Valné zhormaždenie Tatrabanky

(tlačová správa, 30.mája, 2002 – Bratislava) Dnes sa v Bratislave uskutočnilo Valné zhromaždenie akcionárov Tatra banky, a.s., ktoré schválilo ročnú účtovnú uzávierku, návrh na rozdelenie zisku, emisiu hypotekárnych záložných listov a výročnú správu banky za rok 2001. Akcionári taktiež odsúhlasili zmenu stanov a zvolili nového člena dozornej rady banky. Dozorná rada znížila počet svojich členov z 9 na 7, keďže z viacerých dôvodov v nej nebudú ďalej pôsobiť Dir. Mag. Walter Grun, Ing. Vratko Kaššovic a Ing. Štefan Tesák. Novým členom dozornej rady sa stal Dkfm. Peter Puspok, generálny riaditeľ RaiffeisenLandesbank NO-Viedeň. Akcionári rozhodli, že z dosiahnutého čistého zisku banky za rok 2001 v hodnote 3,1 mld. Sk budú vyplatené dividendy v objeme jednej tretiny z tejto sumy.

Tatra banka pôsobí na slovenskom bankovom trhu už dvanásty rok. Je v súčasnosti treťou najväčšou bankou s bilančnou sumou 111,8 mld. Sk. Jej zámery sú orientované predovšetkým na dobudovanie komplexnej produktovej ponuky vrátane úverových, investičných, sporiacich alebo poistných produktov s cieľom podporiť univerzálny charakter banky. Banka využíva na distribúciu svojich produktov a služieb rozsiahlu a stále rastúcu sieť obchodných miest po celom Slovensku, ktorých má v súčasnosti 86 ako i moderné elektronické distribučné kanály. Svojou aktívnou obchodnou politikou, a individuálnym prístupom ku klientom dokázala banky v roku 2001 zvýšiť objem záväzkov voči klientom na úroveň 83,5 mld. Sk a poskytnúť úvery v objeme 44,1 mld. Sk, čím sa stala bankou z najvyšším úverovým portfóliom, ktoré je silné ako do kvantity, tak aj do kvality Po rozdelení zisku, ktoré schválili akcionári na Valnom zhromaždení, kapitál banky stúpol až na úroveň takmer 9,5 mld. Sk.

Hospodárske výsledky banky za rok 2001, prezentované vedením banky na Valnom zhromaždení, potvrdili úspešnosť ambícií, strategického smerovania a riadenia banky. Ako akcionárov informoval prvý podpredseda predstavenstva banky, Ing. Miroslav Uličný: „Banka je pripravená využiť dosiahnuté výsledky a pozíciu na slovenskom bankovom trhu na ďalšie presadzovanie svojej stratégie. V oblasti firemnej klientely chce banka zvýšenou starostlivosťou cielenou na jednotlivé segmenty udržať prvú pozíciu v sektore a zvýšiť podiel na trhu najmä starostlivosťou o aktívnu časť bilancie. Uvedomujeme si, že rozvoj retailového bankovníctva začína získavať stále dôležitejšiu úlohu, preto banka prispôsobuje svoju organizačnú štruktúru, produktovú i cenovú ponuku ako aj spôsob distribúcie tomuto faktu. Máme pripravené nové produkty špeciálne šité na mieru jednotlivým segmentom klientely a v krátkom čase ich uvedieme na trh. ”

Akcionári banky potvrdili svoju podporu managementu svojím jednoznačným hlasovaním o bodoch programu Valného zhromaždenia a jasne tým deklarovali svoju spokojnosť s dosiahnutou pozíciou banky, výsledkami za rok 2001 a strategickým smerovaním.

Súvisiace články

Aktuálne správy