Česká burza hlási rekordný pád

PRAHA – Pražská burza zažila vo štvrtok infarktový deň. Ceny českých akcií sa zrútili o 5,5 %, najviac z ostatných 15 mesiacov. Za jediný deň sa hodnota akcií českých firiem znížila celkom takmer o 100 miliárd Kč, v prepočte 1,229 miliardy Sk.
Akcie v Prahe padali v dôsledku mesiac trvajúcej hypotekárnej krízy v USA, ktorá sa stále prehlbuje a zasahuje aj európske banky. Veľa z nich totiž americkým hypotekárnym firmám požičalo. Vo štvrtok sa navyše objavila správa, že najväčší predajca hypoték v USA – Countrywide Financial – by mohol vyhlásiť bankrot. To rozpútalo ďalšiu vlnu paniky.

Ušetrený nebol nikto. Akcie sa rútili dolu od Japonska cez Európu až po USA. Praha však na tom bola oproti vyspelým trhom o niečo horšie. „Keď vypukne podobná panika, sme prví na rade,“ hovorí generálny riaditeľ pražskej burzy Petr Koblic. „Aj keď sa kríza netýka priamo Česka, zahraniční investori začnú ako prvý predávať cenné papiere, ktorým najmenej rozumejú a ktoré im zatiaľ veľmi zarobili. To je prípad českých akcií.“

Vo štvrtok tak nebolo na burze jedinej firmy, ktorej akcie by získali na cene. Najviac na paniku na akciových trhoch doplatili cenné papiere vlastníka televízie Nova, CME. Kto mal akcie tejto firmy za milión Kč, prišiel vo štvrtok o 82 000 Kč. Burzu však ťahá dole hlavne energetická spoločnosť ČEZ. S jej akciami totiž zvyčajne prebehne na burze celá polovica obchodov. A vo štvrtok cenné papiere ČEZ stratili 7,5 %.

Burza v Prahe tak za týždeň prišla o 8,8 % – teda o všetky svoje zisky za rok 2006. Kríza paradoxne nahráva kurzu českej koruny. Investori sa totiž zbavujú eur a hľadajú pre svoje peniaze bezpečnejšiu menu. Vo štvrtok tak česká koruna k euru výrazne posilnila na 27,50 Kč za euro. To sa čakalo až koncom roka. Na základe predpokladu, že ľudia ochudobnení poklesom cien akcií obmedzia spotrebu benzínu a vykurovacích olejov, klesá, naopak, cena ropy.

Prudké pohyby akciových trhov budú podľa ekonómov pokračovať ešte niekoľko týždňov. Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.

Súvisiace články

Aktuálne správy