SR je 40. ekonomicky najslobodnejšou krajinou, medziročne si pohoršila (2)

Bratislava 12. februára (TASR) – Slovensko sa v tohtoročnom hodnotení ekonomickej slobody krajín sveta umiestnilo na 40. mieste spomedzi 157 hodnotených krajín. V roku 2006 sa SR umiestnila na 34. mieste. Vyplýva to zo štúdie Index ekonomickej slobody, ktorú každoročne vypracúva americká organizácia The Heritage Foundation v spolupráci s redakciou denníka The Wall Street Journal. Oproti minulému roku sa však mierne zmenila aj metodika hodnotenia.

Aj v roku 2007 najslobodnejšou ekonomikou sveta zostáva Hongkong, ktorý si tento titul udržiava už od roku 1995. V prvej trojke rebríčka sa nachádza ešte Singapur a Austrália. Z krajín strednej Európy sa pred Slovenskom umiestnila iba Česká republika, a to na 31. priečke hodnotiaceho rebríčka. Maďarsko skončilo 44. a Poľsko obsadilo až 87. priečku.

Slovensko bolo v štúdii ocenené za vysokú úroveň slobody podnikania, investovania a obchodovania. Naopak, kritizovaná bola naša krajina najmä v oblasti súdnictva a slabej vymožiteľnosti práva. Slabé hodnotenie si Slovensko odnieslo aj za stále vysokú úroveň korupcie.

Do prvej päťky ekonomicky najslobodnejších krajín sa okrem spomínaných troch najvyššie umiestnených dostali ešte USA a Nový Zéland. Prvou európskou krajinou v rebríčku je Veľká Británia na 6. mieste, nasledovaná Írskom, Luxemburskom a Švajčiarskom. Prvú desiatku ekonomicky najslobodnejších krajín sveta uzatvára Kanada. Na opačnom konci rebríčka sa ako tri ekonomicky najmenej slobodné krajiny nachádzajú Severná Kórea, Kuba a Líbya.

Index definuje ekonomickú slobodu ako obmedzenosť vládneho vplyvu na rozhodovanie o produkcii alebo spotrebe tovaru a služieb nad rozsah nevyhnutný na zachovanie slobody samotnej. Pri vytváraní 157-miestneho rebríčka štúdia hodnotí 10 kategórií. Ide o obchodnú politiku, daňové a odvodové zaťaženie, zásahy vlády do ekonomiky, menovú stabilitu či tok kapitálu a zahraničné investície. Hodnotenými oblasťami sú tiež bankový a finančný sektor, mzdy a ceny, vlastnícke práva, regulácie a čierna ekonomika.

Každá z kategórií obsahuje rôzny počet faktorov hodnotených vlastnou škálou, spolu 50 vo všetkých kategóriách. Aritmetický priemer hodnotení všetkých faktorov udáva index ekonomickej slobody konkrétnej ekonomiky. Z porovnania výsledkov indexu ekonomickej slobody s inými štúdiami vyplýva, že prosperita jednotlivých krajín sa do značnej miery odvíja od ich stupňa ekonomickej slobody.

Slovenským partnerom štúdie je Nadácia F. A. Hayeka, mimovládna nezisková organizácia, založená skupinou liberálnych ekonómov v Bratislave v roku 1991. Nadácia sa zaoberá najmä vzdelávaním a presadzovaním ekonomických a sociálnych reforiem na Slovensku. Nadácia je partnerom v dvoch najvýznamnejších projektoch merania ekonomickej slobody na svete, okrem aktuálne prezentovanej štúdie tiež Indexu ekonomickej slobody publikovaného v letných mesiacoch svetovou sieťou organizácií Economic Freedom Network.

TASR o tom informovala Ivona Holzerová z Nadácie F. A. Hayeka.

UPOZORNENIE:

Správa je rozšírená o 3. až 6. odsek.

Súvisiace články

Aktuálne správy