Skupina Slovak Telekom zvýšila za 9 mesiacov výnosy o 4,1 % na 22,6 mld. Sk

Bratislava 9. novembra (TASR) – Celkové konsolidované výnosy skupiny Slovak Telekom (ST) za prvých 9 mesiacov 2006 vzrástli oproti porovnateľnému obdobiu minulého roka o 4,1 % na 22,6 miliardy Sk. Hlavným motorom ich rastu v skupine bol pokračujúci dvojciferný rast výnosov v oblasti mobilnej komunikácie. V oblasti služieb pevnej siete sa prvýkrát od roku 2001 pokles výnosov takmer zastavil.

Vzhľadom na to, že ST je 100-% vlastníkom spoločnosti T-Mobile Slovensko, a. s., výsledky tejto spoločnosti sú v súlade s medzinárodnými štandardmi pre finančné výkazníctvo plne konsolidované v hospodárskych výsledkoch skupiny Slovak Telekom.

Z celkových výnosov skupiny 22,6 miliardy Sk predstavujú výnosy zo služieb pevnej siete 11,8 miliardy Sk (pred konsolidáciou) a výnosy z mobilnej komunikácie 11,8 miliardy Sk. "Pokračujeme v masívnom rozširovaní broadbandových služieb, vďaka čomu sa nám podarilo medziročne zvýšiť počet DSL zákazníkov takmer o 91 %. Rozvoj širokopásmového internetu bude našou prioritou aj naďalej," uviedol predseda predstavenstva a prezident ST Miroslav Majoroš.

Konsolidované prevádzkové náklady (bez odpisov) dosiahli 11,7 miliardy Sk pri medziročnom raste o 7,7 %. Nárast prevádzkových nákladov skupina zaznamenala v oblasti služieb mobilnej siete, a to najmä pre zameranie sa na stabilizáciu a ďalší rast zákazníckej bázy. Oblasť služieb pevnej siete sa pri tomto ukazovateli vyvíjala podobne ako v 3. štvrťroku minulého roka.

Konsolidované odpisy medziročne vzrástli o 6 % a za prvých 9 mesiacov 2006 dosiahli 7,8 miliardy Sk.

Konsolidovaný hospodársky výsledok EBIT (prevádzkový hospodársky výsledok pred úrokmi a zdanením) k 30. septembru 2006 dosiahol 3 miliardy Sk s medziročným poklesom o 11,5 %.

Konsolidovaný čistý zisk za prvých 9 mesiacov tohto roka medziročne klesol o 12,8 % na 2,3 miliardy Sk.

Za prvých 9 mesiacov tohto roka dosiahli konsolidované investičné výdavky (CAPEX) 3,8 miliardy Sk. Medziročne boli vyššie o 2 %, čo bolo predovšetkým výsledkom vyšších investičných výdavkov spoločnosti T-Mobile. Tie vzrástli najmä v dôsledku investícií do rozširovania pokrytia územia technológiou umožňujúcou mobilný širokopásmový prístup na internet a do budovania siete 3G (UMTS). V oblasti pevných liniek sa investičné výdavky sústredili predovšetkým na ďalšie rozširovanie služieb ADSL.

Celkový voľný cash flow vytvorený skupinou ST ku koncu 3. štvrťroka 2006 dosiahol 5,4 miliardy Sk, najmä v dôsledku vyššej tvorby voľného cash flow v oblasti pevných liniek. Voľný prevádzkový cash flow medziročne vzrástol o 23,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy