Česko: Dohoda o vláde, ktorá nemusí vládnuť

Česká trojkoalícia ODS, KDÚ-ČSL a Strana zelených podpíše dnes koaličnú zmluvu o vytvorení novej českej vlády. Koaličná zmluva má 14 strán a je v nej všetko, čo si lídri Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek a Martin Bursík predsavzali počas spoločného vládnutia. Stále je tu však zásadný problém. Mirkovi Topolánkovi, ktorý je poverený zostavením vlády, sa zatiaľ nepodarilo získať podporu ČSSD. Bez sociálnych demokratov nemá zostavovaná vláda šancu prejsť hlasovaním v parlamente.

Česká trojkoalícia ODS, KDÚ-ČSL a Strana zelených podpíše dnes koaličnú zmluvu o vytvorení novej českej vlády.

Koaličná zmluva má 14 strán a je v nej všetko, čo si lídri Mirek Topolánek (ODS), Miroslav Kalousek (KDÚ-ČSL) a Martin Bursík (SZ) predsavzali počas spoločného vládnutia. Stále je tu však zásadný problém. Mirkovi Topolánkovi, ktorý je poverený zostavením vlády, sa zatiaľ nepodarilo získať podporu ČSSD. Bez sociálnych demokratov nemá zostavovaná vláda šancu prejsť hlasovaním v parlamente.

Hlasovanie s mŕtvicou

Situáciu pred štvrtkovým hlasovaním o dôvere v snemovni komplikuje aj ďalšia nečakaná udalosť – mŕtvica poslanca ODS Miloša Pateru. Občianski demokrati by tak prišli o dôležitý hlas. Rozdelenie českej snemovne v pomere sto mandátov pre trojkoalíciu a st…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy