Deutsche Bank prerobila na špekuláciách 100 mil. EUR

FRANKFURT NAD MOHANOM – Deutsche Bank (DB), ktorá je najväčším finančným ústavom krajiny, prerobila na vlastných špekuláciách 100 miliónov EUR, v prepočte takmer 3,38 miliardy SKK.
Nemecký denník Financial Times Deutschland uviedol, že zlých správ v súvislosti s činnosťou DB v ostatnom čase pribúda. Straty vznikli v obchode s úvermi na európskom trhu. Denníku Wall Street Journal to potvrdila osoba, ktorá dôverne pozná problematiku. Časť ľudí v tíme, ktorý sumu prerobil, musela zmeniť pracovné miesta a banka sa vzdala niektorých obchodných aktivít.

Ako silno zasiahla Deutsche Bank kríza amerických hypotekárnych ústavov, to ešte nie je teraz známe. Vie sa len to, že DB prevzala záruku za časť 6,5 miliardy EUR, ktoré dostala düsseldorfská banka IKB Deutsche Industriebank na udržanie svojej činnosti. IKB ich prerobila práve veľkou angažovanosťou sa na americkom hypotekárnom trhu.

DB investovala aj do americkej spoločnosti Homebanc, ktorá požičiavala peniaze záujemcov o byty a rodinné domy. Homebanc, ktorá v minulých dňoch skrachovala, vytvorila dlh, ktorý dosiahol 5 miliárd USD, v prepočte 168,84 miliardy SKK. Koľko z nich pripadne bankovému domu, ktorý vedie Josef Ackermann, to nie je ešte známe.

Na konci minulého týždňa informovali niektoré nemecké podniky, že majú v úmysle žalovať Deutsche Bank za to, že im jej pracovníci poradili, aby investovali do rizikových úrokových obchodov. Dali na ich rady a potom prerobili milióny. Prvá žaloba údajne už prišla na súd. Niekoľko advokátskych kancelárií bude spoločne zastupovať viac ako 40 poškodených podnikov. Banka predala cenné papiere, ktoré nepriniesli zisk, ale stratu asi 500 stredne veľkým nemeckým podnikom. Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.
(1 EUR = 33,768 SKK; 1 USD = 25,094 SKK)

Súvisiace články

Aktuálne správy