Odvody len pre chudobných a nešikovných

Že vraj máme na Slovensku vysoké odvodové zaťaženie? Blbosť! Kto má možnosti a vie ako nato, platí odvody nižšie alebo dokonca žiadne.

Čo sa týka sadzieb, má Slovensko 6. najvyššie odvodové zaťaženie spomedzi krajín OECD. Konkrétne platí 35,2% z hrubej mzdy zamestnávateľ a 13,4% zamestnanec. Z ceny práce tak tvoria odvody 35,95% ((13,4% + 35,2%) / (100%+35,2%)). Keď ale porovnáme skutočne zaplatené odvody ako percento HDP, figuruje Slovensko medzi tými istými krajinami až na 16. mieste. Očividne neplatia odvody všetci. A dane samozrejme tiež nie. Inak povedané, čím je daňovník šikovnejší a čím má viac možností, tým platí nižšie dane a odvody.


Pokúsim sa zostaviť rebríček platenia odvodov a začnem tými, ktorí sú na tom najhoršie.



  1. Podpriemerne zarábajúci (napr. ročná cena práce 200 tis. Sk) a riadne zamestnaný

    Na poslednom mieste v platení odvodov sa jednoznačne umiestnila klientela odborárov a voličšká základňa ľavice, to je tých 65% pracujúcich, ktorí zarábajú menej ako priemernú mzdu a pre ktorých sa takmer tri štvrte roka chystá šéf môjho šéfa niečo urobiť, lebo tí predošlí ich zbedačovali. Táto skupina platí odvody v plnom rozsahu, lebo málo zarábajú a vtedy sa ťažko hľadajú špeciálne riešenia. Pri ročnej cene práce 200 tis. Sk sú ročné odvody zamestnávateľa 52.071 Sk a zamestnanca 19.822, čiže 35,95% (z 200 tis. Sk).

  2. Kreatívny zamestnávateľ

    Mierne zlepšenie predošlej skupiny pracujúcich predstavuje kreatívny zamestnávateľ. Ten si najprv v kľude prečíta § 138 ods. 2 zákona 461/2003 o sociálnom poistení a zistí, že okrem mzdy existujú položky, ktoré sú v konečnom dôsledku odmenou za prácu, ale sa z nich neplatia odvody, ako napríklad odchodné, odstupné, cestovné, náhrada za pohotovosť, odmeny za priemyselné práva a pod. Namiesto krútenia hlavou nad týmito nezmyslami friško premenuje čím väčšiu časť mzdy zamestnanca napríklad na odmenu za každoročné pracovné jubileum alebo pracovnú pohotovosť vo výške 20% mzdy a hneď klesli odvody na 28,76%. Sem spadajú aj rôzne brigády, dohody a pod.

  3. Nadpriemerne zarábajúci (napr. ročná cena práce 800 tis. Sk)

    Na treťom mieste odzadu sa umiestnila vyššia stredná vrstva. Na efektívne zníženie (samozrejme bavíme sa l…

    Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy