekárnej krízy v USA, pretože môže spomaliť najväčšiu ekonomiku sveta a tým aj jej dopyt po rope. „Sme znepokojení, pretože USA sú pre nás veľmi dôležitým trhom.“

Generálny tajomník OPEC Abdullah al-Badri minulý týždeň uviedol, že problémy na americkom finančnom trhu kartelu sťažujú prognózovanie vývoja dopytu po rope. Dodal, že príčinou vysokých cien ropy je obmedzenie rafinérskych kapacít a nie nedostatok dodávok. Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy