Slováci sú v splátkovom predaji disciplinovanejší ako obyvatelia EÚ

Situácia na slovenskom trhu splátkového predaja sa vyvíja rovnako ako v iných krajinách Európskej únie. Slovensko však ešte má oproti pôvodným krajinám únie rezervy v priemernej zadlženosti občanov. Rozdiel je daný mentalitou našich obyvateľov a tiež aj odlišným vývojom v predchádzajúcom období.


V minulosti sa splátkový predaj orientoval v podstate len na obmedzený okruh tovarov a prevažná časť pôžičiek bola monopolizovaná Slovenskou sporiteľňou ako jediným bankovým subjektom pre občanov. Po zmene spoločenského zriadenia v roku 1989 sa postupne na trhu etablovali spoločnosti, ponúkajúce finančné služby orientované na celý sortiment spotrebných tovarov. Vzhľadom na tomu, že tieto služby umožňovali jednoduchým spôsobom zabezpečiť nákup tovaru bez zbytočnej administratívy, veľmi rýchlo si získali obľubu medzi spotrebiteľmi a obraty spoločností, ktoré ich ponúkali, rástli úmerne s rozširujúcou sa ponukou.


Širšia ponuka služieb


V deväťdesiatych rokoch vstúpili na slovenský trh nadnárodné spoločnosti, ktoré pôsobia v členských štátoch Európskej únie


s novými produktmi služieb, čím rozšírili rozsah ponuky v tejto oblasti ešte pred vstupom Slovenska do európskeho spoločenstva. Rozšírením konkurenčného prostredia sa kvalita ponúkaných služieb ako aj výhodnosť pre spotrebiteľov zlepšila.


V oblasti kvality ponúkaných služieb došlo vstupom do Európskej únie k uplatneniu jednotných pravidiel, ktoré boli implementované do nášho právneho poriadku hlavne v oblasti ochrany práv spotrebiteľa. Zároveň sa na pôde Európskej únie pripravujú pravidlá pre otvorenie európskeho trhu s finančnými službami, čím sa vytvoria podmienky pre ich p…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy