Slovensko sa podľa analytikov americkej hypotekárnej krízy obávať nemusí

Bratislava 14. augusta (TASR) – Kríza na trhu hypotekárneho financovania v USA, ktorá začala ešte na jar tohto roka, po miernom útlme opäť silnie. Koncom uplynulého týždňa jej vplyv zatriasol medzinárodnými finančnými trhmi. Okrem dočasne zvýšenej volatility a oslabovania kurzu slovenskej koruny sa však výraznejších problémov na Slovensku obávať nemusíme, zhodujú sa analytici oslovení TASR.

"Vplyv krízy začínajú pociťovať najmä tie európske inštitúcie, ktoré sú angažované v amerických hypotékach poskytovaných najmä nižším príjmovým skupinám," uviedla analytička Poštovej banky Eva Sárazová. Ide pritom najmä o veľké francúzske a nemecké banky.

Momentálna kríza v USA sa dotýka časti hypotekárneho trhu, tzv. subprime segmentu, teda hypoték pre klientov s nižšou bonitou. Týchto klientov sa v minulosti negatívne dotkol rast úrokov v USA, v dôsledku ktorého prestali byť schopní splácať svoje záväzky. "Dopyt po nehnuteľnostiach začal klesať a bankám, ktoré poskytovali hypotéky subprime segmentu, ostali nehnuteľnosti horšej kvality. Banky tak majú problém dostať naspäť istinu, ktorú na úver požičali, rovnako tak chýbajú príjmy z úrokov," vysvetlila analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.

Obavy, že kríza na realitnom trhu v USA môže mať väčší rozmer, ako sa pôvodne čakalo, spôsobili v poslednom čase zvýšenú averziu investorov voči riziku, upozorňuje Martin Lenko z VÚB. Zvýšená averzia investorov má následne negatívny vplyv napr. na akciové trhy. "Počas krízových situácií vo svete chcú mať investori svoje peniaze investované bezpečnejšie, a tak za peniaze z predaja rizikovejších akcií nakupujú radšej menej rizikové dlhopisy, najmä tie štátne," vysvetľuje Sárazová.

Slovenský akciový trh však americká kríza zatiaľ nezasiahla a s najväčšou pravdepodobnosťou ani nezasiahne. "Slovenský trh je menej likvidný a navyše mu chýbajú zahraniční investori, ktorí intenzívnejšie vnímajú riziká spojené s krízami vo svete," doplnila analytička Poštovej banky.

Pri vyššej averzii k riziku dochádza k sťahovaniu kapitálu z rozvíjajúcich sa trhov, čo ovplyvňuje okrem iného aj meny týchto krajín. "Samozrejme, zasiahlo to aj slovenskú korunu, ktorá spolu s maďarským forintom a poľským zlotým ostáva od konca júla pod predajným tlakom," spresnil Lenko.

Ako negatívny impulz pre medzinárodné finančné trhy v poslednom čase zapôsobilo najmä oznámenie najväčšej francúzskej banky BNP Paribas, ktorá vo štvrtok informovala o dočasnom pozastavení činnosti troch svojich fondov. "Po zverejnení tejto správy sa na peňažnom trhu vyskytli problémy s likviditou, ktoré sa neskôr prejavili aj na devízovom trhu, keď nestrácalo nielen euro, ale aj väčšina stredoeurópskych mien," pripomenula Sárazová. Odvtedy Európska centrálna banka (ECB) niekoľkokrát dopĺňala likviditu peňažného trhu, naposledy v pondelok vo výške takmer 48 miliárd EUR, v prepočte asi 1,6 bilióna SKK. Koncom uplynulého týždňa pritom už banka napumpovala na trh takmer 160 miliárd EUR.

Vplyv aktuálnej americkej krízy na európsky finančný trh, domnieva sa Valachyová, by však nemal byť veľký ani dlhšie trvajúci. "Je možné, že ECB vzhľadom na terajšiu nervozitu na trhu ešte bude pokračovať v zvyšovaní likvidity na peňažnom trhu," domnieva sa analytička. Rovnako je podľa nej možné aj to, že ECB nepristúpi k takému zvyšovaniu úrokových sadzieb, ako sa pôvodne očakávalo. "Šance, že avizované zvýšenie úrokov v septembri o 25 bodov bude posledným v tomto roku, sa tak zvýšili," upozornila Valachyová.

Názory trhu na rozuzlenie krízy sa rôznia, oficiálne názory popredných predstaviteľov americkej centrálnej banky však podľa Lenka poukazujú na to, že ide skôr o krátkodobý jav, ktorý by mal v strednodobom horizonte ustúpiť do úzadia. V blízkej budúcnosti však môže pokračujúca hypotekárna kríza ešte vniesť určité napätie na európske finančné trhy. "Preto očakávame, že v najbližších dňoch či týždňoch nebude obchodovanie na devízovom trhu práve najpokojnejšie," doplnila Sárazová.

Súvisiace články

Aktuálne správy