Maďarský premiér F.Gyurcsány priznal, že bolo chybou udržiavať ilúziu prosperity

Budapešť 25. júna (TASR) – Bolo chybou roky udržiavať ilúziu prosperity v Maďarsku. Priznal to dnes pre maďarský týždenník Vasárnap Reggel premiér Ferenc Gyurcsány, podľa ktorého možno tiež diskutovať o správnosti zníženia najvyššieho kľúča dane z pridanej hodnoty (DPH) a bolo chybou vylúčiť z tém volebnej kampane otázku stavu štátneho rozpočtu.

"Priznávam, že v ostatných šiestich rokoch sme nevedeli presne zosúladiť sociálne potreby s hospodárskymi možnosťami," povedal Gyurcsány v reakcii na otázku týždenníka, či by nebolo lepšie viesť takú hospodársku politiku, ktorá by nebudila v ľuďoch ilúziu prosperity.

O januárovom znížení DPH z 25 % na 20 % povedal, že to síce spôsobilo zmiernenie rastu cien elektriny o 1,5 %, ale vysvitlo, že výpadok príjmov bol veľký, zvlášť vo svetle skutočnosti, že Európska únia (EÚ) práve vtedy oznámila, že nemožno použiť spôsob financovania výstavby diaľnic, ako to vláda plánovala.

Premiér v rozhovore prijal kritiku, že vláda sa snažila hrozivý stav štátneho rozpočtu vyňať z tém volebnej kampane, ale poznamenal, že podľa jeho názoru by bol chybou aj opak takéhoto kroku. "Aj pred voľbami som hovoril, že v prípade potreby urobíme niečo s rozpočtom. Je pravda, že slovo korekcia som v súvislosti s rozpočtom nikdy nepoužil. Ak by však kampaň na druhej strane hovorila o štátnom rozpočte, v podstate by nebolo možné už o ničom inom hovoriť," dodal Gyurcsány.

Maďarská vláda rokovala v piatok a sobotu v Balatonöszöde o nadchádzajúcich reformných krokoch. Ako po schôdzke informoval tlač premiér, vláda sa v budúcnosti bude riadiť princípmi, ktoré v sebe spájajú rovnováhu, reformy a rozvoj.

Upozornenie:

TASR ponúka k správe zvukový záznam.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) gl

Súvisiace články

Aktuálne správy